Geceleri Hamur İşi Yemek Kötü Müdür?
Genellikle “akşam yemeğinde yediğiniz her şey vücudunuzda depolanır” derler.Bu söylem, yemek yedikten sonra uyuduğumuz varsayılarak söylenmiştir. Bu sürede vücudunuz bu yemekleri sindirme yetisine sahip değildir. Peki geceleri hamur işi yemek nasıldır?
Besin ve hormonlar
Geceleri unlu gıdalar tüketmek hakkında konuşmadan önce hormonlarınızın nasıl işlediğini anlamanız gerekir. Buna ek olarak, günlük hayatınızdaki rolünü de bilmelisiniz.
Obeziteden muzdarip kişiler genellikle aksiyeteden ya da bağımlılıktan yemek yerler, açlıktan değil. Bunun sebebi unlu yiyecekleri yediğimizde serotonin üretmemizdir.
Bu hormonun son derece önemli fonksiyonları vardır. Örneğin, iştahınızı denetler, vücut ısınızı kontrol eder ve modunuzu belirler. Serotonin beyninizin iki bölgesi tarafından yönetilir: beyin epifizi ve hipotalamus. Bu bölgelerin ikisi de ışığa ve karanlığa göre “çalışır.”
Yani bu hormon gün ışığının olduğu saatlerde aktiftir. Akşam olduğunda seviyesi düşer ve depresyon, tedirginlik ya da anksiyeteye sebep olmaya başlar. Bu demek oluyor ki geceleri tıkınma eğiliminiz sabah olduğundan daha fazladır.
Fakat burada bitmiyor. Bu hormon hangi elementleri yemek istediğini kendi “seçer”. Tabi ki de meyve veya sebze gibi sağlıklı yiyecekleri tercih etmez. Bunun yerine tatlı, karbonhidratlı, yağlı ve tuzlu yiyecekleri tercih eder.
Buğday ve depresyon
Fazla kilolarıyla başa çıkmaya çalışanlar ya da obezler endişeli olmaktan muzdariptirler. Bunun sebebi rahatlamak için unlu ya da şekerli (ya da ikisi de) yiyeceklere başvurmalarıdır.
Bu tür yiyecekler antidepresan ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Aynı zamanda da sağlığınız için çok zararlıdırlar. Bu, özellikle de gece tükettiğiniz zaman böyledir.
Üzüntü ve hüsran, geceleri hissedilen kontrol edilemez hamur işi yeme istediğiyle doğrudan bağlantılır. Rafine edilmiş karbonhidartları yemek, kilo alımına ve kilo vermede güçlük çekmeye sebebiyet verir.
Geceleri unlu gıdalar tüketmek “kötü” değildir. Asıl sorun ne kadar tükettiğinizdedir. Ayrıca, bu yiyecekleri tükettikten sonra yakmaya çalışmak yerine hemen sonrasında yatmak, aldığınız fazladan kalorileri yakma imkanınızı yok eder.
Bunun sebebi içeriğindekilerin yavaş sindirilmesidir. Bu da mide ya da bağırsak problemlerine yol açabilir (midede asit ve gaz, kabızlık gibi). Aklınızda bulundurmanız gereken bir başka konu da bu unlu gıdalara karşı bir bağımlılık geliştirdiğinizdir.
Ayrıca okuyunuz: İştahınızı Doğal Şekilde Kontrol Edin!
Açlık krizi geldiğinde makarna, ekmek, kurabiye gibi yiyecekleri tercih etmenizin sebebi bunların iştahınızı bastırmakta daha başarılı olmasıdır. Fakat her şeyden önemlisi sinirinizi ve üzüntünüzü azaltır. Beslenmenizden karbonhidartları çıkarmak iyi bir fikir değilidir. Fakat, geceleri yediğiniz miktara dikkat etmeniz önerilir.
Aktivitelerinizi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi size bunlar sağladığı için kahvaltı ya da öğlen yemeğinde tüketilmesi gerekir. Bu şekilde birkaç saat içinde bunları “yakmış” olursunuz.
Aynı şey akşam yemeği için geçerli değilidir. Ne de olsa uyumak için yakıta ihtiyacınız olmaz. Diğer yandan, meyve sebze gibi sindirimi kolay besinleri tüketmeniz gerekir. Bu şekilde yatağa daha hafif hissederek yatarsınız, uykunuzu almanız daha kolay olur ve kilo almazsınız.
Canınızın hamur işi çekmesini nasıl önleyebilirsiniz?
Geceleri hamur işi gibi şeylerden kaçınmak teoride mantıklı gelir. Fakat pratiğe geçirmek istediğinizde pek de kolay olmaz, değil mi?
Açlık krizlerini azaltmak için bazı “hileler”vardır. Bunlar aynı zamanda geceleri çok fazla yemeyi önlemekte de size yardımcı olur. Böylece unlu mamüller akşam yemeğinizde yer etmez ve azar azar kilo vermeye başlayabilirsiniz:
1. Egzersiz yapın
Egzersiz yapmanın birçok yönden yardımı dokunur. Örneğin, fiziksel kondisyonunuza yardımcı olacağı gibi kilonuzda da azalma olur. Ayrıca ruh halinizi iyileştiren bir etkiye de sahiptir. Her gün yarım saat yapılan hafif bir egzersizle anksiyete, stres ve depresyonu kontrol altına alabilirsiniz.
2. Daha çok meyve yiyin
Karbonhidratların ya da şekerlerin cazibesine kapılmamak için yanınızda her zaman bir kase meyve bulundurmak en etkili yöntemlerden biridir. Bu yiyecekler kan şekeri seviyenizi dengede tutar ve iştahınızı bastırır. Ayrıca bol miktarda su, lif ve vitamin de içerirler.
Bir dahaki sefere canınız çikolata çektiğinde lezzetli bir elma ya da muz yemeyi tercih edin.
3. Bol su için
Bazen susuzluğu açlıkla karıştırırız. Sonra da sıvı tüketmek yerine buzdolabını açar, yemek için bir şeyler ararız. Bunun yerine yeterli miktarda sıvı aldığınızda geceleri açlık krizi yaşama ihtimaliniz en aza iner.
4. Vücudunuzu dinleyin
Açlıktan karnınızın guruldaması ile sırf iştahınız kabardığı için yemek aynı şey değildir. Bu hislerin arasındaki ayrımı yapabilmenin en iyi yollarından biri canınızın ne yemek istediğini tahlil etmektir.
Eğer aklınıza gelen ilk şey kurabiyeyse bu aç olmadığınızı gösterir. Eğer gerçekten aç olsaydınız ne olduğuna aldırış etmeden her şeyi yemek isterdiniz.
5. Midenizde boş yer bırakın
Akşam yemeğinde karnınızı tıka basa doldurmak sağlığınız için çok zararlıdır.
İnsan, genellikle midesinden ziyade gözü aç olduğu için bu kadar fazla yer ya da o kadar hızlı yeriz ki, midemiz doyduğunu haber vermeye vakit bulamaz. Her lokmanızı iyice çiğneyin ve öğünlerinizin arasına belli aralıklar koyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bo S, Musso G, et al. Consuming more of daily intake at dinner predisposes to obesity. A 6-year population-based protective cohort study. PloS One. Septiembre 2014. 9 (9):e108467.
- Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013
- DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913.
- Federación Española de Nutrición (FEN). Cereales y derivados.
- Fundación Española del Corazón. Nutrientes. Hidratos de carbono.
- Fundación para la Diabetes. Los hidratos de carbono.
- Harvard T. H. Chan. The nutrition source. Carbohydrates. Harvard School of Public Health.
- Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10): 2006-14.
- Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
- Vernia F, Di Ruscio M, et al. Sleep disorders related to nutrition and digestive diseases: a neglected clinical condition. International Journal of Medical Sciences. 2021. 18 (3): 593-603.
- Zitting K. M, Vujovic N, et al. Human resting energy expenditure varies with circadian phase. Current Biology. Noviembre 2018. 28 (22): 3685-3690.