Epigastralji: Midedeki O İnanılmaz Ağrı
Epigastralji sadece yaygın bir mide ağrısı değildir. Sonuçta, bu durum karın bölgesinin birden fazla alanını etkiler. Bu tür sindirim patolojileri yaşayan hastalarda epigastrioda ağrı olur. Kişi, adeta bir ip bütün karnını çekiyormuş gibi, mide bulantısı ve rahatsızlık veren baskıcı bir yanma hissi duyar. Ağrı o kadar yoğun olur ki, birçok insan korktukları ve durumun ne olduğunu anlamadığı için sık sık acil servise gider.
Bu aslında, altta yatan bir hastalığın semptomu olabilir. Vakaların çoğunda bu ağrının nedeni sadece hazımsızlık olmasına rağmen, epigastralji, doğru tanı gerektiren başka bir dizi sorun ya da hastalıkla ilişkili olabilir.
Devam ederken, bu konuyla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.
Epigastralji nedir?
Epigastralji temelde epigastrioda yaşanan ağrıdır. Bu da karnın üst kısmından göbek deliğine çıkan bölgedir. Zaten bildiğimiz gibi, bu bölgede birçok organ ve yapı bulunmaktadır. Bu nedenle bu ağrıya neyin sebep olduğunu hemen bilmek güçleşir.
Ayrıca, hasta günden güne sürekli ağrı yaşayabilir ya da ağrı aniden ortaya çıkabilir. Belirtiler şöyledir:
- Epigastrioda şiddetli ağrı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Midede yanma
- Çok az yemek yediğinde tokluk hissetmek
- Karında kramplar
- Soğuk ter dökmek
- Gaz
- İshal ya da kabızlık dönemleri
Epigastraljinin nedeni nedir?
Özofagus problemlerinden kaynaklanan epigastralji
Hazımsızlıktan sonra, özofagitis ve hiatal herni genellikle en yaygın nedenlerinden ikisidir. Özofagit, özofagus reflüsünden gelir ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Bir hiatal fıtık 50 yaşını geçmiş kişilerde sık görülür. Mide yanması, yutkunma, sindirim ve ağız kokusu vb. sorunlara neden olur.
Midede sorunlar
Epigastralji özellikle midede ortaya çıkabilir. Olası nedenlerden biri de peptik ülserdir. Ağrı sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkar, geceleri daha da yoğunlaşır ve genelde yemek yediğimizde rahatlama duyarız.
Öte yandan, belirttiğimiz gibi, epigastralji akut gastrite bağlı vakalarda görülüyor. Bu bulaşıcı ve toksik olabilir ya da beslenme ile ilgilidir. Bu durumda, ağrı çok yoğun olur ve buna genellikle kusma ve rahatsız edici sorunlar eşlik eder.
Bağırsak sorunlarından kaynaklanan epigastralji
Bu gerçek önemlidir. Bazen, üst karın bölgesinde bu ağrı apandisitten kaynaklanır.
Bu nedenle eğer üst midede güçlü bir ağrı hissederseniz ve bu çok yoğun ise, bir doktora danışmaktan ya da acil servise başvurmaktan çekinmememiz önemlidir.
Ayrıca, Crohn hastalığının ilk aşamasında genellikle epigastrioda bu ağrı görülür. Epigastralji, karın bölgesinin sol tarafında olduğu zaman, bu bir kolon problemi olabilir. (Örneğin divertikül, volvülasyon, neoplazmlar, vb.)
Ayrıca, tahriş olmuş bir kolon da epigastraljinin nedenlerinden biridir. Bu durumda, kolik ve gaz şeklinde ağrı yaşamak yaygın bir görülen durumdur.
Pankreastaki sorunlar
Akut pankreatit genellikle epigastrik ağrı ile başlar. Üst midede gerçekleşen bu tür semptomların – özellikle de kusma ya da abdominal şişkinliğin buna eşlik etmesi durumunda – farkında olmak önemlidir.
Dikkatli olun, bu durum kalp sorunlarıyla ilgili uyarı olabilir.
Bu bilgi de çok önemlidir. Akut miyokardial bir kalp krizi epigastraljiye neden olabilir, yani üst karında ağrı hissedersiniz. Ayrıca, bu tür semptomlar, kalp krizi geçirmeden hemen önce diyabetli hastalarda yaygın görülür.
Okumanızı öneririz: Kadınlarda Genelde Gözden Kaçan 7 Kalp Krizi İşareti
Ağrı ani ve baskın olabilir ve bunlara kusma eşlik edebilir. Herhangi bir durumda ve başka düşünceleri bir kenara bırakmak için, herhangi bir rahatsızlık fark edince hemen teşhis için acil servise gitmekten çekinmeyin.
Epigastraljiye bağlı sorunları önlemek için ne yapabilirim?
Gördüğünüz gibi, epigastralji, bir çeşit tıbbi durumla ilişkili semptomlardan yalnızca biridir.
Farklı durumlardan (hazımsızlık, ülser, tahriş olmuş kolon, kalp rahatsızlıkları …) bağımsız olarak, bu tür hastalıklardan muzdarip olma ihtimalini azaltmamıza yardımcı olabilecek ortak bir nokta vardır.
Sahip oldukları bu ortak nokta diyetimizdir. Diyetimize dikkat edersek, bu hastalıklara yakalanma ya da kötüleşme ihtimalini azaltacağız. Bu nedenle, aşağıdaki tavsiyelere dikkat edin:
- Yağ tüketiminizi azaltın.
- Alkalin gıdaları tercih edin.
- Gün içinde daha az yemek tüketin. Böylece sindirim sistemi fazla çalışmak zorunda kalmaz.
- Taze meyve ve sebzeler tüketin, içinde çok miktarda koruyucu ya da kimyasal olan gıdaları yemeyin.
- Şeker ve tuz tüketimini azaltın.
- İbuprofen ve diğer non-steroid anti inflammatuvar ilaçlara dikkat edin. Mümkün olduğunca az kullanın.
Sonuç olarak, sindirim sisteminizle ilgili herhangi bir sorun, değişiklik ya da ağrı durumda hbir doktora danışmaktan çekinmeyin. Kendinize bakmak ve hastalıklardan korunmak sağlık ve refah ile eş anlamlıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
- Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
- Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.