Düşük Bir Bütçeyle Sağlıklı Beslenmenin 8 Yolu

Bazı gıda türleri oldukça pahalı olabilir ancak sağlıklı beslenmek her zaman fiyatlara bağlı değildir. Az para harcayarak sağlıklı beslenmenin birçok yolu vardır.
Düşük Bir Bütçeyle Sağlıklı Beslenmenin 8 Yolu
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Düşük bir bütçeyle sağlıklı beslenmek istediğiniz zaman, öğünlerinizi planlamak ve alışveriş yapmak durumu biraz zorlaşabilir. Ne yazık ki, artan gıda fiyatları her zaman iyi beslenmenin mümkün olmadığı gerçeğini destekler. Büyük ihtimalle maaşınız gıda fiyatları kadar hızlı artmıyor veya en kötü ihtimalle hala öğrencisiniz ve bu da durumu daha içinden çıkılamaz bir hale getiriyor.

Bu yazıda sizinle düşük bir bütçeyle sağlıklı beslenmenin 8 yolunu paylaştık.

1. Mevsiminde olan ürünleri satın alın

Taze gıda her zaman en güzel seçenek olsa da düşük bir bütçede gedik açabilir. Bu nedenle, hangi sebze meyvenin mevsimiyse onları satın alın ve uygun fiyatlı ürünlere denk gelirseniz stok yapın.

Sezondaki ürünler hem daha lezzetlidir hem de daha ucuzdur. Örnek olarak kış aylarında bollaşan kök sebzeler verilebilir. Sonbaharda elma, kabak ve brokoli; ilkbaharda ise çilek.

2. Pazara gidin

pazara gitmek

Yaşadığınız yere bağlı olarak, bir çiftçi pazarına belirli saatlerde gittiğiniz zaman tasarruf edebilirsiniz. Günün sonunda, güzel fırsatlar yakalama olasılığınızın yüksek olduğu zaman aralıklarında, pazara gitmeye çalışın.

Kapanmadan bir saat önce halk ya da çiftçi pazarına gidin, bu sayede alışverişinizi indirimlerden faydalanarak tamamlayabilirsiniz. Bu indirimin nedeni, satıcıların günün sonuna kadar mümkün olduğunca ürün satmak istemesidir.

3. Yemek pişirme konusunda ufkunuzu genişletin

Meksika, Asya ve Hindistan mutfağı, yemeklerinde fasulye ve erişte gibi çeşitli ucuz malzemeler kullanır. Söz konusu ülkelerin geleneklerinde oldukça uygun fiyatlı bir seçenek olan pirinç de temel gıda malzemesi olarak kullanılır. Eğer Meksika yemeklerini seviyorsanız, arzu ettiğiniz birçok ürünle içlerini doldurduğunuz burritolar yapabilirsiniz. Ya da bu yemeğin tortillasız, farklı bir versiyonunu da hazırlayabilirsiniz; bol protein ve lif içeren, bereketli bir öğün olacaktır.

Yerel etnik pazarlara gitmeyi düşünün. Gıda satın alırken sadece pazarlık yapmakla kalmaz, aynı zamanda gerçekten ilginç ürünler de bulabilirsiniz. Asya pazarlarında uygun fiyata çeşit çeşit erişteler satın alabilirsiniz. Aynı durum baharat ve soslar için de geçerlidir. Etnik süpermarketler (Çin, Yunan, Lübnan vb.) paranızın karşılığını alabileceğiniz harika malzemeler içerir.

4. Etin ucuz kısımlarını satın alın

et parçaları

Düşük bir bütçeyle bile etin tadını çıkarabilirsiniz. Tavuk göğsü yerine tavuk butları gibi etin ucuz kısımlarına bakın. Daha uygun fiyatlı et parçalarının tadını çıkarmayı öğrenin. Kemikle gelen et ve organ parçaları ya da daha sert olan bölgeler çok daha ucuz, besleyici ve lezzetlidir! Bununla birlikte, deri ve kemik içermeyen tavuk göğsü pahalıdır.

Kuzu boynu filetosu, dana eti, tavuk karaciğeri ve kursağı ya da bütün bir tavuk, size yemek yaparken bol miktarda malzeme sağlar.

Biftek ve somonları özel günler için saklayın. Yumurta, süt, ayran, ton balığı, dana karaciğeri ve süzme peynir satın alın.

5. Baklagiller ve kepekli tahıllardan tüketin

Baklagiller ve kepekli tahıllar, yemeklerinize zenginlik katan, ucuz ve lezzetli ürünlerdir; öyle ki sadece onları kullanarak düşük bir bütçeyle karşılayabileceğiniz tarifler mevcuttur. Siyah fasulye, etin yanında yemek için oldukça idealdir. Pişmiş siyah fasulyeleri kıyma ile karıştırın ve bu harçla hamburger hazırlayın.

Bir paket buğday satın alın, haşlayın ve gerektiğinde çorba ya da salatalara ilave etmek için bunları ufak porsiyonlar halinde buzlukta saklayın. Üstelik tam tahıllar, daha uzun süre tok hissetmenizi de sağlayacaktır.

6. Toptan alışveriş yapın

pirinç taneleri

Özellikle de indirim zamanı, alışverişinizi toptan yapın. Makarna, pirinç ve yulaf gibi yiyecekleri muhafaza etmek oldukça kolaydır. Bu ürünler indirime girdiği zaman satın alın ve saklayın.

Bazen, toplu olarak satın aldığınız ürünlerin taşınması için sunulan olanaklardan faydalanabilirsiniz. Siz, aileniz ve arkadaşlarınıza 4 ay yetecek kadar ürün satın alabilir ve maliyeti aranızda paylaşabilirsiniz. Marketler, bir ürün son kullanma tarihini doldurmaya yaklaştıkça % 70’e kadar indirim uygular. Bu gibi durumlarda indirimdeki ürünlerden birkaç kilo satın alabilir ve dondurucuda saklayabilirsiniz.

7. Artan malzemeleri yeniden kullanın

Aynı yemeği tekrar tekrar yemekten hoşlanmıyorsanız, artan malzemeleri yeni ve lezzetli yeni tarifler hazırlamak için kullanabilirsiniz. Bir öğünden artan malzemelerle sandviç (tavuk, köfte, vb.) hazırlayabilirsiniz. Tavuk indirime girdiği zaman iki tane alın ve ikisini de pişirin. İlk gece tavuğu kavurun ve daha sonra bu tavukla çorba, börek, pilav ve sandviç yapabilirsiniz.

8. Kiler ve buzdolabınızı düzenleyin

düşük bütçe

Artan malzemelerle her zaman harikalar yaratabilirsiniz, ancak buzdolabınızın arka köşelerinde gözden kaybolurlarsa hiçbir işe yaramazlar. Bu tarz ürünleri etiketleyin ve gıda israfını en aza indirecek şekilde dolaplarınıza yerleştirin.

Yiyeceklerin adını ve tarihini paketlerin üzerine yazmak için yapışkan bant ve keçeli kalemler kullanabilirsiniz. Daha sonra kullanmayı planladığınız yiyecekleri, iki tavuk parçası ve iki hamburger köftesi gibi, ayrı ayrı paketleyip dondurucuda saklayın. Sonrasında dondurucuyu düzenli olarak kontrol etmeniz ve sakladığınız yiyeceklerin tamamını tüketmeniz çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501. doi:10.1016/j.jmwh.2010.06.019
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
  • Jones NR, Conklin AI, Suhrcke M, Monsivais P. The growing price gap between more and less healthy foods: analysis of a novel longitudinal UK dataset. PLoS One. 2014;9(10):e109343. Published 2014 Oct 8. doi:10.1371/journal.pone.0109343
  • Rao M, Afshin A, Singh G, Mozaffarian D. Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2013;3(12):e004277. Published 2013 Dec 5. doi:10.1136/bmjopen-2013-004277
  • Williams LK, Abbott G, Thornton LE, Worsley A, Ball K, Crawford D. Improving perceptions of healthy food affordability: results from a pilot intervention. Int J Behav Nutr Phys Act. 2014;11(1):33. Published 2014 Mar 10. doi:10.1186/1479-5868-11-33

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.