Kalp Atış Hızı: Nedir ve Nasıl Ölçülür?

Kalp yetmezliği, yüksek gelirli ülkelerde önde gelen ölüm nedenlerindendir. Bu nedenle, nabzınızı düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir.
Kalp Atış Hızı: Nedir ve Nasıl Ölçülür?

Son Güncelleme: 29 Haziran, 2021

Nabız yani kalp atış hızı, birim zamandaki kalp kasılmalarının veya atışlarının sayısıdır. İyi belirlenmiş fizyolojik koşullar altında alınır ve atım/dakika (atım/dk) olarak ifade edilir.

Kalp atışınızın hızı, fiziksel aktivite, güvenliğe yönelik tehditler ve bireysel duygusal tepkiler gibi birçok faktöre bağlıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir trafik kazasında veya yatakta dinlenirken kalp atış hızınız çok farklıdır.

Bu hayati işaret hakkında her şeyi bilmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Kalp atış hızı nedir?

Amerikan Kalp Derneği tarafından belirtildiği gibi, kalp atış hızınız, kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu yorulmak bilmeyen organ, her kalp atışında 70 mililitre, yani 60 saniyede yaklaşık 5 litre kan pompalar. Bunu yapmak için kaslarınızın ritmik olarak kasılıp gevşemesi gerekir.

Fiziksel düzeyde, döngüseldir. Bu, belirli bir süre içinde tekrarlandığı anlamına gelir. Normal bir kalp atış hızı, hastalıksız olduğunuzu garanti etmese de, çok çeşitli bozuklukları tanımlamak için yararlı bir parametredir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, iskemik kalp hastalığı, yüksek gelirli ülkelerde kanser ve diğer hastalık türlerinin çok üzerinde, önde gelen ölüm nedenidir. Tüm ölümlerin %47’sini oluşturmaktadır ve Amerika Birleşik Devletlerinde yılda yaklaşık 647.000 Amerikalı bu rahatsızlık nedeniyle ölmektedir.

Hiç şüphesiz kalbinize dikkat etmek hayatınızı kurtarabilir!

bilekten nabız çlçen parmaklar

Kalp atış hızı nasıl ölçülür?

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi bize kalp atış hızını ölçmenin en etkili yollarını gösteriyor. Genelde atardamarların cilde yakın geçtiği bölgelerde nabzınızı ölçebilirsiniz.

Bunun için bazı uygun yerler bileğiniz, ayağınızın üstü, şakak, boyun ve kasıktır. Evde kalp atış hızınızı kontrol etmenin en yaygın yolu bileğinizdendir.

Bunu yapmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

  1. Bileğinizin iç kısmına başparmağınızın yanına hafifçe bastırın. Radyal kanaldan geçen cildinizin altındaki radyal arteri fark edeceksiniz.
  2. İşaret ve orta parmaklarınızı, dışa doğru çıkıntı yapan kemik ile iç taraftaki tendon arasına, bileğinizin kıvrımının yaklaşık bir santim altına yerleştirin.
  3. İlk kalp atışını hissettiğiniz anda, kronometre yardımıyla 60 saniyede oluşan sayıyı saymaya başlayın. Ayrıca vuruşları 30 saniyede sayabilir, ardından bunları 2 ile çarpabilirsiniz, ancak bu yöntemde daha fazla hata olabilir.

Bu ölçümü manuel olarak yapmak istemiyorsanız endişelenmeyin. Kalp atış hızınızı ölçen birçok cihaz (bir bilek monitörü veya akıllı saat gibi) dijital ekranda kalp atış hızını da gösterir. Bu cihazları kullanmak basittir ve sonuçları almak birkaç dakikadan fazla sürmez.

Normal kalp atış hızı nedir?

Belki de bu sorunun cevabını bulmak için buradasınız. Her kişinin bireysel kalp atış hızı birçok faktöre bağlıdır, ancak size çok özel 2 durumda normal sonuçları göstereceğiz: dinlenme ve egzersiz.

Bekleme frekansı

Amerikan Kalp Derneğine göre, dinlenme halindeki kalp atış hızınız, egzersiz yapmadığınız için ihtiyaç duyulan en az miktarda kan pompalayan kalp atış hızıdır. Yatarken ve rahatlarken, ortalama kalp atış hızı dakikada 60 ila 100 atış arasındadır.

Bununla birlikte, dakikada 60 vuruştan daha az bir hız her zaman bir hastalık belirtisi değildir. Örneğin, beta bloker ilaçlar alan hastaların frekansları daha düşüktür. Bu ilaçlar kalp ritmi bozukluklarında ve kalp krizinden sonra kalbi korumak için reçete edilirler.

Öte yandan, çok egzersiz yapan bir kişinin nabzı 60’ın altında olabilir. Bunun nedeni, kalp kasının iyi durumda olması ve sabit bir kalp atışını sürdürmek için çok çalışmasına gerek olmamasıdır.

Normal dinlenme hızı, hastanın yaşına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Gruba göre beklenen değerleri içeren bir liste:

  • 0 ila 1 ay arası yenidoğanlar: 70-190 atım/dak.
  • 1 ila 11 ay arası bebekler: 80-160 atım/dk.
  • 1-2 yaş arası çocuklar: 80-130 atım/dk.
  • 3 ila 4 yaş arası çocuklar: 80-120 atım/dak.
  • 5 ila 6 yaş arası çocuklar: 75-115 atım/dak.
  • 7 ila 9 yaş arası çocuklar: 70-110 atım/dak.
  • Yetişkinler: 60-100 atım/dak.
  • Egzersiz yapan yetişkinler veya profesyonel sporcular: 40-60 vuruş/dk.

Aslında, kalpleri tam olarak gelişmediği için çocukların kalp atışları daha yüksektir. Miyositler (kalp hücreleri) daha küçüktür ve organize değildir. Bu nedenle daha az küçülür ve kasılırlar ve gerekli miktarda kanı pompalamak için daha fazla atması gerekir.

Egzersiz sırasındaki sıklık

Fiziksel aktivite sırasında kalbiniz daha hızlı atmalıdır. Kaslar enerji harcadıkları için daha fazla besine ve oksijene ihtiyaç duyarlar, bu nedenle onlara aynı sürede daha fazla kan ulaşmak zorundadır.

Bu nedenle, egzersiz yaparken kalp atış hızınızın dakikada 150-200 atış civarında olması normaldir.

Kalp atış hızınızı hangi faktörler etkileyebilir?

Egzersiz ve dinlenmenin ötesinde birçok faktör kalp atış hızınızı etkileyebilir. Bahsettiğimiz kaynaklardan bazıları, sağlıklı bir insanın kalp atış hızının anormal olmasına neden olabilecek bazı parametreleri bize gösteriyor.

1. Hava sıcaklığı

Genel olarak konuşursak, 15 ila 23 derece arasındaki bir oda sıcaklığında kalp atış hızı normalde dakikada 2 ila 4 atış arasında artabilir. Sıcaklık 24-26 derece civarındaysa, frekans dakikada 10 vuruşa kadar artabilir.

2. Konum

Otururken ve ayakta dururken kalp atış hızınız genellikle aynıdır. Ancak, ayağa kalktıktan hemen sonra kalp atış hızınızı ölçerseniz, normalden biraz daha yüksek olabilir. Bu nedenle, bu ölçümü almak için kalktıktan sonra birkaç dakika beklemek en iyisidir.

3. Duygular

Kaygı, stres ve diğer duygular kalp atış hızınızı artırabilir. Atış sıklığı dakikada 130-140 vuruşa ulaştığında taşikardi olabilir. Psikolojik yardım ve gevşeme tekniklerini öürenmek genellikle bu durumlarla başa çıkmak için en iyi araçlardır.

4. Kilo

Kilo kalp atış hızını etkilemez. Ancak, hastanın vücut kitle indeksi çok yüksekse istirahat nabzı normalden yüksek olabilir. Sonuçta obez kişilerde kanın tüm vücutta dolaşabilmesi için kalbin daha fazla çalışması gerekir.

bel çevresini ölçen doktor

5. İlaçlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi, beta blokerler, kalbi hassas hastalarda kalp atış hızını yavaşlatır. Öte yandan, tiroid ilaçları almak onu artırabilir.

Kendi nabzınızı kontrol edin

Gördüğünüz gibi kalp atış hızınız, acil sağlık durumu hakkında birçok bilgi sağlayan hayati derecede önemli bir parametredir. Ancak dakikadaki atım sayısı herhangi bir hastalığınız veya rahatsızlığınız olmadığı konusunda bir kesinlik sağlamaz.

Her durumda, kalp atış hızınızınn normalden çok daha yüksek veya düşük olduğunu fark ederseniz doktora gitmenizi öneriyoruz. Sadece bir endişe olsa da, önlem almak iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.