Kahvaltıda Çocuğunuza Vermemeniz Gereken 5 Besin

Genellikle kahvaltıda yesek de, süt ürünlerini yemek için en uygun zaman aslında kahvaltı yaptıktan yarım saat sonrasıdır. Bu özellikle çocuklar için geçerlidir.
Kahvaltıda Çocuğunuza Vermemeniz Gereken 5 Besin

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Bu nedenle, özellikle çocukların iyi bir kahvaltı yapması çok önemlidir. Bununla birlikte, çocuğunuzun güçlü ve sağlıklı olmasını istiyorsanız, çocuğunuza vermemeniz gereken besinler vardır.

Kahvaltıda Çocuğunuza Vermemeniz Gereken 5 Besin

İyi bir kahvaltı yaparken iki şeyi akılda tutmakta fayda vardır; açlık ve tokluk. Ancak, söz konusu çocuklar olduğunda bu çok daha gereklidir. Bugünkü yazımızda, çocuğunuza kahvaltıda vermemeniz gereken yiyecekleri inceleyeceğiz. Hazır mısınız?

1. Taze sıkılmış meyve suları

taze sıkılmış meyve suları

Çok fazla meyve suyu tüketirseniz, bu, midenizdeki mukozayı tahriş edebilir. Ayrıca aşırı hidroklorik asit üretimine de neden olabilir. Ayrıca, bu tür içecekler, cildinizi güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getiren psoralenler ve furanocoumarinler bakımından zengindir. En iyi alternatif çay içmek olacaktır.

2. Şekerli mısır gevrekleri

Hem gençler hem de yaşlılar bu mısır gevreklerini sever. Ancak bu en sağlıklı seçenek değildir.

Bu, içerisinde çok fazla miktarda şeker bulunan bir yiyecektir. 100 gramında 363 kalori vardır. Bu nedenle, yapılacak en iyi şey diğer alternatiflere yönelmektir.

Alternatifler arasında lifli mısır gevrekleri bulunur. Bunlar sağlıklıdır ve size şekerli tahıllardan alamadığınız besin maddelerini sallarlar.

Bu tür mısır gevreklerinin boş kaloriler olduğunu unutmayın. Bu nedenle sizi ve çocuğunuzu çabucak acıktırırlar.

3. Taze meyve ve sebzeler

Taze meyve ve sebzeler çok sağlıklı olsalar da, bunları kahvaltıda yemeniz tavsiye edilmiyor.

Meyve ve sebzelerde, boş mideyi kötü şekilde etkileyecek pek çok asit bulunur. Örneğin, domateslerde pektin ve tanik asit miktarı fazladır. Bu mide ülserlerine neden olabilir.

Bundan dolayı, kulağa garip gelse de sebze çorbası iyi bir alternatif olabilir. Bu, gün içinde mide ekşimesine ya da gaza neden olmaz.

4. Kahvaltı süt ürünleri için doğru bir zaman değildir

süt ve süt ürünleri

Kahvaltıda süt içmek çok yaygın olmasına rağmen gerçek şu ki, bu tür yiyecekleri kahvaltıda tüketmemek gerekir. Süt çocuklar için toksik değildir. Ancak, kahvaltıda içildiğinde faydalı olmayacaktır.

  • Eğer açsanız, lactobacillus ve bifide bakteri olarak bilinen laktik bakterilerin asitli bir ortama girdiğini unutmayın. Bu, bakterilerin bağırsağınıza ulaşamadan midede ölmelerine neden olur.

Sonuç olarak, yapılacak en iyi şey süt ve süt ürünlerini kahvaltıdan yarım saat sonra tüketmektir.

  • Tam bir kahvaltı için iyi bir alternatif,  yaban mersini suyu seçmektir.

Günlük önerilen vitaminler C, A, E ve K vitaminleridir. Ayrıca yaban mersini önerilen günlük B-kompleks vitamin miktarının yaklaşık üçte birine sahiptir. Ayrıca, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mikro elementler bakımından oldukça zengindir.

5. Karbonhidrat bakımından zengin olan gıdalar

Ekmek gibi hızlı etkili karbonhidratlar bakımından zengin olan ürünler, kan şekerinizi artırır. Bu nedenle, pankreasınız daha fazla çalışır ve daha büyük miktarda insülin üretir. Bunun bir sonucu olarak ve olası insülin fazlalığı nedeniyle, daha fazla yağ depolamaya başlarsınız. Bu durum çocuğunuzda da aynıdır.

Ayrıca, mayalanması gereken pişmiş ürünler, özellikle poğaçalar hakkında bilmeniz gereken bir şey vardır. Bunlar bağırsaklarınızı doğrudan etkilerler ve aşırı gaz üretimine neden olurlar.

Diğer öneriler

dengeli bir menü

Çocuklarınızın kahvaltısı söz konusu olduğunda, dengeyi bulmak önemlidir. Bu, gün boyunca hem evde hem de okulda tüketecekleri diğer besinleri de düşünmeniz gerektiği anlamına gelir.  Bu şekilde, gün sonunda beslenmelerinin olabildiğince eksiksiz ve dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yüzden, öğle yemeği veren yemek şirketlerinin bir beslenme uzmanıyla çalışıyor olması normaldir. Aynı zamanda, yemekler, kahvaltılar ve atıştırmalıklar için de uzmanlardan öneriler alırlar. Eğer bir türlü işin içinden çıkamıyorsanız, örnek menüler inceleyebilirsiniz. Unutmayın, önemli olan dengeli bir beslenme programı oluşturmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    1. Whitehead A, Beck EJ, Tosh S, Wolever TM. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: A meta-analysis of randomized controlled trials1. Am J Clin Nutr [Internet]. 2014 Dec 1 [cited 2018 Dec 30];100(6):1413–21. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25411276
    2. Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, et al. Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur J Clin Nutr [Internet]. 1994 Jul [cited 2018 Dec 30];48(7):465–74. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987
    3. Kobayashi F, Ogata H, Omi N, Nagasaka S, Yamaguchi S, Hibi M, et al. Effect of breakfast skipping on diurnal variation of energy metabolism and blood glucose. Obes Res Clin Pract [Internet]. 2014 May [cited 2018 Dec 30];8(3):e249–57. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847666

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.