At Kestanesi: Varise Karşı Yoldaşınız

At Kestanesi: Varise Karşı Yoldaşınız

Son Güncelleme: 09 Mart, 2019

Hint at kestanesi son zamanlarda huzursuz bacak sendromunun tedavisinde ve varisin etkilerine karşı savaşta önemli bir yardımcı haline geldi.

Kronik bir venöz rahatsızlığı olan varis, gün geçtikçe toplum içinde daha fazla insanda görülüyor. Ayrıca bu hastalık günlük aktivitelerimizi de zorlaştırıyor. Bunun yanında estetik kaygıyı beraberinde getiriyor. Ama asıl sorun, varislerin tedavisinin oldukça meşakkatli olması.

Neyse ki, at kestanesinin damar düzenlemede etkili olduğunu ve ödem atıcı özelliğini doğrulayan bir çok araştırma mevcut.

Bu yüzden at kestanesi tohumları varis ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde sürekli kullanılıyor. Biraz gözlem ve uygun ilaç desteği ile birlikte birçok hasta sağlığına kavuşuyor. Bu yazımızda, bu kestane türü hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz.

At Kestanesi nedir?

At kestanesi ağacının ana vatanı Asya olmasına rağmen, dünyanın hemen hemen her yerinde görülebilir. Aslında bizler de bu ağacı sokaklarda, parklarımızda görmeye alışkınız.

Bu kestane türü oldukça şaşırtıcı şifalı özelliklere sahip: 

at kestanesi
  • Yaprakları: egzamada, adet dönemi sancılarında, incinme ve burkulmalara bağlı doku şişliklerinde tedavi amaçlı kullanılır. Hatta eklem ağrılarına karşı da çok yardımcıdır.
  • Kabuğu: sıtma ve dizanteri tedavisinde sıklıkla kullanılır, ayrıca lupus ve deri ülseri olan hastaların tedavisinde etkisi araştırılmaktadır.
  • Çekirdeği: Üzerine en çok tez yazılıp araştırma yapılmış olan kestane kısmı burasıdır. Aescin maddesinin bacaklardaki şişlik ve ağrıları büyük ölçüde azalttığı binlerce bilimsel deney ile kanıtlanmıştır. Kılcal damarların diriltilmesi için harika bir ilaçtır ve kan dolaşımını sağlayıp bölgenin su toplamasını engeller.”Avrupa doğal ilaçlar veritabanı” bu bitkiyi “etkili” olarak tanımladığı gibi, Barselona Eczacılık Üniversitesi de, at kestanesinin damar sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini doğrulamıştır.

At kestanesi nasıl işler?

At kestanesinin içinde özel bir madde bulunur. Aescin adı verilen bu madde damarlarda kan dolaşımının normal olmasını sağlar.

Bu madde aynı zamanda idrar yoluyla vücuda sıvı kaybettirerek ödem oluşumunun da önüne geçer. Özellikle bacaklarınızdaki damarlarda olan bilindik şişmelere, dizlerinizde hissettiğiniz ağırlığa ve acı verici kramplara iyi gelir.

At kestanesi kılcal damarların güçlenmesini sağlar, ödemi atar ve şişlikleri azaltır. Özellikle bacaklarınızda “örümcek ağı” biçiminde damarlar belirdiğinde veya ülser baş gösterdiğinde tüketmeniz yararınıza olacaktır. Bazı uzmanlar, kestanenin hemoroide bile iyi geldiğini savunmaktalar.

At kestanesi nasıl tüketilir?

Hint at kestanesi

At kestanesini market ve pazarlarda rahatlıkla bulabilir, organik gıda marketlerinden kapsül halinde satın alabilirsiniz. Bunlar genellikle standart bir şekilde hap, krem, hatta bazen merhem halinde piyasaya sürülmüştür.

En makul doz günde 400 miligramdır. Bu da günde 2 kapsüle karşılık gelir. Kahvaltıdan önce ve akşam yemeğinden sonra aldığınızda, gece meydana gelen krampların da önüne geçmiş olursunuz.

At kestanesinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Sizi önemli bir hususta uyarmalıyız: kestanenin yaprağını, kabuğunu veya çiçeğini asla çiğ olarak yemeyin. Çünkü bunlar zehirlidir.

Laboratuvar ortamında hazırlanmış, zararlı etkenleri saf dışı bırakılmış güvenli ilaçları almanız en iyisidir. Ayrıca aşağıdaki kategorilerden birinde iseniz, kestane kapsülü tüketimine de dikkat etmelisiniz:

Hamile, şeker hastası (kestane kan şekerini yükseltebilir), ve karaciğer problemi olan bireyler at kestanesine dikkat etmeli. Zira bu meyvenin içerdiği her madde onlar için faydalı değildir.

Uzun lafın kısası, hayatımızda her daim bulunan bu Asya kökenli ağaç; yaprağı, kabuğu ve içi ile kan dolaşımını düzenleyen bir arkadaş ve bir çok insana yardımı dokunan doğal bir hazinedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Suter, A., Bommer, S., & Rechner, J. (2006). Treatment of patients with venous insufficiency with fresh plant horse chestnut seed extract: A review of 5 clinical studies. Advances in Therapy. https://doi.org/10.1007/BF02850359
    • Sirtori, C. R. (2001). Aescin: Pharmacology, pharmacokinetics and therapeutic profile. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1006/phrs.2001.0847
    • Asgari Rad, H., Azadbakht, M., Sharifpour, A., & Mazloom, F. (2007). Preparation and evaluation of horse chestnut seed extract gel and its effect on varicose disease symptoms. Journal of Medicinal Plants.
    • Pittler Max, H., & Ernst, E. (2006). Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003230.pub3
    • WebMD. HORSE CHESTNUT. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1055/horse-chestnut
    • Mª Teresa Sánchez de Membiela. Fitoterapia para el tratamiento de la insuficiencia venosa
      crónica. El castaño de indias. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjZ5eOsqNDlAhUcxMQBHWwGAqUQFjAEegQIBRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.fitoterapia.net%2Fphp%2Fdescargar_documento.php%3Fid%3D4532%26doc_r%3Dsn%26num_volumen%3D22%26secc_volumen%3D5959&usg=AOvVaw0doBJhMKkZKvXrhRif7FkI
  • Revista Brasileira de Farmacognosia. Volume 25, Issue 5, September–October 2015, Pages 533-541. Horse chestnut – efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X15001003


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.