Et Yemeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Değişen 10 Şey

Et yemeyi bırakmanın vücudunuza olumlu ve olumsuz etkileri olabilir. Bu yüzden, vejetaryen ya da vegan olmadan önce bunun tüm etkilerini bilmelisiniz.
Et Yemeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Değişen 10 Şey
Mario Benedetti Arzuza

Yazan ve doğrulayan doktor Mario Benedetti Arzuza.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Et inanılmaz bir protein kaynağıdır. B vitamini ve demir ve çinko gibi mineraller içerir. Özellikle vücudunuz büyüme ve gelişme dönemindeyken et yemek çok önemlidir. Tamamen et yemeyi bırakmak vücudunuzda bazı etkiler yaratır.

Et yemediğiniz bir beslenme düzeninin sağlıklı bir beslenme düzeni olduğu anlamına gelmediğini bilmelisiniz çünkü eğer hayvansal gıda içeren hiçbir gıdayı tüketmezseniz, bazı önemli vitamin, mineral ve lifleri alamazsınız.

Et yemeyi bırakmaya karar verdiğinizde vücudunuzun ve yaşam tarzınızın nasıl değişeceğine dair bu örneklere bir göz atın.

1. Birkaç Kilo Kaybetmek

tartıya çıkma

Vücut etten gelecek yağları almadığı için et yemeyi bırakan insanlar ayda yaklaşık 4.5 kilo kaybederler.

2. Bağırsak Bakterileri

Et yiyen insanlarla vejetaryen insanların bağırsak mikroflorası çok farklıdır. Daha çok bitki kökenli beslene insanların daha sağlıklı bakterilere sahip oldukları görülür.

Fakat, bağırsak florasını yeniden inşa etmek ve iyi yönde geliştirmek bir günde yapılabilecek bir şey değildir; bu yüzden sancılar ve gaz sıkışmaları hemen kaybolmaz.

Bunun sebebi bağırsağın ve pankreasın bitki kökenli gıdalara alışması ve bazı enzimlerin miktarının düşmesidir.

3. Toksin İçermeyen Cilt

cilt sağlığı

Et yemeyi bırakan insanlar ciltlerinin daha da güzelleştiğini söylerler.

Akne, siyah nokta ve lekeler kaybolur. Eğer et yerine sebze ve meyve yemeye başlarsanız, cildinizden toksinleri arındırırsınız.

4. Daha Fazla Enerji

Et yemeyi bıraktığınızda, kolesterol seviyeniz düşer.

Bütünsel ürünlerden lif alımınız artar ve bu hayat standartlarınızı artırmanız ve gün içinde yorgunluğu azaltmanız için inanılmaz bir fırsattır.

Daha fazla ıspanak, lahana, fasulye ve diğer nitrik asit içeren gıdalar tüketmek zamanla daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. 

5. Kolesterol Seviyeniz Üç Kata Kadar Azalır

vücut içi kolesterol

Vejetaryenler ve veganlar, et yiyenlere göre daha az hipertansiyona sahip olurlar.

Araştırmacılar bunun daha az kiloya sahip olmaları ve fazla miktarda meyve ve sebze tüketmeleri ile ilgili olduğunu öner sürmektedir; yani bu yaşam tarzı kilo vermeye, toksinlerden arınmaya ve vücudunuzda hafiflik hissetmenize yardımcı olur.

Kandaki kolesterol seviyesi de ciddi derecede düşer. Damar tıkanıklığından şikayetçi olan insanlar için bitki kökenli beslenme en iyi seçenektir.

6. Pozitif Genleri Aktif Hale Getirirsiniz

Çevrenizin vücudunuzda çalışan pozitif ve negatif genler üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Eğer sağlıksız bir yaşam tarzınız varsa, kronik hastalıklara ve obeziteye sebep olan “kötü” genleri aktif hale getirirsiniz.

Diğer bir yandan, sağlıklı bir yaşam tarzı iyi genleri aktif hale getirir.

Et tüketimini bırakıp bitki kökenli beslenmek pozitif genlerin ortaya çıkmasını sağlar.

7. Şeker Hastalığı Riskini Azaltırsınız

diyabet ölçümü

Vejetaryenlerin metabolik sendromlara yakalanma ihtimali daha düşüktür.

Bu metabolik sendromlar, tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet), felç ve kalp hastalıkları ile ilişkili riskli etmenlerdir.

8. AMA UNUTMAYIN: Besinsel Eksikliklerinizi Belirleyin

yorgun kadın

Et tüketmeyerek vücudunuzun çalışması için gerekli olan tüm besleyici maddeleri almamanızdan kaynaklı bir besin eksikliği yaşayacağınızı unutmamalısınız.

İyot, demir ve D ve B12 vitamini eksikliği yaşayacaksınız. İhtiyaç duyduğunuz besleyici maddelerin çoğunu fasulye ve mercimek gibi baklagillerden alacaksınız.

Dengeli bir beslenme için aynı zamanda fındık, meyve, koyu yeşil sebzeler, tahıl ve tam tahıl tüketmelisiniz.

9. Tat Kaybı

Tat dokucuklarınız istiridye ve kırmızı ette bulunan çinko tüketimine yanıt verir. Bu yüzden, et yemeyi bıraktığınızda, bu minerali alma için başka besinler bulmalısınız.

  • Beyaz fasulye, fındık, tam tahıl ve süt ürünleri tüketin.

10. Kaslarınıza Zaman Tanıyın

kas miktarı

Hayvansal ve bitkisel proteinler kas kazanımı ve egzersizden sonra kasların toparlanabilmesi için gereklidir, bu yüzden; vejetaryen ve vegan atletlerin antrenmandan hemen sonra protein tüketmeleri önerilir.

Artık et yememeye karar verirseniz, sebep olabileceği besin eksikliklerinin yanı sıra yararlarıyla birlikte vücudunuza neler olacağını biliyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pascual T. Las proteinas. Vive Sano. 2010.
  • Gil A, Martinez E, Olza J. Indicators for the evaluation of diet quality. Nutrición Hospitalaria.2015; 31(3):128-144.
  • McAfee A, McSorley E, Cuskelly G, Moss B, Wallace J, Bonham M et al. Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat Science. 2010;84(1):1-13.
  • Battaglia Richi E, Baumer B, Conrad B, Darioli R, Schmid A, Keller U. Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 2015;85(1-2):70-78.
  • Senghor B, Sokhna C, Ruimy R, Lagier J. Gut microbiota diversity according to dietary habits and geographical provenance. Human Microbiome Journal. 2018;7-8:1-9.
  • Addor F. Antioxidants in dermatology. Anais Brasileiros de Dermatologia. 2017;92(3):356-362.
  • Dhingra D, Michael M, Rajput H, Patil R. Dietary fibre in foods: a review. Journal of Food Science and Technology. 2011;49(3):255-266.
  • Kim H, Caulfield L, Garcia‐Larsen V, Steffen L, Coresh J, Rebholz C. Plant‐Based Diets Are Associated With a Lower Risk of Incident Cardiovascular Disease, Cardiovascular Disease Mortality, and All‐Cause Mortality in a General Population of Middle‐Aged Adults. Journal of the American Heart Association. 2019;8(16).
  • Turner-McGrievy G, Harris M. Key Elements of Plant-Based Diets Associated with Reduced Risk of Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports. 2014;14(9).
  • Tran E, Dale HF, Jensen C, Lied GA. Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic Review. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020 Sep 30;13:3433-3448.
  • Maxfield L, Crane JS. Zinc Deficiency. [Updated 2019 Sep 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/
  • Richter C, Skulas-Ray A, Champagne C, Kris-Etherton P. Plant Protein and Animal Proteins: Do They Differentially Affect Cardiovascular Disease Risk?. Advances in Nutrition. 2015;6(6):712-728.
  • Urdampilleta A, Vicente-Salar N, Martínez Sanz J. Necesidades proteicas de los deportistas y pautas diétetico-nutricionales para la ganancia de masa muscular. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2012;16(1):25-35.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.