Her Sabah Sarımsak Çayı İçmenin Faydaları
Sarımsak çayı, bildiğimiz üzere antik Yunan’dan beri çok yaygın kullanılan bir şifadır; vücudu güçlendirmenin yanı sıra, genel olarak sağlığa iyi gelir, aynı zamanda enerji verir ve gençleştirir. Bu son madde muhtemelen hepimizin listesinde en üst sıralardadır.
Sarımsağın doğal bir antibiyotik ve bol antioksidan kaynağı olduğunu zaten biliyorsunuzdur, o zaman… Bu lezzetli ve özel sarımsak çayını neden denemeyelim ki?
Sarımsak çayının muhteşem yararları
Sabahları aç karnına bir diş sarımsak yemenin çok da kolay olmadığını daha önceden açıklamıştık, fakat buna alternatif, çok basit ve ilginç bir seçeneğimiz var: sarımsak çayı. Peki bu çayın faydaları nelerdir?
- Sarımsak çayı zaman içinde kilo vermenize yardımcı olan harika bir destektir. Temizleyici özelliği vardır ve vücudumuzdaki fazla yağın çözünmesini kolaylaştırır. Ayrıca, metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olduğunu ve her sabah içme alışkanlığı edinirsek, genel sağlığımıza iyi gelmesinin yanı sıra görünümümüze de faydalı olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız.
- Sarımsak çayı aynı zamanda kalp sağlığımızı iyileştirmeye yarayan çok etkili ve ekonomik bir tedavi yöntemidir. Bir yandan kan dolaşımını desteklerken, diğer yandan da kötü kolesterolü veya LDLyi (düşük yoğunluklu lipoprotein) düşürür, kan damarlarını temizler ve damar sertliğinden korunmamıza yardımcı olur.
- Günde 1 bardak sarımsak çayından hangi vitaminleri alabileceğinizi biliyor muydunuz? Çok fazla! A, B1, B2 ve C vitaminlarini, aynı zamanda bazı harika antioksidanları da sağlar. Bu şekilde görünüşünüze ve cildinize katkıda bulunmuş ve erken yaşlanmanın önüne geçmiş olacaksınız.
- Bildiğiniz gibi, sarımsak harika bir doğal antibiyotiktir. Bu da demek oluyor ki, sarımsak rahatsız edici soğuk algınlıklarından bizi korumaya ve bağışıklık sistemimizi güçlendirerek diğer hastalıkları da uzak tutmaya yardımcı olabilir. Şöyle de bir gerçek vardır ki, Yunan askerlerinin savaşlardan sonra enfeksiyonlarını tedavi etmek için sarımsak çayı içtiği bilinmektedir. Yani gördüğünüz gibi, eskiden beri sarımsak çayına atfedilen “mucizeler” çok da olağan dışı değil.
Bu yazımıza da bir göz atın: Metabolizmanızın Hızını Artırmanın 5 Yolu
Sarımsak çayı nasıl hazırlanır?
Size, 1 bardak sarımsak çayı ile yapılan bir tarif önermek istiyoruz. Bu lezzetli ve kesinlikle kötü kokuya sebep olmayan içecek için ihtiyacınız olacak her şeyin notunu alın:
Malzemeler
- 1 diş sarımsak
- 1 bardak su (200 ml)
- Az bir miktarda rendelenmiş zencefil (3 gram)
- 1 yemek kaşığı limon suyu (15 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gram)
Hazırlanışı
- Hazırlaması çok kolaydır. İlk yapmanız gereken şey, 1 bardak suyu kaynatmaktır. Bunun kaynamasını beklerken, sarımsağı küçük küçük doğrayın, eğer isterseniz kıyabilirsiniz de. Hangisini tercih ederseniz. Bu şekilde, sarımsağın içinde bulunan faydaları pişerken en iyi şekilde ortaya çıkacak.
- Su kaynamaya başladığında, 3 gram rendelenmiş zencefili ve doğranmış sarımsağı içine koyabilirsiniz. Ardından bu karışımı 15-20 dakika pişmeye bırakmalısınız. Bu süre geçtikten sonra, ocağı kapatın ve çayın 10 dakika demlenmesini bekleyin.
- Hazır mı? Harika. Bir sonraki adım kolay. Karışımı süzün ve demlediğiniz suyu ayırın. Şimdi sadece 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu ve tatlandırmak için 1 kaşık balı eklemeniz gerekecek.
- Sarımsağın kötü kokusu için endişelenmeyin. Pişirme esnasında zencefil ve limonu eklediğiniz için, kötü koku ağzınızdan tamamen gitmiş olacak, böylelikle bu harika tedavinin tadını çıkarabileceksiniz!
Ne zaman içmeliyim?
Bu çayı her sabah aç karnına, uykudan kalktıktan kısa bir süre sonra içebilirsiniz. Bir diş sarımsağı yerken aldığınız sonuçların aynısını ve aynı zamanda sağlıklı zencefilin ve limonun faydalarını göreceksiniz.
Yapılışı çok basit; iyileştirici özellikleri bulunan, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan bu içecek her gün içmek için mükemmel bir seçim.
Sağlığınıza çok faydalı olacak bu alışkanlık sizi bir çok hastalıktan koruyacak. Eski Yunanlılardan bir ders almaya ve her gün sarımsak çayı içmeye başlamaya ne dersiniz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- AA. VV. (2002). Diccionario integral de Plantas Medicinales. Madrid: RBA Libros.
- Balch, P. A. (2000). Prescription for Nutritional Healing, 3ª ed. New York: Avery.
- Salunkhe, D. K., and Kadam, S. S. (1998). Handbook of Vegetable Science and Technology. New York: Marcel Dekker.
- Richard S. Rivlin, Historical Perspective on the Use of Garlic, The Journal of Nutrition, 131(3), 951S–954S, https://doi.org/10.1093/jn/131.3.951S
- Ebrahimi, T., Behdad, B., Abbasi, M.A. et al. (2015). RETRACTED ARTICLE: High doses of garlic extract significantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL level in rat-fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 10(74). https://doi.org/10.1186/s13000-015-0322-0
- Majewski, M. (2014). Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65(1),1-8. https://www.researchgate.net/publication/263431830_Allium_sativum_facts_and_myths_regarding_human_health
- Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
- Guo, J. J., Kuo, C. M., Chuang, Y. C., Hong, J. W., Chou, R. L. and Chen, T. I. J. J. (2012). The effects of garlic-supplemented diets on antibacterial activity against Streptococcus iniae and on growth in orange-spotted grouper. Epinephelus coioides. Aquaculture, 364–365, 33-38. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2012.07.023
- Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology, 7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134