Ergen Sağlığında Uyarı İşaretleri
Muhtemelen “gençler sağlıklı değil” gibi sözler duymuşsunuzdur. Bununla birlikte, birçok insan sağlığın tam olarak ne olduğunu ve neyi ifade ettiğini bilmiyor, bu da sonuçlara varmadan veya yorum yapmadan önce bu terimi iyi anlamaları gerektiği anlamına geliyor. Ergen sağlığı birçok farklı yönü kapsar.
Genel olarak ergenlik, yaşamın sağlıklı bir aşamasıdır. Yine de gençler, keşifsel doğaları ve yeni şeyler keşfetme ihtiyacı nedeniyle birçok davranış sorunundan muzdariptir. Bu nedenle, çocuğunuzun bir sağlık bozukluğundan muzdarip olduğunu size gösterebilecek, ergen sağlığında uyarı işaretlerini bilmek önemlidir.
Ergen sağlığında uyarı işaretleri
Bazı çocukların sağlık sorunları, çocuk doktorlarını büyük ölçüde ilgilendirir. Bu nedenle, çocuğunuzun sağlığı ile ilgili bir şeylerin doğru olmadığını anladığınızda ve hissettiğinizde ortaya çıkan soruları yanıtlamanız önemlidir. Diğer şeylerin yanı sıra, onları bilimsel kanıtlardan ve ilerlemelerden analiz etmelisiniz.
Rol oynayan tüm değişkenler, bir şeyin doğru olmadığına dair içgüdüsel duygu ve ergenlikteki yalnızlık gibi konulara yönelim nedeniyle sağlık süreçlerinin karmaşıklığına yaklaşım, belirli özelliklere ve tıbbi bakım gereksinimlerine sahiptir.
Burada daha fazlasını keşfedin: Gençlerde Sağlıklı Alışkanlıkları Teşvik Etme Stratejileri
Diğer önemli konular
Diğer sağlık bozukluklarından sorumlu olabilecek şiddet ve davranış bozukluklarına dikkat etme ihtiyacının yanı sıra, zayıf hatta saldırgan iletişim, kontrol sırasında ağlama ve uyku güçlüğü ile ilgili durumlara da çok dikkat etmeleri gerekir.
Diğer şeylerin yanı sıra, ergenlik döneminde cinselliğe ve istemsiz hamileliğe özgü yönleri ve diğerlerini hesaba katmanın yanı sıra aşırı ekran kullanımını değerlendirmelidirler.
Ergenlikte ruh sağlığını geliştirmek
Depresyon, intihar girişimleri ve kendine zarar verme, diğerlerinin yanı sıra, olası belirtilerin erken tespitini ve zihinsel sağlığın geliştirilmesini çok önemli hale getirir.
Ergenlerde ve gençlerde intihar riski, genellikle doktorları endişelendiren paradigmatik bir meseledir. Tedavilere uyumsuzluk ve ortak karar vermenin önemi de dikkate alınmalıdır.
Bilimsel veriler
Bir çocuk ve ergen psikiyatristi olan Dr. Ana Nuciforo, ergen sağlığı üzerine olan kursunda, hayatın bu aşamasında hayati işlev değişikliklerinin meydana geldiğine dikkat çekti:
- Uyku. Gençler, sirkadiyen ritimlerindeki bir değişiklik veya kültürel alışkanlıklardan dolayı daha az uyurlar, daha geç uykuya dalarlar ve bazen gündüz uykusuzluktan muzdarip olurlar.
- Diyet. Gençlerin önemli bir yüzdesi, vücutlarından memnun olmadıkları için kısıtlayıcı diyetler uygular.
- Psikomotor beceriler. Bazı gençlerin bir duruma atfedilemeyen stereotipleri veya tavırları vardır.
- Cinsellik. Mastürbasyon, cinsel merak, okşama ve diğer gençlerle cinsel temas. Cinsel kimliklerinden emin olmamak.
- Düşünme. Entelektüalizasyon, etik ve felsefi veya sosyal ilkelere ilgi ve mistik düşünce veya ateizm dönemleri görünebilir.
- İletişim ve dil. Vücut dönüşümleri gurur duyguları üretir ve teşhirciliğe yol açabilir. Aynı şekilde, sorunlarla karşılaştıklarında, birçok genç hissettiklerini ve düşündüklerini açıklamakta, simgelemekte ve iletmekte zorlanırlar.
- Dikkat. Omuzlarında tüm duygusal yükü taşıdıkları için harici görevlere konsantre olmakta güçlük.
- Davranış. Bazen gençler her şeyi bildiklerine inanırlar ve düşünmeden hareket ederler.
- Duygusallık. Ruh hali dalgalanmaları yaygındır. Ergenlik döneminde hayal kırıklığı ve cesaretsizlik, can sıkıntısı, yalnızlık ve umutsuzluk duyguları ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı coşku dönemleri de yaşanabilir.
Ergen sağlığı sorunlarının bakımı ve önlenmesi
İspanyol Ergen Tıbbı Derneği (SEMA) şunu belirtir:
“Ergenlik döneminde gençler farklı fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal yönlerden gelişir. Aynı şekilde, gençlerin yetişkinliğe de devam edecek alışkanlıkları ve davranışları benimsedikleri birçok riskin olduğu bir zamandır. “
Sağlık çalışanları, yaşamın bu çok özel evresinin kapsamlı sağlık ihtiyaçlarını ele almaya, sorunları mümkün olan en kısa sürede tespit etmeye, uygun tedaviyi reçete etmeye ve sağlık eğitimi yoluyla önleyici tedbirler almaya hazır olmalıdır.
Bu makaleyi kaçırmak istemezsiniz: Gençlerle Konuşmak İçin Dört Tüyo
Gençleri sağlıklı tutmak için ne yapabiliriz
Ergenlerin sağlıklı olup olmadıklarını anlamak kolay değildir. Bunun nedeni ateşli belirtiler ve kanserin bu aşamada ortaya çıkması gibi durumların yanı sıra çocuklukta başlayıp ergenliğe kadar devam eden sağlık sorunları olmasıdır. Yeme bozuklukları gibi doğrudan ergenlik döneminde başlayan ve daha sonra yetişkinliğe kadar devam edebilen başka sorunlar da olabilir.
Mesleki eğitim, gençlere ve ailelerine eşlik etmek için gerekli bir unsurdur. Bu meydan okuma buna değer!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia, SEMA.
- Espacio de capacitación salud y adolescencia. Disponible en www.saludyadolescencia.com
- Reavley N, Patton GC, Sawyer SM, et al. Health and Disease in Adolescence. In: Bundy DAP, Silva Nd, Horton S, et al., editors. Child and Adolescent Health and Development. 3rd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2017 Nov 20. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525258/ doi: 10.1596/978-1-4648-0423-6/pt3.ch18
- Utter J, Denny S, Robinson E, Ameratunga S, Crengle S. Identifying the ‘red flags’ for unhealthy weight control among adolescents: findings from an item response theory analysis of a national survey. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012;9:99. Published 2012 Aug 21. doi:10.1186/1479-5868-9-99
- Manning, W. D., Longmore, M. A., Copp, J., & Giordano, P. C. (2014). The complexities of adolescent dating and sexual relationships: fluidity, meaning(s), and implications for young adults’ well-being. New directions for child and adolescent development, 2014(144), 53–69. https://doi.org/10.1002/cad.20060
-
Rienecke RD. Family-based treatment of eating disorders in adolescents: current insights. Adolesc Health Med Ther. 2017;8:69‐79. Published 2017 Jun 1. doi:10.2147/AHMT.S115775