Huzursuz Bacak Sendromu İçin 6 Çözüm
Huzursuz bacak sendromu sinir sistemiyle ilgili bir durumdur ve kontrol edilemeyen bacak hareketlerine neden olur. Karıncalanma ve sertleşme en yaygın belirtilerdendir.
Uzun süre dinlendiğinizde veya hareket etmediğinizde bu rahatsızlığın belirtilerini daha sık yaşarsınız. Bu nedenle, bu rahatsızlığa sahip hastalar en çok uykudayken sıkıntı yaşar. Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor ancak genetik faktörlerin, beslenme şeklinin ve bazı hormonal dengesizliklerin etkisi olduğu biliniyor.
Hala kesin bir çözümü olmasa da, bu hastalığın semptomlarını azaltan birçok farklı terapi ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hayat kalitenizi etkilemesine izin vermeden bu sendromu kontrol altında tutabilirsiniz. Huzursuz bacak sendromu ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Huzursuz bacak sendromu neden ortaya çıkar?
Daha önce belirttiğimiz gibi bu sendroma neden olan etkenler tam olarak bilinmiyor. Bir hipoteze göre, bu duruma neden olan şey dopamin hormonundaki dengesizliklerdir. Çünkü dopamin, kas hareketlerinizi kontrol eden kimyasal maddedir. Eğer aşağıdaki sağlık sorunlarından herhangi birine sahipseniz daha büyük risk altındasınız:
- Kronik böbrek yetmezliği
- Demir eksikliği
- Parkinson hastalığı
- Periferal nöropati
- Gebelik
- Çoklu doku sertleşmesi
Huzursuz bacak sendromunun belirtileri
Bu hastalığın başlıca belirtisi kontrolünüz dışında gelişen bacak hareketleridir. Benzer şekilde, bu sağlık problemi aşağıdaki semptomlarla beraber de ortaya çıkabilir:
- Karıncalanma veya hassasiyet
- Bacakları sürükler gibi hareket ettirmek
- Yanma veya acı hissi
- Çarpıntı veya rahatsızlık
- Gerginlik
Bu saydığımız semptomlar gece boyunca birden çok defa tekrarlayabilir. Ağrılar hafif olabileceği gibi saatler boyu da sürebilir. Bacaklarınızı hafifçe hareket ettirdiğinizde bu semptomların geçtiğini fark edersiniz.
Huzursuz bacak sendromu tedavisi için doğal yöntemler
Huzursuz bacak sendromunun kesin bir tedavisi yoktur, yaşadığınız semptomlar öyle veya böyle zaman içinde tekrarlayacaktır. Ancak bazı terapilerle ve hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerle bu rahatsızlığı kontrol altında tutabilirsiniz.
1. Egzersiz
Hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz, bu sendromun neden olduğu belirtilerden daha fazla etkilenebilirsiniz. Bu rahatsız edici hastalığın etkilerini ortadan kaldırmak için düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya başlamalısınız. Egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandırır, kasları güçlendirir ve su tutulması gibi problemleri ortadan kaldırır.
2. Çorap kullanın
Uyurken çorap giymeniz, ayaklarınızın sabit bir sıcaklıkta kalmasını sağlar. Bazı durumlarda soğuk, bu rahatsızlığa neden olabiliyor. Tam olarak etkisi kanıtlanmasa da, ayaklarınızı sıcak tutarak kendinizce bir önlem almış olacaksınız.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Çorapla Uyumak Sağlıklı Bir Alışkanlık Mıdır?
3. Stresinizi kontrol edin
Bazı insanlar alakasız olduğunu düşünebilir, ancak sürekli stres altında olmak bu rahatsızlığın sebep olduğu semptomları daha kötü bir hale getirebilir. Duygusal durumunuzda meydana gelen değişiklikler hormonlarınızı, kan dolaşımınızı ve diğer önemli vücut fonksiyonlarınızı etkiler.
- Yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri stresi kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
4. Sıcak ve soğuk kompres
Sıcak ve soğuk kompres yapmak, karıncalanmanın ve kasılmanın neden olduğu rahatsız hissi azaltır. Sıcak ve soğuk kompres dönüşümlü olarak yapılmalıdır; önce sıcak sonrasında ise soğuk kompres bacağa uygulanır. Etkilenen bölgeye birkaç dakika uygulamanız yeterli olacaktır.
5. Masaj
Bacaklarınızı rahatsız eden herhangi bir semptom olmasa bile, masaj yaptırmak bacaklarınızı rahatlatır ve kan dolaşımınızı uyarır. Masaj süresi boyunca bacaklarınız ısınır ve kaslarınızdaki gerginlik azalır; bu sayede geceleri ortaya çıkan rahatsız edici kramplar da yok olur. Bacak masajı için lavanta, selvi veya biberiye yağı kullanabilirsiniz.
Okumanızı öneriyoruz: Kulak Masajı Yaparak Stresi Hafifletin
6. Magnezyum desteği alın
Magnezyum eksikliği, kas problemleri dahil birçok rahatsızlığa neden olur. Huzursuz bacak sendromuna sahip hastalarda genellikle magnezyum eksikliği saptanır. Magnezyumu aşağıdaki gıdalardan temin edebilirsiniz:
- Balık ve deniz ürünleri
- Kuru otlar
- Kabak çekirdeği
- Kakao tozu
- Sert kabuklu yemişler
- Yulaf kepeği
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Avokado
Huzursuz bacak sendromuna sahipseniz eğer, bu yazıda bahsettiğimiz tavsiyeleri dikkate alın ve bu sağlık sorununu doğal yollarla kontrol altına alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Llaneza-González, M. A., Abella-Corral, J., Aldrey-Vázquez, J. M., Aneiros-Díaz, A., Macías-Arribi, M., & Santos-García, D. (2009). Síndrome de las piernas inquietas. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(02)75643-0
- Poza Aldea, J. J., Sansa Fayos, G., Pujol Sabaté, M., Puertas Cuesta, F. J., Iranzo de Riquer, A., & García Borreguero, D. (2013). Sindrome de Piernas Inquietas o Enfermedad de Willis-Ekbom. Journal of Chemical Information and Modeling(Vol. 53, pp. 1–116). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004