En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Hangileridir?

En Çok Kilo Aldıran Yiyecekler Hangileridir?
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Günümüz dünyasında, zamansızlıktan, uzun mesai saatlerinden, farklı yoğunluklardan ve endişelerden dolayı öğünlerimiz gittikçe sağlıksız hale geliyor ve besleyici olmaktan uzaklaşıyor. Bu yazımızda en çok kilo aldıran yiyecekler hakkında bilgi veriyoruz.

Maalesef, günümüzde marketler konserve yiyecekler, gazlı içecekler, konsantre meyve suları ve hazır çorbalarla dolu, ve neredeyse doğal hiçbir ürün yok. Bu nedenle, insanlar sebze, meyve ve lifler yerine pizza, hamburger gibi hazır gıdaları ve yağlı yiyecekleri tercih ediyor.

Sağlıklı malzemelerle yapılmış bir ev yemeğine denk gelmek gittikçe zorlaşıyor. Çünkü insanlar en pratik yemeği yapmayı tercih ediyor.

Aynı şekilde, çocuklar da gün geçtikçe daha çok şeker, meşrubat, hamburger ve patates kızartması gibi sağlıksız yiyeceklerle besleniyor.

Peki, tüm bu sağlıksız beslenmenin sonucunu merak ediyor musunuz? Tabii ki de günümüzde çok yaygın görülen obezite.

Sağlıklı beslenmeyi öğrenip bedenimizi zehirlemeyi bırakmalıyız. Bugünden bedenimize yatırım yaparak, gelecekte yaşayabileceğimiz sorunlardan sakınabiliriz.

Maalesef, bedenimiz onu maruz bıraktığımız sağlıksız gıdalardan etkileniyor. Ve, bu gıdaların negatif etkileri mutlaka bir gün karşımıza çıkıyor.

Diğer yiyeceklere göre çok daha cezbedici, fakat aynı zamanda çok daha fazla kilo aldıran yiyecekler bulunuyor. 

Kilo aldıran yiyecekler

İşte, en kısa sürede, en çok kilo aldıran yiyecekler:

  1. Fast food, hamburger, patates kızarması, tatlılar, pizza.
  2. Makarna tek başına çok ciddi bir problem değildir, ama ketçap, mayonez gibi soslar veya peynir eklediğimizde bir sorun haline geliyor. Esas önemli olan, makarnayı neyle birlikte tükettiğimizdir.
  3. İşlenmiş etler, şarküteri ürünleri ve sosisler büyük miktarda işlenmiş yağ, sodyum ve kalori içerdiği için kilo aldıran yiyecekler arasındadır.
  4. Salata aslında oldukça sağlıklıdır, fakat aynı makarnada olduğu gibi neyle birlikte tükettiğiniz önemlidir. Çok fazla sos eklemediğiniz sürece, salata yemek sağlıklıdır. Salata yemek sağlıklı görünebilir, ama eklediğiniz sos ve diğer malzemeler masum görünen salatanızın kalorisini yükseltebilir.
  5. Kızarmış yiyecekler: en iyisi fırında, ızgarada veya buharda pişmiş, sotelenmiş veya haşlanmış yiyecekler yemektir. Kızarmış yiyecekler çok fazla yağ emerler ve yiyeceklerin kalorisini arttırırlar.
  6. Şeker takviyeli içecekleri de unutmamak lazım.
  7. Şeker ve un içeren hazır gıdalar.
  8. Beyaz çikolata şeker oranı en yüksek çikolata olduğu için, en yüksek kaloriye de o sahiptir.

Bağımlılık yaratan madde: Monosodyum Glutamat

Daha önce hiç bir şeyi yerken, kendinizi durduramayıp daha da çok yemek istediğiniz oldu mu? Bu isteğin şaşırtıcı bir açıklaması var! Tuzlu, işlenmiş, konserve, paketlenmiş gıdalar, fast food ve Çin yemeği gibi yiyeceklere büyük miktarda bir madde ekleniyor.

Monosodyum Glutamat adı verilen bu madde, protein içeren doğal besinler, süt ürünleri, et ve bazı sebzelerde bile bulunabiliyor. Lezzet arttıran bu madde, yüksek derecede bağımlılık yapıyor. Bu nedenle, cips yemeye başladıktan sonra paketi bitirmeden duramıyoruz.

Bu madde, yiyeceklerin aşırı lezzetli olmasını sağlıyor. Hatta bu maddenin yiyeceklere eklenmesi sonucunda, Japonca’da lezzetli anlamına gelen, “Umami” adında yeni bir tat ortaya çıkmıştır.

Bu maddeyi içeren gıdalar bağımlılık yapabilir ve obezite, yüksek tansiyon, kalp sorunları ve benzeri hastalıklara yol açabilir.

Monosodyum glutamat yanlıları, bu sağlık sorunlarının kanıtlanmadığını iddia etmektedir.

Ne yazık ki, bu madde bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunduğu için, tamamen sakınmamız mümkün değil.

Ayrıca, yiyeceklere bu maddenin eklenip eklenmemesi veya ne miktarda eklenmesi gerektiği konusunda büyük tartışmalar yaşanmaktadır.

patates kızartması

Hayatımız boyunca pek çok şey için savaşmamız gerekiyor ve ne yazık ki buna kilomuz da dahil. Keyif verici şeyler yemek tabii ki yasak değil, ama eğer sağlıklı bir kiloda kalmak istiyorsak, bugün keyif verici bir şeyler yemek, yarın o kalorileri yakmak için uğraşmamız anlamına geliyor.

Unutmayın, 1 kilo yağ eritmek için yaklaşık 7,800 kalori yakmanız gerekiyor. Eğer aklınızda ne yiyeceğinize dair bir şüphe varsa, daima bedeniniz için en yararlı olan doğal gıdaları seçin.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kirshner, H. S. (2013). The Power of Habit. Cognitive And Behavioral Neurology. https://doi.org/10.1097/wnn.0b013e31828644a1
  • Pérez-Guisado, J. (2008). Las dietas cetogénicas: fundamentos y eficacia para la pérdida de peso. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
  • Carlos, M. E., Ezequiel, M. O., Federico, B., Fernando, M. L., & José, M. F. (2010). Tratamiento quirúrgico de la obesidad mórbida. Prensa Medica Argentina.
  • Esquivel-Solís, V., Gómez-Salas, G., Esquivel Solís, V., & Gómez Salas, G. (2007). Implicaciones metabólicas del consumo excesivo de fructosa. Acta Médica Costarricense.
  • Physiol Behav. 2010 Apr 26;100(1):47-54. Sugar-sweetened beverages and risk of obesity and type 2 diabetes: epidemiologic evidence. doi: 10.1016/j.physbeh.2010.01.036. Epub 2010 Feb 6.
  • BMJ. 2014; 348: g1610. Published online 2014 Mar 19. Fried food consumption, genetic risk, and body mass index: gene-diet interaction analysis in three US cohort studies. doi: 10.1136/bmj.g1610
  • Anca BUZESCU, Aurelia Nicoleta CRISTEA, Luminiţa AVRAM, Cornel CHIRIŢĂ. Department of Pharmacology and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy, „Carol Davila“ University of Medicine and Pharmacy, Bucharest. The addictive behaviour induced by food monosodium glutamate. Experimental study. https://rjmp.com.ro/articles/2013.4/PM_Nr-4_2013_Art-4.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.