Çocuklar için Eğlenceli 20 Çevrimdışı Aktivite
Boyamadan yapboz yapmaya, süslenmekten bilmece sormaya, parka gitmeye ve çok daha fazlasına kadar çocukların yapabileceği birçok çevrimdışı aktivite vardır. Aslında bu alternatifler çok sağlıklıdır ve çocuklar bu aktivitelerden, ekran başında bir şeyler izlemekten çok daha fazla keyif alırlar.
Bildiğiniz gibi teknolojiler kalıcı ama çocukluk çok kısa. Gerçekten de tabletler, bilgisayarlar, telefonlar ve akıllı TV’ler yaygın olarak kullanılan dikkat dağıtma yöntemleridir.
Ancak, gerçekten yaratıcılığı teşvik etmezler veya çocuklara belirli deneyimler, eğitim ve bilişsel gelişim sağlamazlar.
Çocuklar için 20 çevrimdışı aktivite
Öncelikle, interneti bir eğlence biçimi olarak kullanmanın mantıklı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ancak, çocuk dikkatini dağıtmak için ona bağımlı hale geldiğinde bu bir sorun haline gelir. Journal of the Institute of Legal Research tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, internet, çevrimiçi avcılar ve çeşitli yetersiz kullanım biçimleri nedeniyle de bir risk oluşturmaktadır.
İlginizi çekebilir: Yeni Doğan Bir Bebekle Eğlenmek ve Oynamak İçin Öneriler
Çocukları internetten uzak tutmak için 20 fikir
1. Nesneleri ayırmak bir-iki yaşındakiler için güzel bir dinamiktir. Böylece onlara videolarla eğlendirecek bir tablet vermek yerine nesneleri sınıflandırmayı öğretirsiniz. Minderler, peluş hayvanlar veya plastik bloklar bu amaç için harikadır; onları renk, boyut veya türe göre düzenlemelerini sağlayın.
2. Çocuğunuzla beraber süsleyeceğiniz bir bitmiş tuvalet kağıdı rulosu ile hedef alıştırması yapın. Bu aktiviteyi rulonun açıklıklarından birine kağıt topları atmak ve sağlıklı rekabeti teşvik etmek için kullanın ve en çok kimin kazanacağını görün.
3. Basit ve eğlenceli bir oyun mu arıyorsunuz? İşte size bir öneri:
Bu aktivite kağıt ve pipet gerektirir, miktar katılımcı sayısına bağlı olacaktır. Kağıtla birkaç top oluşturun ve çeşitli oyuncaklar veya eşyalarla başlangıç ve bitiş çizgilerini işaretleyin.
Oyunun amacı, kağıt topu pipetle bitiş çizgisine üflemektir. Buraya ilk ulaşan kazanır. Bir yarış pisti tasarlayın ve daha fazla heyecan için topları etrafında yuvarlayın.
4. Bir hazine haritası tasarlayın ve ödülünüzü evinizde bir yere saklayın. Amaç, çocuğun ipuçlarını takip ederek onu bulmasıdır. Rolleri tersine çevirmek de heyecan vericidir: Ebeveynler, çocuklar tarafından hazırlanan bir hazineyi avlayabilir.
5. Universidad de Carabobo’dan Ciencias de la Educación dergisinde yayınlanan makaleye göre, Origami temel becerileri öğrenmek için harikadır.
Çevrimiçi kılavuzların yanı sıra hayvanlar, uçaklar, arabalar, kalpler ve diğer birçok şekil oluşturmak için kağıt katlama tekniklerini öğrenebileceğiniz kitaplar da vardır. Bu aktivite için makasa veya yapıştırıcıya bile ihtiyacınız yok, sadece dikkat edin ve sabırlı olun.
Çocuklarınızı internetten uzak tutmak için daha fazla fikir
6. Çocukların birbirlerini daha iyi tanımaları için aile gerçekleriyle bir bilgi yarışması hazırlayın.
Soruları ve cevapları kartlara yazın, karıştırın ve sırayla sorular sorun. En çok doğru yanıtı bulan kazanır. Alternatif olarak, herkesin ilgisini çekecek bir konu seçebilirsiniz.
7. Her ailenin sanata yatkın bir veya daha fazla üyesi vardır. Bu nedenle, dans, oyunculuk, kuklalar, sihir ve benzerlerini içeren küçük gösteriler düzenleyerek bu yetenekleri ortaya çıkarın. Bu sadece yaratıcılık egzersizi için bir şans değildir, aynı zamanda sahne korkusunu da ele alır.
8. Kilerinizdeki malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz tarifler bulun ya da kurabiye pişirmek veya pasta süslemek gibi ikinizin de zevk aldığı başka bir şeyler yapın. Çocuklar bu özel çevrimdışı aktiviteye bayılacaklar.
9. İsim hayvan şehir, başlamak için rastgele bir harf seçip o harfle başlayan 5 farklı kategorinin her biri için bir kelime yazmaktan oluşan bir oyundur.
Her kelime 100 puana denk gelir ve birden fazla oyuncu aynı kelimeyi bulduysa değeri 50’ye düşer. Tahmin edebileceğiniz gibi, en az sürede en çok puan toplayan oyuncu kazanır!
10. Masa oyunları bir klasiktir ve herkesin zevkine göre bir masa oyunu vardır. Aslında, çocuklarınız arkadaşlarını davet edebilir ve bütün bir öğleden sonrayı oyun oynayarak geçirebilir.
11. Bu bowling oyunu, labut olarak kullanılacak boş plastik şişeler ve onları devirmek için bir top gerektirir. Bir puanlama sistemi düzenleyin ve kaç tur oynanacağını tanımlayın. Kurallar size ve çocuklara kalmıştır.
Diğer mükemmel çevrimdışı aktiviteler
12. Mekikler, zıplama hareketleri ve diğer basit egzersiz rutinleri için bir parkur kurun. İnternetten uzakta kendinizi eğlendirmenize yardımcı olacak ve aslında sağlığınızı geliştirecektir.
13. Bilimsel deneyler, çocuğun kimya ve fizik ilkelerini eğlenceli bir şekilde kullanarak yaratma yeteneğini teşvik edecektir. Öncelikle, bu amaçla çevrimiçi olmanız gerekebileceğinden evde yapabileceğiniz bir bilim projesi belirleyin.
14. Geri dönüşümün önemini açıklayın ve çocukları bazı atık malzemeleri basit oyuncaklar yapmak için yeniden kullanmaya motive edin.
15. Fundacion Ayuda en Acción, tekerlemelerin seslendirmeye katkıda bulunma, kelime dağarcığını, hafızayı geliştirme ve dile olan ilgiyi uyandırma gibi faydalarının altını çiziyor. Böylece eğlenceli bir liste yapın ve bunları uygulayın.
16. Yoga ve meditasyon, çocukların enerjilerini kanalize etmelerine yardımcı olabilir. Bunun nedeni, sağlığa büyük ölçüde fayda sağlayan ve ruh halini iyileştiren nefes alma ve rahatlama yöntemleri olmalarıdır.
17. Okuma, teşvik edebileceğiniz en önemli çevrimdışı etkinliklerden biridir, diğerlerinin çok üzerindedir. İlgilerini çekebilecek belirli konularda hikayeler ve kitaplar arasında geçiş yapın.
Çocuklarınızı internetten uzak tutmak için son birkaç ipucu
18. Kelime oyunları! Bu oyunda, ilk oyuncu bir kelime söyler ve bir sonraki oyuncu bir öncekinin son hecesiyle başlayan başka bir kelime ekler. Bu oyunda, her turu kimse takılmadan bitirin, ancak devam etmek için çok beklemeyin.
19. Mobilya, minder ve oyuncaklarla engelli parkurlar yapın ve bazı özel zorluklar ekleyin. Kazanan, en kısa sürede tamamlayan kişidir.
20. Son olarak, çocukları evi düzenleme işine dahil edin. Bunun nedeni, erken yaşlardan itibaren ev işlerinin bir parçası olmalarının gerekmesidir.
Aslında, paspas yapmak, bulaşıkları yıkamak, çamaşırları katlamak veya çöpleri çıkarmak gibi işleri onlara devredebilirsiniz. Ayrıca, zaman zaman kullanmadıkları oyuncakları ayıklamalarını ve bağışlamalarını sağlayın. Bu, evdeki diğer şeylere yer açmak için işbirliği yapmalarının harika bir yoludur.
Çocuklarda çevrimdışı oyunların ve eğlence etkinliklerinin önemi
Çevrimdışı etkinlikler, fiziksel yeteneklerin yanı sıra duygusal ve sosyal becerileri öğrenmek ve geliştirmek için de mükemmeldir. Bu nedenle, aşağıdaki nedenlerle onlara dış mekanı keşfetme özgürlüğü verin ve doğa ve çevrelerindeki diğer kişilerle temasa izin verin:
- Öncelikle, çevrimdışı etkinlikler çocukların korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olur.
- Ayrıca, ilişki kurmayı ve paylaşmayı öğrenmelerini sağlar.
- Bunun yanında, işbirliğini ve liderliği teşvik eder.
- Ayrıca hayal güçlerini kullanmalarına olanak tanır.
- Son olarak, bu sayede daha bağımsız hale gelirler.
Çocukları eğlendirmek için çevrimdışı alternatif yöntemler
Teknolojiyle uyumlu bir dünya, özellikle çok fazla içerik mevcutken çocukları ekranlardan uzak tutmayı neredeyse imkansız hale getiriyor.
Bu nedenle, yapılması gereken onları İnternet’ten tamamen uzak tutmak değil, sadece orada geçirdikleri zamanı sınırlamak ve ne yaptıklarını denetlemektir.
Son olarak, çevrimiçi olmaları ve aileleri ve arkadaşları ile etkinlikler planlamaları veya tablet, bilgisayar veya telefon olmadan dışarıda vakit geçirmeleri için makul bir süre tanıyın. Ayrıca, onlara çevrimdışı olarak ne kadar çok şey öğrenebileceklerini ve ne kadar çok eğlenebileceklerini gösterin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Acuña I, Pérez K. La papiroflexia como herramienta útil para el aprendizaje en niños: a propósito de una experiencia. Revista Ciencias de La Educación. Universidad de Carabobo. Venezuela; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/75ef2041-704d-3a29-9d4e-31464687393f/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdd83674b-1cc2-4d18-aa3d-604c2d8b6408%7D
- Zúñiga Becerra O. Educación y prevención en materia de protección de datos personales de niños, niñas y adolescentes en Internet. Estudios en Derecho a La Información, 1(5), 59. México; 2018. https://doi.org/10.22201/iij.25940082e.2018.5.12122
- Trabalenguas infantiles para niños (cortos y fáciles). Fundación Ayuda en Acción. España; 2018. https://ayudaenaccion.org/ong/blog/educacion/trabalenguas-para-ninos/
- Museo de la Ciencia de Valladolid. Revista Menuda Ciencia. España. https://www.museocienciavalladolid.es/sala-de-prensa/revistas