Güneşin Cildinize Zararlı Etkileri
Aşırı derecede maruz kalındığı takdirde, güneşin cildinize zararlı etkileri olabileceğinin bilincinde misiniz?
Dünyadaki yaşamın devam etmesi için güneşe muhtaç olduğumuz ve güneşin bizim için epey yararlı olduğu bir gerçek. Örneğin, bitkiler güneş ışınlarını emerek fotosentez yaparlar. Güneş, aynı zamanda insanlar için bir D vitamini kaynağıdır. Fakat güneşin bu özelliklerinden faydalanmak için maruz kaldığınız miktara dikkat etmelisiniz.
Kontrollü olunduğu takdirde, güneş sağlığınız için yararlıdır. Fakat fazlası cildinize, gözlerinize ve genel olarak sağlığınıza zararlı olabilir. Güneşin cildinize temel zararlarından biri, kırışık görünümü, yanma kaynaklı koyu lekeler ve erken yaşlanma belirtilerinin görülebilmesidir. Bazı kişilerin vücudu fotoalerjik tepkiler verebilir ve hatta kişi cilt kanseri olabilir.
Bugünkü yazımızda, güneşin cildinize zararlı etkilerine göz atacağız. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmanız, sağlığınız açısından oldukça önemli.
Güneşin Cildinize Zararlı Etkileri
Güneş Yanığı
Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında güneş yanıklarından muzdarip olmuştur. Cildinizi düzgün bir şekilde korumuyorsanız, sahilde ya da dağda güneşli bir günün ardından cildiniz yanabilir. Böyle bir günün ardından akşamları hissedilen ağrı ve rahatsızlık hissini kim unutabilir ki?!
Güneşten yandıktan sonra vücudunuz kızarır, bazen vücudunuzda kabarcıklar ve hatta enflamasyon dahi görülebilir. Bunun yanında, vücudunuz epey ısınır ve üstünüzü değiştirirken kıyafetinizin cildinize sürtmesi dahi canınızı yakabilir. Bazı durumlarda da ateş ve dehidrasyon görülür ve en uç noktada 2. dereceden yanık meydana gelebilir.
Bu yanıklara neden olan güneşin UV ışınlarıdır. UV ışınları, cildi güneş ışınlarına karşı korumak için cildin bir tepki olarak epidermisi kalınlaştırmasına neden olur. Belirtiler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra ortaya çıkar ve böylesi bir radyasyonu vücudunuzun ne kadar özümsediğine göre yoğunluğu değişiklik gösterebilir.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Güneş Lekelerini Önlemek İçin 8 İpucu
Erken Yaşlanma
Yoğun bir şekilde maruz kalınmasa dahi, güneş ışınlarından kaynaklanan radyasyonun olumsuz etkileri birikerek artar. Zamanla çok fazla güneşe maruz kalmanın en yoğun etkilerinden biri erken yaşlanmadır. Hatta, güneşin erken yaşlanmaya etkisinin %90 olduğunu söyleyebiliriz. Zararlı etkiler, leke görünümü, kırışıklık ve sarkma olarak kendini gösterir. Bunun nedeni çok fazla güneş ışınının kolajen ve elastini azaltmasıdır.
Güneşe maruz kalınan durumlarda erken yaşlanmaya neden olan etmen UV ışınlarıdır. Bu ışınlar cildinize nüfuz edip alt derinize işleyerek melaninin formunda hızlı ve geçici pigmentasyona neden olur ve bu da cildinizin renk tonunu koyulaştırır.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için cildinize yıl boyunca güneş kremi sürmelisiniz. Unutmayın, güneş cildinize yalnızca yaz aylarında zarar vermez, her güneşe maruz kaldığınızda cildiniz farklı tepkiler gösterebilir.
Güneş Alerjisi
Güneşin hayatımızın her alanında yer alan en doğal elementlerden biri olduğunu düşünüyorsanız, güneş alerjisi başta kulağa garip gelebilir. Fakat güneş alerjisi olan pek çok insan bulunuyor. Hatta, dünya nüfusunun %20’sinin güneş alerjisi olduğu tahmin ediliyor. Bu tip bir alerjinin gıda, havuz kloru, ilaçlar ve hatta kıyafetlere olan alerjilerle de ilişkisi bulunuyor. Bundan dolayı, alerjik reaksiyonlar güneş ışınları yüzünden de tetiklenebilir.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Güneş Koruyucu Nemlendirici Yerine Kullanılır Mı?
Güneşin Cildinize Zararlı Etkilerinden En Kötüsü: Cilt Kanseri
UV ışınlarından dolayı hücrelerin zarar görmesi cilt kanserine de yol açabilir. Cilt kanserini tetikleyen birkaç etmen vardır. Sürekli güneşe maruz kalma, yanık, cilt fototipi, genetik etmenler ve yaş da bu bahsettiğimiz etmenler arasındadır.
Cilt kanseri şüphesi doğurabilecek alanlar güneşe en çok maruz kalan yüz, el ve boyun gibi alanlardır. Güneş yanıkları cilt kanseri riskini artırır. Açık tenli ve açık renk gözlü insanların cilt kanseri olma riskleri daha fazladır.
Ailede melanom geçmişi olması ve yaş da belirleyici etmenlerdendir. 40 yaş üstü bireylerin cilt kanseri olma ihtimali daha fazladır. Melanom ve karsinoma temel cilt kanseri türleri arasında yer alır.
- Melanomalar daha agresif ve kötücül bir cilt kanseri türüdür.
- Karsinomalar en yaygın görülen, yavaş ilerleyen fakat tedavisi daha kolay olan türdendir.
Yazımız sayesinde umarız cildinizi güneşe karşı korumanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilmişsinizdir. Tedavidense önlem almak her zaman daha iyidir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- MEDISAN 2010. El sol: ¿enemigo de nuestra piel? Extraído de: http://scielo.sld.cu/pdf/san/v14n6/san14610.pdf
- Dra. Gloria Salmentón. Servicio de Dermatología del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Riesgos de la exposición solar. Extraído de: http://www.scielo.edu.uy/pdf/adp/v71n1-4/breves.pdf