Güneş lekelerinin ortaya çıkması sağlık açısından bir risk teşkil etmez. Fakat, birçok kişi bu lekelerin hoş görünmediğini düşünür ve onları önlemek ister. En etkili ipuçlarını bu yazıda keşfedin!
Güneş lekelerini önlemek için günlük işleriniz arasına bazı temel bakım ipuçlarını eklemeniz önemlidir. Güneş lekeleri zararsız olduğu ve herhangi bir sağlık riski taşımadığı halde, çoğu insan güneş lekelerinin kötü göründüğü düşüncesiyle, bu lekeleri önlemek ister.
Bu lekelerin oluşumunu en aza indirmek için UV ışınlarının derinize olan etkisini azaltmaya yardımcı olan ürünler kullanabilirsiniz. Ancak, cildinizin bu ışınlara maruz kalan alanlarını korumak adına, bu ürünlere basit yöntemlerle ekleme yapmanız önemlidir. Bu yazıda, sizler için 8 tavsiye paylaşacağız.
Güneş Lekeleri Nedir?
Güneş lekeleri, aslında yaşlılık ile hiçbir ilgisi olmadığı halde, yaşlılık lekeleri olarak da bilinir. Bu lekeler, çoğunlukla güneşe sürekli olarak maruz kalan bölgelerinizde gelişen düz, kahverengi lekelerdir. UV ışınları, melanositleri çoğaltarak bu sonuca neden olur.
Şekilleri ve boyutları çeşitlilik gösterse de, bu lekeler yüz, boyun, omuzlar ve ellerin üstünde ortaya çıkma eğilimindedirler. Kanserli görünseler bile, bu lekeler tamamen zararsızdırlar ve belirli bir tedaviyi gerektirmezler. Bu nedenle, bu lekeleri önleme ve azaltma ihtiyacı sadece estetik sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Güneş cildimizi oldukça fazla etkilediğinden dolayı, UV ışınlarının neden olduğu aşınmaları en aza indirmek için tedavi çeşitleri ve bakım ürünlerinde bir artış söz konusudur. Ancak, sizin amacınız güneş lekelerini tamamen önlemek ise, diğer yöntemleri uygulamak zorundasınız.
Güneş kremini sadece yaz boyunca kullanmamalısınız, çünkü cildiniz yağmurlu günlerde bile güneş radyasyonunun olumsuz etkilerine maruz kalabilir.
Eğer güneş lekelerini önlemek ve melanom riskini azaltmak istiyorsanız, koruma faktörü 50 ya da daha fazla olan güneş kremlerini kullanın. Eğer, güneşli bir günde iseniz her iki saatte bir tekrar kullanın.
2. Günün Belirli Saatlerinde Güneşten Kaçının
Birkaç dakika boyunca güneşlenmek sağlıklı olabilir çünkü, bu vücudunuzun D vitamini sentezlemesine yardımcı olur. Ancak, yapılacak en iyi şey günün en sıcak saatlerinde (10.00-15.00) güneşten kaçınmaktır çünkü güneş ışınları öğlen saatlerinde gerçekten yoğun ve zarar vericidir.
Eğer, bu saatler içinde kendinizi güneşten koruyamıyorsanız, iyi bir güneş kremi kullanmalı ve kol ve bacaklarınızı örtecek koruyucu kıyafetler giyinmelisiniz. Aynı şekilde, dışarıda yapılacak aktiviteleri başka saatlere planlayın.
3. Güneş Lekelerini Önlemek İçin Şapka ve Güneş Gözlüğü Kullanın
Koruyucu kıyafetler giyinmenin yanı sıra, şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlar da kullanmak iyi bir fikirdir. Bu aksesuarlar, UV ışınlarının kafanızı doğrudan etkilemesine engel olur ve böylece yüzünüzde güneş lekelerinin oluşması riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bu kaplamaya sahip gözlükleri güvenilir yerlerden almaya özen gösterin, çünkü her güneş gözlüğünde bu kaplama yoktur.
4. Güneş Lekelerini Önlemek İçin Parfümlü Ürünler Kullanmaktan Kaçının
Işığa duyarlı tepkimelere neden olabilecek ürün ve ilaçlara dikkat edin.
Güneş lekelerini önlemek için parfümlü ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız. Losyonlar ve parfümler, güneş lekelerinin oluşumuna neden olabilecek içeriklere sahiptirler.
Bu durum, melanin ve pigmentasyon aşırı artışını tetikleyen ışığa duyarlı tepkime nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle, eğer güneşe maruz kalacaksanız bu tarz ürünler kullanmaktan kaçının. Bu ürünler yerine, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanın.
5. Güneş Lekelerini Önlemek İçin Yapısında Güneş Kremi Bulunan Makyaj Malzemeleri Kullanın
Cildi güneşe karşı koruma ihtiyacı, birçok şirketi içeriğinde güneş kremi bulunan ürünler geliştirmeye mecbur bıraktı. Bu nedenle, içeriğinde güneş kremi bulunan birçok bakım ve makyaj ürününü bulmak mümkün. Gerçekte, birçok farklı türde hafif boyalı güneş kremi mevcuttur.
Bu güneş kremleri, cildi daha pürüzsüz ve aynı zamanda da güneşten koruduğu için moda haline geldi. Eğer, güneş lekelerini önlemek istiyorsanız, bu ürünleri kullanmaktan çekinmeyin.
6. Güneş Lekelerini Önlemek İçin C Vitamini Alımını Artırın
Güneş lekelerini önlemek için, iyi beslenmeyi göz ardı edemezsiniz. İyi bir beslenme, aynı zamanda, sağlıklı bir cildi yansıtır.
Bu konuda, C vitamini tüketmenizi öneriyoruz. Çünkü C vitamini, devamlı olarak güneşe maruz kalan cildinizi korumak için antioksidan görevi görür.
Aslında, turunçgiller ve etli ve zarlı kabuksuz meyveler gibi yiyecekler, vücudunuzun kolajen üretmesi ve hücreleri yenilemesine yardımcı olur. Bu yiyecekleri tek başına, salataya katarak, meyveli buzlu içecekler yaparak ya da meyve suyu halinde tüketebilirsiniz.
7. Nemlendirici Maskeler Uygulayın
Maskeler, cildinizin nemini düzenlemeye yardımcı olurlar ve hem de güneş lekelerini önleyen antioksidanları sağlarlar.
Nemlendirici maskelerin faydalarından yararlanmak için güneş lekelerinin oluşmasını beklemenize gerek yok. Eğer, bu lekeleri önlemek istiyorsanız, bu maskeleri haftada bir ve ya iki kere uygulayın.
Farklı birçok türde nemlendirici maskeler bulsanız da, doğal olan maskeleri de deneyebilirsiniz. Mesela, olgunlaşmış avokado, bal ve Hindistan cevizi yağı gibi malzemeleri karıştırarak kendi nemlendirici maskenizi yapabilirsiniz.
Cildinizin güneşe maruz kalan bölgelerine maskeyi yayın, 20 dakika bekletin ve daha sonra suyla yıkayarak temizleyin.
8. Güneş Lekelerini Önlemek İçin Daha Fazla Su Tüketin
Tek başına su tüketimi, güneş lekelerini önlemek adına çok etkili olamaz. Ancak, bol su tüketimini günlük rutininize dahil etmek, cildinizi sağlıklı tutmak için yardımcı olabilir.
Günde iki litre (yaklaşık olarak 8 bardak) su içmek, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kuruluk, leke ve erken yaşlanma riskini azaltır.
Sonuç
Güneş lekelerini önlemek için basit alışkanlıklar edinebilirsiniz. Bu konuda en önemli olan şey istikrarlı olmanızdır, çünkü güneş ışınları yıl boyunca cildinizi etkiler.
D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 173(3), 244-5.
Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one, 13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x
Cildinize iyi bakmak için en iyi maskeler neler, merak ediyor musunuz? Yüzünüzün her gün güzel görünmesini istiyorsanız, bu maskeler akne veya lekelerin etkileriyle savaşmaya çok yardımcı olacak ve cildinizin yumuşak ve nemli görünmesini sağlayacak. Sağlıklı ve güzel bir cilde sahip…
Siyah noktalardan kurtulmanın bir yolunu mu arıyorsunuz ? Kimse siyah noktalardan hoşlanmaz. Yanaklar, saç çizgisi ve yağ bezlerinin bulunduğu her noktada yaygın olmalarına rağmen en fazla siyah nokta yüzün “T Bölgesi” adı verilen bölgede bulunur. Yüzü yeterli sıklıkta yıkamamak ve…
Düzgün cilt temizliği için piyasadaki en pahalı ürünleri satın almak zorunda değilsiniz. Bunların çok yararlı olabildiklerini inkar etmiyoruz ancak çok sayıda doğal bakım yönteminden de faydalanabilirsiniz. Cilt üzerinde biriken kalıntıları her zaman fark edemeyebilirsiniz. Ter, kirli ortamlara maruz kalma, toz…
Hem benlik saygınız için hem de estetik kaygılarınızdan ötürü cildinizdeki gözenekleri küçültmek isteyebilirsiniz. Geniş gözenekler kendi başına bir sağlık sorunu değildir, ancak vücuttaki hormonal dengesizlikler ya da ciltte aşırı yağ üretimiyle ilgili problemlerin bir göstergesi olabilir. Yüzdeki sorunlu bölgeler arasında…
Yüzünüzde koyu renk noktalar fark ettiniz ama bunlardan nasıl kurtulacağınızı bilmiyor musunuz? Bu noktalar melasma olabilir. Mağazalarda melasma tedavisi için satılan bazı kremler bulunmaktadır. Fakat dermatolojik tedaviler çoğu zaman oldukça pahalıdır. Bahsedeceğimiz bu doğal alternatif sayesinde yapmanız gereken tek şey…
Son zamanlarda, cilde çok faydalı doğal alternatiflerin bilinirliğinin artması nedeniyle ev yapımı vücut veya yüz kremleri oldukça popüler hale geldi. Bu nedenle, yapımı kolay gençleştirici aloe vera krem nasıl hazırlanır bu yazıda sizinle paylaşmak istiyoruz. Aloe vera, güzellik ve cilt…