Eğri Boyun Hastalığı: Belirtileri ve Tedavisi

Hiç boyun bölgenizde sertlikle ve dayanılmaz bir ağrı ile uyandınız mı? Eğer öyleyse, eğri boyun hastalığına sahip olabilirsiniz. Bu yazıda, bu hastalığın belirtilerinden ve olası tedavilerden bahsedeceğiz. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 
Eğri Boyun Hastalığı: Belirtileri ve Tedavisi

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Eğri boyun hastalığı, boyun bölgesinde ortaya çıkan bir kasılma durumudur ve genelde uyku sırasında duruş bozukluğundan kaynaklanır. Kötü bir pozisyondayken uyuduğunuz zaman boynunuz sertleşebilir ve hareket ettirmeye çalıştığınızda canınız yanar. 

Birçok araştırmaya göre, eğri boyun hastalığı kasların zorlanması sonucu ortaya çıkar. Bu yüzden bu durumdan kaçınmak için boynunuza dikkat etmeniz gerekiyor.

Doğuştan Gelen Eğri Boyun Hastalığı

bebek ve eğri boyun hastalığı

Bu hastalığının tipik belirtilerinden önce, doğuştan gelen eğri boyun hastalığından bahsetmek isteriz. Böyle bir durumda, bebek doğduğu andan itibaren bu rahatsızlığa sahiptir. Bilimsel çalışmalara göre bu durum, doğum sırasında meydana gelen sakatlıklardan da kaynaklanabiliyor. Bebeğin sternokleidomastoid (boynun her iki tarafında bulunan kas) kası, doğum sırasında meydana gelen problemlerden dolayı kısa olabilir.

Böyle bir durumda tek çözüm, en kısa sürede cerrahi operasyon yaptırmaktır. Çünkü vücut bu kas problemini telafi edebilmek için omurganın şeklini bozabilir. 

Bebek büyüdükçe, başı bir tarafına doğru daha yatık olmaya başlar. Düzeltmeye çalıştığı zaman, kasları direnç gösterir ve acı hisseder.

Bazı durumlarda ameliyattan kaçınmanız mümkün olabilir, ancak eğer bu sorun doğuştan kaynaklanıyorsa tek çözüm ameliyattır. Her durumda, doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeniz son derece önemlidir. Doktorunuz bebeğiniz için en uygun tedavi seçeceğini sunacaktır.

Eğri Boyun Hastalığının Belirtileri

Doğuştan gelen eğri boyun hastalığı hakkında bazı şeyleri öğrendiniz, şimdi ise bu hastalığın en yaygın çeşidinden bahsedeceğiz. Herkes hayatının bir noktasında bu sorunu yaşamıştır. Buna ek olarak, bu sorunu rahatlatmak için neler yapabileceğinizden de bahsedeceğiz.

Kafanızı sınırlı hareket ettirmek

Bütün gece uyuduktan sonra, uyandığınız zaman hafif bir hareket yaptığınızda dahi boynunuz acıyabilir. Muhtemelen boynunuz bir tarafa daha çok yatmıştır ve bu bölgedeki hareket kabiliyetiniz kısıtlıdır. Acıyan yerlere dokunduğunuz zaman daha da acıdığını fark edersiniz. Çünkü buradaki kaslar sertleşmiştir.

  • Böyle bir durumdaysanız, ani hareketlerden kaçının ve bölgenin sıcaklığını kontrol altında tutabilmek için boynunuzu ısıtın.
  • Bölgedeki rahatsızlık hissini azaltmak için hafifçe masaj yapabilirsiniz. (Ancak bu sadece anlık rahatlama sağlayacaktır)

Baş ağrısı

Eğri boyun hastalığı, baş ağrısına neden olabilir. Buna neden olan şey bölgenin sertleşmesidir. Boyun ağrısı baş ağrısına neden olabilir.

Böyle bir durumda ani hareketlerden kaçınmalısınız ve bölgeyi hareket ettirmemelisiniz. Eğer bu mümkün değilse ve yaptığınız iş hareket etmenizi gerektiriyorsa, boyunluk kullanın.

Omuzların birbirinden farklı yükseklikte olması

omzunu tutan kadın

Son olarak, eğri boyun hastalığının bir diğer belirtisi de bir omzun diğerine göre daha aşağıda veya yukarıda olmasıdır. Buna neden olan şey bölgedeki kasların yoğun bir biçimde kasılmasıdır. Bu durumun sonucu olarak, kasılan kaslar kafanızın bir tarafa yatmasına neden olur.

Böyle bir durumda, nazik ve kontrollü hareketlerle boynunuzu esnetmelisiniz. Bu şekilde yaşadığınız rahatsızlık azalacaktır. Buna ek olarak, daha önce de söylediğimiz gibi ani hareketlerden kaçınmalısınız. Yapabileceğiniz en iyi şey mümkün olduğu kadar dinlenmektir. 

Eğer boyunluk kullanmayı tercih ederseniz, boyunluğun çok sıkı olmamasına dikkat edin. Boynun daha fazla kasılmaması gerekiyor. Ani hareketlerden kaçınarak, boynunuzu yavaş bir şekilde hareket ettirmeniz son derece önemlidir.

Tüm bunlara ek olarak, eğri boyun hastalığı günden güne iyileşme gösterir. Bu sendrom, genelde üç günden uzun sürmez. Bu yüzden doğru bir şekilde müdahale ederseniz tahmin ettiğinizden çok daha kısa sürede iyileşebilirsiniz.

Uyurken pozisyonunuza dikkat etmeniz ve rahat bir yastık kullanmanız, eğri boyun hastalığına yakalanma riskinizi azaltacaktır. Ne olursa olsun şunu unutmayın, herkes bu kas problemini hayatının bir noktasında tecrübe ediyor. Bu konuda endişelenmenize hiç gerek yok.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.