İç Huzura Kavuşmak İçin Taoizm’in Dört Kuralı
Taoizm’in iç huzuru bulmaya yönelik kuralları belirsizlik, stres ve baskıyla dolu zihinleri rahatlatmayı amaçlar.
Günlük rutininiz dışında, psikolojik dengenizi en çok etkileyen şeylerden bir tanesi “belirsizlik”tir.
Gün bittiğinde yapmanız gerekenleri yetiştirebileceğinizden emin değilseniz, yarın işinizi kaybedebileceğinizden endişeleniyorsanız veya çabalarınızın gelecekte sizi istediğiniz noktaya taşıyacağını bilmiyorsanız bunların hepsi stresli olmanıza neden olur.
Belirsizlikler ve yorgun bir zihin, sağlığınızı ve mutluluğunuzu olumsuz etkiler. Bu nedenle, Taoizm’in öğretileri, Laozi ve Konfüçyüs gibi filozoflardan gelen felsefi ve spiritüel bilgelik, bize ilham kaynağı olabilir ve yolumuzu kaybettiğimiz zamanlarda iç huzur bulmamıza yardımcı olabilir.
Taoizm’in dört yaşam kuralını kendi hayatımıza yansıttığımızda bakış açımızın değiştiğini gözlemleyebileceğiz. Bu sayede değişiklikler yapabilir ve önceliklerimizi amaçlarımıza uygun olarak belirleyebiliriz.
İç Huzura Kavuşmak İçin Taoizm’in Dört Öğretisi
“Tao” kelimesinin ilgi çekici bir anlamı vardır. Genellikle yol olarak kullanılan bu kelime, cennete veya doğaya giden yol olarak da bilinir. Aslında, bu tanım kendi varlığımıza yeni bir anlam kazandıracak iç yolumuzu bulma ihtiyacını simgeler.
Bu yolda her şey birbiriyle uyum içinde olmalıdır, evrenin dengesine saygı duymak, değişimi kabul etmek, öğrenmek, kısaca akışa bırakarak direnç göstermeden yaşamak gerekir. Kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bu dört kuraldan aşağıda bahsedeceğiz:
1. Mutluluk Herkes İçin Farklıdır
Durup bir dakika düşünün; hayatınız boyunca, sürekli mutluluğu bulma çabası içerisindesiniz. Bunun yanı sıra, bazı insanlar mutlu olmayı iyi bir işe sahip olmaya, bir partnere sahip olmaya, büyük bir aileye veya güzel bir eve bağlıyorlar.
Pek çok felsefeye göre, herkesin mutluluk anlayışı birbirinden farklıdır.
Herkes için hayatın anlamı farklıdır ve insanlar sadece hayatlarının anlamını bulduklarında gerçekten mutlu olabilir.
Bu nedenle bir başkasını mutlu ve tatmin eden şeylerin, size yeterli gelmemesi normaldir. Gerçek mutluluğa giden yolda herkes birbirine saygı duymalıdır.
2. Evren Huzurlu Bir Zihne Teslim Olur
Sık sık hayatınızın karmakarışık olduğunu söylediğinize eminim. Yapacak çok şeyiniz vardır, çok fazla sorumluluğunuz vardır ve bu nedenle de dış dünyadaki baskılardan ve gürültülerden uzaklaşıp sakinleşmeniz imkansızdır.
Taoizm’in bir diğer kuralı ise zihinsel denge ile ilgilidir.
- Huzurun etrafınızda olup bitenlerle ilgisi yoktur. Çok kalabalık ve gürültülü bir şehirde bile zihinsel dengeyi kurabilen insanlar vardır.
- Huzur zihindedir. Bu nedenle, eğer zihninizi rahatlatabiliyorsanız, evren bu dengeyi hayatınıza da getirecektir.
Bunu meditasyon ile başarabilirsiniz, denemeye değer.
3. “Mükemmel” Olmayı Deneyin
Taoizm’e göre, mükemmel olmak varoluş ile uyum halinde olmaktır.
Hayatınızı daha anlamlı, saygılı ve gösterişsiz hale getirebilirsiniz. Aşağıdaki tavsiyeleri göz önünde bulundurun:
- Dürüst olun. Her gün kendinize ve etrafınızdakilere dürüst olmaya çalışın.
- Kibar olun. Kibar olmak çok kolaydır ve bu sayede pek çok şey başarabilirsiniz. İnsanlar size saygı duyar, değer verir ve bu da size kendinizi iyi hissettirir.
- Üçüncü mükemmellik ilkesi ise destek olmaktır. Başkalarına destek olmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve kişiler arasındaki uyumu artırır.
4. Hırslarınızı Bir Kenara Bırakın
Anlam vermenin biraz zor olduğu bir ilke ise, isteklerimizden ve hırslarımızdan kendimizi uzaklaştırmak zorunda olmamızdır.
Bazı insanlar için bu bir çelişki olabilir. “Eğer isteklerimi bir kenara bırakırsam, hedeflerime nasıl ulaşacağım?” diye düşünüyor olabilirsiniz.
Aslında Taoizm, size yeni tecrübeleri direnmeden kabul etmeniz gerektiğini öğütler.
- Bazen bir fikre veya hedefe o kadar çok odaklanırsınız ki, diğer fırsatları kaçırırsınız. Ayrıca, her zaman daha ilginç ve isteklerinizi daha fazla karşılayan yeni kapılar açılabilir.
Bu dört yaşam kuralı hakkında biraz düşünün. Bazen sadece odak noktanızı değiştirmek bile hayatınıza büyük yenilikler katar ve iç huzura kavuşmanıza neden olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Oldstone-Moore, J. (2003). Taoism: Origins, beliefs, practices, holy texts, sacred places. Oxford University Press, USA.
-
Zhang, G., & Veenhoven, R. (2008). Ancient Chinese philosophical advice: can it help us find happiness today?. Journal of happiness studies, 9(3), 425-443.
-
Little, S., Eichman, S., Shipper, K., & Ebrey, P. B. (2000). Taoism and the Arts of China. Univ of California Press.