İshali İyileştirmek İçin 3 Havuçlu Tarif
Havuç beta-karoten açısından zengindir. Onu denemeli ve mümkün oldukça yemeye çalışmalısınız. Ancak pek çok kişi havucun ishali iyileştirmek için de yardımcı olabileceğini bilmez. Bugün size çok daha iyi hissetmenize yardımcı olacak 3 havuçlu çözümden bahsedeceğiz.
Havuçların ishali iyileştirmek için yardımcı olmasının nedenlerinden biri de astrenjan olmalarıdır. Araştırmalar, ishal sorununuz olduğunda bu özelliğinin daha iyi hissetmenize yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, havuç ishali iyileştirmek için hem çocukların hem de yetişkinlerin tüketebileceği harika bir doğal seçenektir.
Şimdi size bu sorunu yaşadığınızda daha fazla havuç tüketmenize yardımcı olacak bazı seçenekler göstereceğiz.
İshali iyileştirmek için havuçlu çözümler
İshal, en sık görülen bağırsak hastalıklarından biridir. Ağrılı koliğe ve sürekli tuvalete gitmeniz gerektiği hissine kapılmanıza neden olur. Ayrıca işe gitmeniz veya bir etkinliğe katılmanız gerekiyorsa bu durum sizi çok etkileyebilir.
Şimdi size, ishali azaltacak ve en kısa sürede çok daha iyi hissetmenizi sağlayacak 3 astrenjan havuçlu çözüm göstereceğiz. Bunların her biri içinde bulunduğunuz durumunuza uyum sağlamanıza yardımcı olacak.
1. İshali iyileştirmek için çiğ havuç
Çiğ havuç, ishali iyileştirmek için harika bir çözümdür. İşe gitmeniz ya da evden uzakta olmanız gerekiyorsa herhangi bir sorun olmadan bir çantaya veya kaba koyarak yanınızda havuç taşıyabilirsiniz. Şu ipuçlarını unutmayın:
- Havuçları önceden soyun. Böylece dışarıdayken böyle bir şey yapmak zorunda kalmazsınız.
- Onları çubuklar halinde kesin. Bu, evden uzakta olduğunuzda havuçları yemeniz için en kolay yoldur.
Eğer dışarıda yemek yiyecekseniz yanınıza içinde biraz salata ve çiğ havuç bulunan küçük bir kap alabilirsiniz. Pirinç ve tavuk da astrenjan etkisi olan yiyeceklerdir. Onları havuçlarınızla birlikte yemekten çekinmeyin.
Bunu da okuyun: Bu 3 Sebze Çorbası İle Bağışıklığınızı Güçlendirin
2. Havuç çorbası
Havuç çorbası, ishal ile mücadele etmek için harika bir yöntemdir. Ayrıca ishal olduğunuzda midenize iyi gelen sıcak bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz. Gelin nasıl yapıldığına bir bakalım.
Malzemeler
- 8 havuç
- 2 soğan
- 3 diş sarımsak
- 4 su bardağı et suyu
- Zeytinyağı
- Tuz
- Frenk soğanı
Hazırlanışı
- Öncelikle ocağa bir tencere koyun ve içine biraz zeytinyağı ekleyin.
- Sonra doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyin.
- Daha sonra doğranmış havuçları ekleyin.
- Suyu eklemeden önce 10 dakika ısınmaya bırakın.
- 20 dakika boyunca pişirin.
- Daha sonra eğer isterseniz sarımsağı çıkarın ve her şeyi karıştırın.
- Son olarak frenk soğanını ekleyin ve çok sıcakken tüketin.
3. Havuç suyu
Eğer yaz ortasında iseniz ve sıcak bir şey yemek istemiyorsanız onun yerine meyve suyu yapabilirsiniz.
Havuç suyu yapmak için sadece içine 5 doğranmış havuç ve 2 bardak su ekleyebileceğiniz bir blender’a ihtiyacınız olacak. İsterseniz içine biraz bal da ekleyebilirsiniz. Böylece meyve suyunun tadı daha tatlı ve zengin olur.
Ayrıca kıvamının yoğun olmasını istemezseniz içine biraz daha su ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde elma gibi başka bir meyvenin suyunu da ekleyebilirsiniz. Elmanın da astrenjan özellikleri vardır.
Okuyun: Havuç Sebzesi ve Şaşırtıcı Gücü
Dikkate almanız gereken son tavsiyeler
İlaca veya daha az doğal olan alternatifler gibi seçeneklere başvurmadan önce bu havuçlu çözümleri denemeniz önemlidir. Ancak ishalde iyileşme olmazsa hemen doktorunuza görünün.
Ayrıca ishalin su kaybetmenize yol açtığını unutmayın. Bu nedenle bahsettiğimiz havuçlu çözümlere ek olarak her zaman elinizin altında bir şişe su bulundurmanız önemlidir. Bu durum iki veya üç günden fazla sürerse doktorunuza görünmelisiniz.
Daha önce hiç ishali iyileştirmek için havuçları kullandınız mı? Astrenjan özellikleri olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazıda yine astrenjan özellikleri olan başka yiyeceklerden de bahsettik. Artık bu bilgileri kendi yararınıza kullanabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- BRAND, G., & Del Villar, A. (1957). Tratamiento de la diarrea aguda grave y toxicosis del lactante en el Hospital de Arica. Revista chilena de pediatría, 28(5), 370-374.
- Cuevas Acosta, Rebeca, Rodríguez Moreno, Kety Elizabeth, Muñiz Velásquez, Valentina, Castro Correoso, Vivianne, & Maturell Comas, Mercedes. (2014). Enfermedad diarreica aguda en niños guatemaltecos menores de 5 años. MEDISAN, 18(11), 1515-1523. Recuperado en 05 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192014001100005&lng=es&tlng=es.
- Ibáñez, S., Puentes, R., Winter, A., Guajardo, J., Jeraldo, A., & Jimenez, A. (1986). Comparación de Tres Formulas Dietéticas en Lactantes con Diarrea Aguda. Revista chilena de pediatría, 57(2), 158-163.
- García Bacallao, Lourdes, Vicente García Gómez, Luis, Rojo Domínguez, Delia Mercedes, & Sánchez García, Elsa. (2001). Plantas con propiedades antioxidantes. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 20(3), 231-235. Recuperado en 05 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002001000300011&lng=es&tlng=es.