Evde Meyve Nasıl Kurutulur?

Muz, çilek, elma, şeftali, kivi, mango, incir ve erik. Lezzetli ve besleyici atıştırmalıklar yapmak için tüm bu meyveleri evde kurutabilirsiniz. Kendiniz denemeye hazır mısınız?
Evde Meyve Nasıl Kurutulur?
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Meyveyi evde kurutmanın birçok faydası vardır. Taze meyvelerde bulunan vitamin, mineral ve liflerin çoğunu sağlar, ancak daha konsantre miktarlarda. Kuru meyve, yüksek enerjili bir besindir ve şekerin yerini almak için ideal bir tatlıdır. Peki, neden meyveleri evde kurutmayasınız?

Küçük boyutları ve ağırlıkları sayesinde, kurutulmuş meyveler her yere götürülebilir ve bu da onları kahvaltılar, atıştırmalıklar veya enerji artırıcılar için önerilen bir seçim haline getirir. Ayrıca, tek başına yiyebilir veya pek çok tarife ekleyebilirsiniz: Granolalar, salatalar, yoğurtlar ve daha fazlası. Tatlıları ve ev yapımı tatlıları tatlandırmak için de kullanılabilirler.

Günümüzde birçok çeşit önceden paketlenmiş formlarda mevcuttur. Bununla birlikte, bazen yüksek fiyatlara sahip olabilirler veya şeker, yağ, sülfit veya diğer koruyucu maddeler gibi ek bileşenlerle birlikte sunulabilirler.

Bu yüzden onları sık sık tüketmek istiyorsanız, tüm işlemi evde yapmak iyi bir fikirdir.Ayrıca miniklerinizle yapacağınız ideal bir aktivitedir.

Başlamadan önce akılda tutulması gerekenler

Ev yapımı konserveler yaparken sonuç, kullanılan malzemelerin veya tüm adımların uygulanmasının yanı sıra birçok değişkene bağlıdır. Evde kuru meyve hazırlarken, aşağıda açıklayacağımız bazı hususları aklınızda bulundurun.

Meyve türü

Birçok meyve türü kurutulabilir. Ancak bazıları diğerlerinden daha fazla su içerdiğinden ve kuruması daha uzun sürdüğünden, her birinin süreci başka olabilir. Örneğin çilek ve diğer meyvelerde durum böyledir.

Bu yüzden gruplar halinde yapmak ve her meyve türünü ayrı ayrı kurutmak en iyisidir. Yeterli zaman yoksa veya her şeyi bir kerede yapmak istiyorsanız, daha dikkatli olmanız ve daha erken kuruyanları kaldırmanız yeterlidir.

Sepet içinde taze toplanmış çilekler.
Çilekler, kurutma işlemini uzatan yüksek su içeriğine sahiptir.

Boy

Meyvenin kesilmesi, gereken süreyi ve nihai dokuyu belirler. Ne kadar ince kesilirse o kadar hızlı kurur ve o kadar gevrek olur.

Zaman

Daha önce de belirttiğimiz gibi, meyveyi kurutmak karmaşık değildir, ancak biraz zaman gerektirir. Sistem ne olursa olsun ne kadar çok zaman geçerse o kadar çok su kaybederler.

Hava sıcaklığı

Daha yüksek sıcaklıklarda çalışmak, tüm sürecin süresini büyük ölçüde kısaltır, ancak aynı zamanda meyveyi kavurma, pişirme veya yakma riskini de artırır. Ve kurutma ile aradığınız sonuç bu değil. Ayrıca bazı vitaminlerin kaybı da daha fazla olacaktır.

Fiyat

Bazen kuru meyvelerin piyasa fiyatı biraz yüksek olabiliyor. Ve eğer sık tüketilirlerse, önemli bir haftalık masrafa neden olabilirler.

Kişinin kendi kurumeyvesini hazırlamasının avantajı , tüm sürecin nihai maliyetinin daha düşük olmasıdır. Başarının çoğu hammaddeye bağlıdır, bu nedenle kaliteli taze meyve seçmenizi öneririz.

Ev yapımı reçeller hazırlayın: Ev Yapımı Kiraz Reçeli Tarifi

Evde meyve kurutmak için mevcut yöntemler

Gıdaların kurutulması, en eski ve en yaygın kullanılan muhafaza yöntemlerinden biridir. Orijinal gıdaya saygılı işlemlerle ve orijinal şeklini, rengini ve lezzetini koruyan bir nihai sonuçla yapılabilir.

Günümüzde prosedürler çok ilerledi, ancak bazı tekniklerin evde uygulanması kolaydır. Biraz sabır gerektirse de, büyük mutfak eşyaları veya özel cihazlara gerek yoktur.

Fırında kurutulmuş meyveler

Fırında kuru meyve yapmak için meyveler diğer fırın tepsilerine yerleştirilir. Daha kolay çıkarılabilmeleri için fırın kağıdı kullanmak çok yararlıdır.

Başlamak için meyveleri iyice yıkayın, kırmamaya dikkat edin. Ardından, gerektiğinde çukur kısımları eleyin, tohumları ve sapları çıkarın. Aynı büyüklükte dilimler halinde kesin ve tepsilerin üzerine aralarında biraz boşluk kalacak şekilde yerleştirin.

Fırını 100 ila 140 derecede ısıtın ve tepsileri fırına yerleştirin. Cihazın bir fanı varsa, hava sirkülasyonunu sağlamak için onu kullanmak en iyisidir. Aksi takdirde, nemi gidermek için zaman zaman kapağını açın.

İyi bir sonuç elde etmek için yaklaşık süre 6 ile 10 saat arasındadır. Bu, meyvenin türüne, kesimine ve elde etmek istediğiniz nihai dokuya çok bağlıdır.

Mikrodalga fırında meyve nasıl kurutulur

Bu en hızlı yöntemdir ve biraz aceleniz varsa harikadır. Meyveyi yakma riski de yüksek olduğu için daha fazla dikkat gerektirir.

Önceki işlemde olduğu gibi, istediğiniz meyveyi seçmeniz, yıkamanız ve kurutmanız gerekir. Büyük parçalarsa (şeftali, elma, armut) yarım veya ince dilimler halinde kesin.

Mikrodalgaya uygun bir tabağa koyun. Onları yaymanız gerekecek. Ayrıca farklı meyve türlerini karıştırmamaya dikkat edin; onları ayrı partiler halinde yapmak çok daha iyidir.

Buz çözme işlevinde yaklaşık 30 ila 45 dakikalık bir süre programlayın. Bu şekilde, yanmayı önlemek daha kolaydır.

En geleneksel yöntem: Meyveyi güneşte kurutun

Bu, meyveleri kurutmanın en eski yoludur ve çok lezzetli ürünler üretir. Bununla birlikte, iklim koşullarına büyük ölçüde bağlı olduğu için nihai sonucun kontrolü karmaşıktır.

Bunu gerçekleştirmek için meyveyi hazırlamanız ve bir yarığın üzerine yerleştirmeniz gerekir. Böcekler ve diğer hayvanlarla temastan kaçınmak için ince bir cibinlik veya gazlı bezle örtün. Ardından, doğrudan güneş ışığı alan ve iyi havalandırılan balkon, teras veya avluda bir yere yerleştirin.

İdeal sıcaklık 30 derece civarındadır ve meyveleri 12 saatte bir çevirmeniz gerekir. Bu durumda kuruması 2 ile 5 gün arasında sürebilir. Geceleri, onları evin içine taşımanız tavsiye edilir.

Kurutulmuş meyve nasıl saklanır

Kurutma işlemi, taze meyvelerin raf ömrünü uzatmanın bir yoludur. İşlem tamamlandıktan ve iyi saklandıktan sonra, iyi durumda haftalar veya aylarca sürebilir. Bu amaçla, Evde Yiyecekleri Koruma Merkezi aşağıdaki tavsiyeleri hazırlamıştır:

  • Konserve yapmadan önce meyvenin tamamen soğumasını sağlamak önemlidir. Hala sıcak olan meyveler nem verir ve bu da küf oluşumunu  kolaylaştırır.
  • Temiz, kuru kaplarda paketleyin. En uygun kaplar cam kavanozlar, plastik kavanozlar veya fermuarlı dondurucu poşetlerdir. Bir başka iyi seçenek de vakumlu paketleme olacaktır.
  • Kapları meyvelerle sıkıca ama ezmeden doldurun. Miktarlar büyükse, meyveleri kaplara bölmek tercih edilir. Her açıldıklarında havanın ve nemin içeriği bozabileceğini unutmayın.
  • Kuru, karanlık ve serin yerlerde saklayın. Bu koşullarda raf ömrü 4 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
  • Konserve yiyecekleri zaman zaman nem açısından kontrol edin. Bu durumda, iyi durumdaki yiyecekler yeniden kurutulabilir. Küflü görünüyorlarsa, onları atmak daha iyidir.
Kuru incir.
Kuru meyveler raf ömrünü uzatır ancak ambalajlarını kontrol etmelisiniz.

Meyveyi başarılı bir şekilde kurutmak için önemli noktalar

Evde meyve kurutmak kolaydır ve hem kaliteli hem uygun fiyatlı bir ürün elde edersiniz. Lezzetli olmalarının yanı sıra sağlıklıdırlar ve enerji seviyenizi yükseltirler. Ancak, önerilen günlük meyve porsiyonlarının yerini almadıklarını hatırlamak önemlidir.

Başlamadan önce, meyveleri yıkayıp kurutmayı ve hepsini aynı büyüklükte (yarım veya dilimler halinde) kesmeyi unutmayın. Armut veya elma gibi bazıları kurudukça koyulaşabilir. Bunu önlemek için üzerlerine biraz limon suyu serpebilirsiniz.

Onları unutmamak ve zaman zaman onları izlemek yanmalarını önlemek için önemlidir. Eşit bir şekilde kurumuyorlarsa, zaman zaman ters çevirin.

Bahsettiğimiz yöntemlerle evde kuru meyve üretimini rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak, onları günlük beslenmenizin bir parçası olacak kadar çok seviyorsanız, evde kurutmak için bir cihaza yatırım yapmak iyi bir fikir olabilir.

Son olarak, nihai sonucun zaman, nem ve sıcaklık meselesi olduğunu unutmayın. Başlangıçta bazı başarısızlıklar yaşayabilirsiniz, ancak cesaretiniz kırılmasın! Biraz sabır ve teknikte ustalıkla, başarılı olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • National Center for Home Food Preservation. Drying. Packaging and storing dried foods.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.