Güneş Sonrası Kremi Mi Daha İyi Nemlendirici Mi?
Yaz aktiviteleri sayesinde arkadaşlarınızla birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz ancak kötü çevre koşulları cildinize zarar verebilir. Güneş, kum, tuzlu su ve klorin plajda veya havuzda güneşlendikten sonra doğrudan cildinizi etkiler. Tüm bunlar şu soruyu akla getirir: Güneş sonrası kremi mi kullanmalısınız yoksa nemlendirici mi?
Hepimiz geniş spektrumlu güneş kreminin UV ışınlarına maruz kalmadan önce ve güneşlenme sırasında kullanabilecek en iyi losyon olduğunu biliriz. Peki, güneş dolu eğlenceli günlerin sonunda ne yapmalıyız?
Güneş sonrası kremi veya başka bir tür nemlendirici kullanmanız gerekir. Her birinin özelliklerini öğrenmek için okumaya devam edin.
Güneş Sonrası Kremi Ve Nemlendirici: Benzerlikler ve Farklılıklar
Hem güneş sonrası kremleri hem de nemlendiriciler cildi nemlendirmek için harika kaynaklardır. Ayrıca ikisi de rahatsızlığı yatıştırır ve erken yaşlanmayı önler.
Bu yazımıza da bakın: Güneş Yanıklarını Tedavi Etmenin 9 Yolu
Güneş Sonrası Kremlerinin İçerisinde Ne Vardır?
Güneş sonrası sürülen kremin içinde “humectant” (nemlendirici) olarak bilinen higroskopik bir madde vardır. Ayrıca aloe vera ve aynısefa gibi yatıştırıcı özellikleri olan aktif maddeler de içerir. Bileşiminde nane, vitaminler ve antioksidanlar yer alabilir.
Güneş sonrası kremlerinin bileşimleri hazırlanış şekillerine göre değişiklik gösterir. Genellikle güneşten gelen radyasyona maruz kalan ciltler için belli faydaları olan birkaç aktif malzeme içerirler.
Bu malzemelerden bazıları şunlardır:
Nane
Nane cildin doğal bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur ve tahrişi yatıştırır. Vücut sıcaklığını ve cilt dokusundaki enflamasyonu azalttığı için oldukça ferahlatıcıdır.
Aloe Vera
Elbette cilt bakımı için kullanılan en popüler bitkilerden biri aloe veradır. Aloe vera cildi nemlendirir ve bir yandan deri dokusunu destekleyen vitaminler sağlarken diğer yandan hücre dokusunu onarır.
Yüzeysel olarak kullanıldığında ağrı kesici görevi de görür. Güneşten etkilenen dış deri katmanındaki dokuları yatıştırır.
Alfa-bisabolol
Bu bileşen papatyadan gelir. Anti-enflamatuvar özellikleri nedeniyle, yanıklar için kullanılmak üzere evde hazırlanan çözümlerde ve pek çok maskede bu bileşen mevcuttur.
D-pantenol
B5 (pantotenik asit) vitaminin bir türevidir. Üstelik yeni dokuların oluşmasını destekler ve cildi yeniler.
Aynısefa özü
Bu öz yatıştırır ve iyileştirir. Ayrıca UV ışınları nedeniyle ortaya çıkan hasarın giderilmesine yardımcı olur. Güneş sonrası kremleri hazırlanırken en çok kullanılan malzemelerden biridir.
Yaygın olarak kullanılan diğer malzemeler
Ayrıca güneş sonrası kremlerinde sık sık rastlanan, ölü deri hücrelerinin yenilenmesini ve iyileşmesini destekleyen diğer aktif bileşenler de şunlardır:
- Mentol
- Kafur
- Ada çayı
- Allantoin
- Enoksolon
- Tirozin
Nemlendiricilerin İçinde Ne Vardır?
Öncelikle şunu söylemeliyiz; bir nemlendiricinin içindeki malzemeler değişkenlik gösterebilir. Cildinizi nemlendirmek için ne tür bir ürün kullanmak istediğinize bağlıdır. Çünkü bu losyon cildinize olabildiğince sık uygulanmalıdır.
Pek çok farklı türde, kokuları da değişiklik gösteren nemlendiriciler vardır. İçlerinde yaygın olarak kullanılan malzemelerden bazıları şunlardır:
- Aloe vera
- Badem
- D-Pantenol
- Esansiyel yağlar
- Karite yağı
- Hindistan cevizi sütü
Bunu da okuyun: Ev Yapımı Doğal Güneş Kremi Tarifi
Hangisini Tercih Etmeliyim?
Bazı nemlendiricilerde güneş sonra kremlerinde yer alanlarla benzer aktif malzemeler bulunur. Kokuları genellikle hafif ve nötrdür. Cildinizi besleme konusunda harikalardır.
Güneşe maruz kaldığınız sıcak bir günün sonunda cildinizi yatıştırıp iyi bir şekilde nemlendirirler. Ayrıca soğutucu hissini artırmak için cildinize sürmeden önce birkaç saniye buzdolabında bekletebilirsiniz.
Ancak çok uzun süre güneşin altında kaldıysanız ve cildiniz kötü bir şekilde yandıysa güneş sonrası kremi kullanmanızı tavsiye ederiz. Ne de olsa bu üründe enflamasyonu azaltan ve yanmayı rahatlatan özel bileşenler bulunur. Nemlendiricilerde bu tür bileşenler mevcut değildir.
Her şeyden önce vücudunuzu hem içten hem de dıştan susuz bırakmamanız gerektiğini unutmayın. Normal bir günde içmeniz gerekenden daha fazla su tüketin. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve güneşli bir günün sonunda yaşadığınız yorgunluk da yatışacak.
Dışarıda uzun bir gün geçirdikten sonra cildinizi iyice arındırın. Güneş kremleri terle karıştıklarında cilde zarar verebilirler. Güneşlendikten hemen sonra cildinizi ölü hücrelerden arındırmaya kalkışmamanız gerektiğini unutmayın çünkü cildiniz çok hassas olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Krauthammer, M., Kong, Y., Ha, B. H., Evans, P., Bacchiocchi, A., McCusker, J. P., … Halaban, R. (2012). Exome sequencing identifies recurrent somatic RAC1 mutations in melanoma. Nature Genetics. https://doi.org/10.1038/ng.2359
- Sarkany, R. (2017). Sun protection strategies. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.04.009
- Schauder, S. (2003). Sun protection. Tagliche Praxis. https://doi.org/10.1016/S0891-5245(07)80011-3
- Stanton, W. R., Janda, M., Baade, P. D., & Anderson, P. (2004). Primary prevention of skin cancer: A review of sun protection in Australia and internationally. Health Promotion International. https://doi.org/10.1093/heapro/dah310
- Hornung, R. L. (2011). Photoprotection. In Harper’s Textbook of Pediatric Dermatology: Third Edition. https://doi.org/10.1002/9781444345384.ch108