Göz Tikleri ve Bu Durumun 7 Olası Nedeni
Göz tikleri ya da oküler tikler çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu sorundan zaman zaman sıkıntı duymanıza sebep olabilecek özellikle 7 şey var.
Bunu genelde yorgunlukla ilişkilendirsek de, sorun temelde başka nedenlerden kaynaklanabilir. Uzmanlara göre bazen göz tikleri vücutta daha ciddi problemlere işaret edebilir.
Ayrıca bakınız: Göz Altı Morluklarını En Aza İndirin
Sinirden kaynaklanan göz tikleri
Göz tikleri gibi sinirden kaynaklı tikler istemsizdir ve tekrarlayan spazmlardır. Bu spazmlar göz kapağı kasında gerçekleşir. Birkaç saniye, bir ya da iki dakika aralıklarla devam edebilir.
Çoğu zaman, yalnızca alt göz kapağınızda görülen bir tiktir.
Bazen, üst göz kapağınız da çekilebilir. Buna, onunla birlikte gelen tüm rahatsızlıklar da dahildir.
Sinir tiklerinin birçok farklı nedenden kaynaklanabileceğini unutmayın.
Bununla birlikte, bunları uzun süre deneyimliyorsanız, bir göz doktorunu ziyaret etmenizi öneririz.
1. Stres
Stres göz tikleri deyince ilk nedenlerden biridir. Bundan dolayı, bu rahatsız edici tiklerin kaybolması için stres ile mücadele etmek önemlidir.
Ne yapmalısınız?
Bundan mümkün olduğunca uzak durabilmek için rahatlamak ve iyi uyku uyumak gerekir. Stresinizi yönetmeyi öğrenmelisiniz ve bunu yapmak kesinlikle, pek çok farklı sorunu önlemeye yardımcı olacaktır.
2. Uyku eksikliği
Uyku eksikliği stres kadar tehlikelidir. Ayrıca göz tikleri için de potansiyel bir tetikleyicidir.
Ne yapmalısınız?
Bu durumda çözüm oldukça kolaydır. Bu sorunu çözmek için dinlenmek ve her gün tam bir gece uykusu almak için birkaç saat ayırmanız gerekir.
Kesintisiz olarak 8 saat uyku almanız önerilir.
Ayrıca bakınız: Yatmadan Önce Yaptığınız Şeyler Uyku Kalitenizi Belirler
3. Kuru gözler
Çoğu zaman, göz tikleri göz kuruluğundan da kaynaklanabilir. Bu durum, bilgisayarın önünde çok vakit geçien ya da kontakt lens takan insanlar için yaygın bir sorundur.
Ne yapmalısınız?
Gözlerinizde tik ve kuruluk olduğunu fark ederseniz, nemlendirici damlalar ya da yapay gözyaşı kullanmanız gerekir.
4. Yorgun gözler
Gözlerinizin yorgun olduğuna inanıyorsanız, gözlüğünüzü değiştirmeniz gerekebilir.
Gerçek şu ki görme ile ilgili problemlerin de tik şeklinde sonuçları olabilir. Görme bozuklukları yorgun gözlere, gözlerin daha fazla çalışmasına ve mevcut sorunların oluşmasına neden olabilir.
Tüm bunlar oldukça can sıkıcı olan göz kapağı seğirmesine neden olmaya başlar.
Ne yapmalısınız?
Probleminizin bu olduğunu düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey gözlerinize daha iyi bakmaya başlamaktır.
Ayrıca elektronik cihazları uzun süre kullanmak da göz yorgunluğuna neden olabilir.
Elektronik cihazlarınızı kullanacağınız zaman 20 dakikada bir ara verme kuralına uymaya çalışın. Bu şekilde, 20 dakikada bir ekranınızdan uzak durarak gözlerinize özen gösterebilirsiniz.
5. Çok fazla kafein tüketmek
Çok fazla kafein tüketmek de göz tikleri gibi ilgili sorunlara neden olabilir.
Ne yapmalısınız?
Bundan kaçınmanın iyi bir yolu, içtiğiniz kahve miktarını bir ya da iki hafta boyunca azaltmaktır. Bu süre içinde göz tiklerinizin kaybolup kaybolmadığını kontrol edin.
Durum ne olursa olsun, ılımlı ve mümkün olduğunca az miktarda kafein tüketmeniz gerektiğini unutmayın.
6. Alkol
Tıpkı kahve içmekle olduğu gibi çok fazla alkol tüketmek de göz rahatsızlıklarından biri olan göz tiklerine neden olabilir.
Ne yapmalısınız?
Bunun için yapılacak en iyi şey, bir süre alkollü içki içmeyi bırakmaktır.
Dediğimiz gibi, alkol de göz kapaklarında seğirmeye neden olabilir. Alkol tüketmeyi bir süre hayatınızdan çıkarırsanız bir fark göreceksiniz.
7. Kötü beslenme alışkanlığı
Göz tikleri konusunda aklınızda tutmanız gereken bir şey de, kötü bir diyetin göz problemlerine neden olabilmesidir.
Ne yapmalısınız?
Belli besin maddelerinin (mesela magnezyum) yetersiz kalmasının göz tiklerine neden olduğunu unutmayın.
Sonuç olarak, dengeli bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Bu şekilde, organlarınızın doğru şekilde çalıştığından emin olursunuz.
Vücudunuzun verdiği işaretlere dikkat edin. Göz tikleri ve göz kapağında seğirme gibi sorunlar daha ciddi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Schoneburg, B., & Goetz, C. G. (2014). Tic Disorders. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00037-3.
- Martino, D., Cavanna, A. E., Robertson, M. M., & Orth, M. (2012). Prevalence and phenomenology of eye tics in Gilles de la Tourette syndrome. Journal of Neurology. https://doi.org/10.1007/s00415-012-6470-1.
- Binyon, S., & Prendergast, M. (1991). Eye‐movement Tics in Children. Developmental Medicine & Child Neurology. https://doi.org/10.1111/j.1469-8749.1991.tb14887.x.
- Mulligan, H. F., Anderson, T. J., Jones, R. D., Williams, M. J., & Donaldson, I. M. (2003). Tics and developmental stuttering. Parkinsonism and Related Disorders. https://doi.org/10.1016/S1353-8020(03)00002-6.