Daha Sık Tüketmeniz Gereken 9 Yağ Yakıcı Gıda
Gıdaların besleyici faydalarından istifade ederek kilo vermek istiyor musunuz? Sizi aç bırakan süper kısıtlayıcı diyetler denemekten bıktınız mı? O zaman bu 9 yağ yakıcı gıda hakkında daha fazlasını öğrenin!
9 Yağ Yakıcı Gıda
Şunu bilmelisiniz ki doğa size, kilo verme sürecinde yardımcı olabilecek 9 çeşit yağ yakıcı gıda sunmaktadır.
Bu durumun en iyi yanı, en çok sevdiğiniz parçalardan birini seçebilmenizdir. Ayrıca onları farklı şekillerde pişirebilirsiniz.
Eğer vücudunuzdaki yağ miktarını azaltmak isterseniz, yapılacak en iyi şey, çeşitli yağ yakan gıdalar açısından zengin bir menü seçmenizdir.
Unutmayın ki, asla yemeğinizi suistimal etmemelisiniz. Ayrıca, bir doktor ya da beslenme uzmanından tavsiyeler almak her zaman iyi bir seçenektir. Eğer herhangi bir hastalığa sahipseniz, bu uzmanların her ikisinden de tavsiye almak iyi bir fikirdir.
1. Yumurta
Yağ yakan gıdaların ilki yumurtadır. Yumurtanın, sarısından dolayı kötü bir seçim olduğunu düşünebilirsiniz.
Bununla birlikte, yumurta en önemli protein kaynaklarından biridir. Bunun sebebi hem getirdiği faydalar hem de düşük maliyetidir.
Yüksek kalorili kahvaltıların yumurta ile değiştirilmesi iyi bir fikirdir. Ayrıca, farklı şekillerde sunulabilirler.
- En iyi tariflerde çeşitli sebzeler ve az miktarda yağ bulunur.
- Unutmayın ki, günde ikiden fazla yumurta yememelisiniz.
- Tüm yağlardan uzak durmak isterseniz, sadece beyaz kısmını yiyebilirsiniz. Ancak, bu pek fazla gerekli değildir.
2. Kereviz
Kereviz vücut yağını azaltır ve size yüksek su ve lif içeriği sağlar. Bu maddeler hızlı gıda sindirimini teşvik eder.
- Kerevizi çorbalara ve salatalara ve C vitamini açısından zengin smoothielere ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak, doğal temizleyici ve müshil özelliklerinden daha iyi yararlanmanızı sağlar.
Bu, en iyi yağ yakıcı gıdalardan biridir. Vücudunuzun kerevizi sindirirken size verdiğinden daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır.
Faydalarından dolayı, evde her zaman biraz kereviz sapı bulundurmanızı öneririz. Bu büyütmesi en kolay sebzelerden biridir. Eğer evinizin önüne küçük bir bahçe yapmaya karar verirseniz, çok tasarruf edebilirsiniz.
3. Baharatlı gıdalar
Belki kırmızı ve acı biberlerin sahip olduğu büyük yağ yakıcı faydalar hakkında bir şey duymamış olabilirsiniz.
- Bu gıdaların antioksidan ve C vitamini açısından zengin olduğunu bilmelisiniz. Biberlerin sahip olduğu kapsaisin vücudunuzda depolanan yağları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Çok baharatlı yiyecekler yemenize gerek yoktur. Çok fazla aşırıya kaçmadan, faydalarından zevk almak için yemek tariflerinize kırmızı ya da acı biber ekleyin.
4. Yeşil çay
Yeşil çay, en çok tavsiye edilen yağ yakıcı gıdalardandır. İdeal olarak, günde 3-4 fincan içmelisiniz.
Antioksidan özellikleri vücudunuzu arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizma hızınızı artırır.
Eğer çayın tadı damak zevkinize göre çok acıysa, meyve püreleriniz için sıvı olarak tüketin.
5. Yoğurt
Bu gıda yüzyıllardır bilinmektedir. Derler ki Yunanlılar, bu büyük yağ yakan gıdayı tüketerek vücutlarını zayıf tutmuşlardır.
Ancak, bu durum herkes için geçerli değildir. Gerçekten kilo vermek için, az yağlı, doğal yoğurtları seçmeniz gerekir. Aynı zamanda şeker ve koruyucu madde içermemeli.
Ne yazık ki, durum o kadar kolay değildir. Birçok ticari marka bu iki maddeyi yoğurtlara ekliyor. Sonuç olarak, ürün etiketlerini okumanız gerekir.
- Eğer doğal yoğurdun tadını sevmiyorsanız, içine bir parça doğal meyve ya da bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Ev Yapımı Süzme Yoğurt Tarifi
6. Balık
Bu, vücut yağı yakmak için en iyi gıdalardan bir diğeridir. En iyi seçenekler şunlardır:
- Ton balığı
- Somon
- Alabalık
- Hamsi
- Sardalya
Bu tür balıklar metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca, bu balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Ek olarak bu gıdalar, damar ve atardamarlarda biriken yağlara karşı mücadele eden maddelerdir.
7. Soya sütü
Soya sütünün içinde bulunan proteinler onu, en iyi yağ yakan besinlerden biri yapar. Ayrıca, içtikten sonra size doygunluk hissi kazandırır. Ek olarak kalsiyum ve vitamin sağlar.
Soya sütünün diğer şeylerle kolaylıkla karıştırılması onun adına bir avantaj sağlar, bu yüzden şunları yapabilirsiniz:
- Lezzet katması için onu bir meyve ile karıştırın.
- Smoothielerde baz olarak kullanın.
- Yulaf gibi tahıllarla birlikte kullanın.
8. Tam tahıllar
Günlük beslenme planınıza ne tür gevrekler ekliyorsunuz? Çoğu kişi, beyaz pirinç ya da sade makarna gibi rafine edilen tahılları tercih eder.
Aşağıda verilenler gibi daha sağlıklı seçenekler kullanmak her zaman daha iyidir:
- Bulgur ya da pirinç
- Mısır
- Tam buğday
- Yulaf
Onları mümkün olduğunca sade tüketmelisiniz çünkü vücudunuz onları sindirmek için iki kat daha fazla enerji kullanır. Bu durum, vücudunuzun yağ yakmaya devam etmesine neden olur.
Tahılların rafine edilmiş sürümlerini yememelisiniz. Özellikle tatlandırıcı içeren yiyeceklerden hiçbirini tüketmemelisiniz çünkü bu gıdalar yağ yakıcı olanlar kadar iyi değildir.
Ayrıca bakınız: Tahıl Yemeyerek Kolayca Kilo Verin
9. Meyveler
Meyveler, antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengindir ve meyvelerin yağ yakıcı gıda özelliği bulunmaktadır. Bunlar her beslenme planı için çok önemli besinlerdir. Bu durum özellikle her biri yüksek miktarda su içerdiği için doğrudur.
Çoğu kilo vermenize yardımcı olabilirken, bu konuda en iyileri şunlardır:
- Kavun
- Karpuz
- Narenciye (greyfurt, portakal, limon)
- Papaya
- Elma
- Üzüm
Dikkat edilmesi gereken nokta tükettiğiniz meyve miktarıdır. Çok fazla meyve yiyerek kilo vermezsiniz. Eğer fazla meyve yerseniz kan şekeri seviyenizi tehlikeye atabilirsiniz.
Bu durumdan kaçınmak için, her öğünde asla bir porsiyondan fazla meyve yememelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dussaillant C, Echeverría G, Rozowski J, Velasco N, Arteaga A, Rigotti A. Consumo de huevo y enfermedad cardiovascular: una revisión de la literatura científica [Egg intake and cardiovascular disease: a scientifi c literature review]. Nutr Hosp. 2017 Jun 5;34(3):710-718. Spanish. doi: 10.20960/nh.473. PMID: 28627211.
- Erdogan A, Rao SS, Thiruvaiyaru D, Lee YY, Coss Adame E, Valestin J, O’Banion M. Randomised clinical trial: mixed soluble/insoluble fibre vs. psyllium for chronic constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(1):35-44. doi: 10.1111/apt.13647. Epub 2016 Apr 29. PMID: 27125883; PMCID: PMC4891216.
- Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.