Hamilelikte Beslenme ve Önemi
Hamilelikte beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olmasının sağlanması açısından çok önemli bir faktördür. Normal bir beslenme düzeni hamilelik ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir ve yiyecek eksikliği ya da fazlalığı birçok probleme neden olabilir.
Birçok efsane bulunmasına rağmen, gerçek şudur ki, hamilelikte beslenme aşağıdaki şeyler için temellerden biridir:
- Fetusun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak
- Annenin beslenme gereksinimlerini karşılamak
- Hamilelik sırasında anne sütü sentezi
Söylendiğinin aksine, iki kişi için yemeye gerek yoktur. Onun yerine, yediğiniz besinlerin hem kalitesi hem de miktarı açısından iyi kararlar vermeniz gerekir. Hamilelikte beslenme hamile kadının yeni bir hayat yaratıyor olması dolayısıyla ortaya çıkan yeni biyolojik dengeye cevap verecek nitelikte olmalıdır.
Hamilelikte Beslenme ve Önemi
Hamilelikte beslenme bebeğin hem rahmin içerisindeki, hem de doğum sonrasındaki sağlığı ile ilgilidir. Bu aşamada yetersiz beslenme örneğin erken doğuma ya da doğum sırasında bebeğin ağırlığının düşük olmasına yol açabilir.
İyi beslenmenin sadece fetal gelişimin düzgün olması üzerinde değil, plasentanın kalitesi üzerinde de etkisi vardır. Ayrıca, hem doğum hem de doğum sonrası için enerji seviyenizin iyi olmasını sağlar, anne sütü üretimini aktif hale getirir ve anemiyi engeller.
Bu arada, maternal obezite de yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları ya da gestastonel diyabet gibi şeylerin ortaya çıkması riskinin yanı sıra sezaryen gerekmesi ihtimali ile de ilişkilidir. Obez annelerin çocuklarının gebelik yaşı (yüksek doğum öncesi büyüme oranı) ve kronik bulaşıcı olmayan hastalıklardan muzdarip olma riski de daha yüksektir.
Her annenin durumu farklıdır. Bundan dolayı, her annenin kendi spesifik besin ihtiyaçları hakkında kendi doktoruna danışması önemlidir. İdeal olarak, reçete edilen beslenme düzeni her hamile kadının yemek zevkleri ve erişim olanaklarına da uyumlu olmalıdır.
Okumaya devam edin: Göbek Çizgisi: Hamileliğin Bir Yansıması
Temel Besinler
Genel olarak konuşmak gerekirse, hamilelikte beslenme bu oranları takip etmelidir:
- %15 ila %17 arasında protein bulunmalıdır
- Karbonhidratlar hamile bir kadının beslenmesinin %53’ünü temsil etmelidir
- Yağlar %30 civarında olmalıdır
- Hamile kadınlar az miktarda vitamin ve mineral de almalıdır
Böylece, temel besinler şunlardır:
- Karbonhidratlar. Temel olarak enerji sağlarlar. Pirinç, makarna, tam tahıllar, baklagiller, patates ve meyve gibi yiyeceklerde bulunurlar.
- Protein. Proteinler bebeğin gelişimini ve doğumdaki kilosunu büyük ölçüde etkiler. Ayrıca annenin uterus ve göğüs gibi organlarının büyümesini de desteklerler. Tıp uzmanları hamileliğin ilk üç ayında 80 gram, doğuma kadar 100 gram, ve emzirme döneminde 120 gram protein tüketilmesini önerirler.
- Yağlar. İyi yağlar vücudu korur, vitaminleri taşır, hormon oluşumuna katkıda bulunur ve bir enerji kaynağıdırlar. Bu açıdan, bolca doymamış yağ ve az miktarda doymuş yağ tüketilmesi önerilir.
Bu yazımızda daha fazlasını öğrenin: Demir Seviyenizi Yükseltmek İçin Yiyebileceğiniz Gıdalar
Diğer Temel Besinler
Temel besinlerin yanında hamilelik sırasında gerekli olan diğer gıdalar da vardır ve bunlar da temel olarak mineral ve vitamindir. Bunlar:
- Kalsiyum. Hamile kadınlar günde en az 120 gram kalsiyum tüketmelidir. Bu ihtiyaçları karşılamak için süt, yoğurt, peynir veya süzme peynir gibi gıdalardan günde dört porsiyon tüketmek yeterli olacaktır. Buna ek olarak, kalsiyum tam tahıllarda, baklagillerde ve yeşil sebzelerde de bulunabilir.
- Demir. Demir hamileliğin ilk üç ayında nispeten daha az gereklidir ancak sonrasında son derece önemlidir. Hamile kadınlar anemi ve düşük doğum kilosu durumunu engellemek için günlük bazda demir tüketmelidir. Bir besin desteğinin gerekli olup olmadığını ise doktor belirleyecektir.
- Diğer mineraller. Tıp uzmanları fetal kemik gelişiminin düzgün olması için fosfor içeren gıdaların tüketilmesini önerirler. Ayrıca, sinir sisteminin gelişimini korumak ve teşvik etmek için de potasyum ve çinko önerirler.
- Vitaminler. Hamilelikte beslenme A, B, C ve D vitamini bakımından zengin olan gıdaları içermelidir. Bu vitaminlerin hepsi bebeğin vücudundaki farklı organ ve fonksiyonların gelişimine katkıda bulunur ve annenin vücudundaki biyolojik dengenin korunmasını sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
- Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.