Kan Şekeri Seviyenizin Çok Yüksek Olduğunun 7 Göstergesi

Kandaki şeker seviyesinin yüksek olması dikkat edilmesi gereken sessiz bir hastalıktır. Hızlı bir şekilde gereken önlemler alınmazsa diyabete yol açabilir. Bu nedenle, bu yazıda ele alacağımız belirtileri bilmek önemlidir.
Kan Şekeri Seviyenizin Çok Yüksek Olduğunun 7 Göstergesi
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kan şekeri veya glikoz, vücuttaki hücreler için ana enerji kaynağıdır. Bu tip şeker, diğer gıdaların yanı sıra un, bal, havuç ve pirinçte bulunur.

Bu enerji, sindirim sisteminin, kalbin ve sinapsların işleyişi gibi vücudun önemli işlevlerinin yerine getirilmesine yardımcı olur. Kanda bulunan şeker, sağlıkla ilgili olumsuz sonuçlara yol açmaması ve normal işlevini en iyi şekilde gerçekleştirebilmesi için 70 ile 110 mg/dL arasında tutulmalıdır.

Kandaki şeker seviyesinin yüksek olması hiperglisemi olarak adlandırılır ve çeşitli organlara zarar verebilir. Bunun ardından, kan şekerinin 180 mg/dL’nin üzerinde olması diyabet olarak teşhis edilir. Bu durum pek çok komplikasyona neden olabileceğinden, durumu sıkı bir tıbbi gözlem altında tutmak önemlidir.

Hiperglisemi nedir?

Hiperglisemi, kan şekeri seviyesinin 140 mg / dL’nin üzerinde olmasıdır. Bu durum iki özel nedenden dolayı gerçekleşebilir:

  • Pankreasınız kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinden sorumlu olan bir hormon olan insülini doğru miktarda salgılamakta sorun yaşıyor olabilir.
  • Vücut insülini uygun şekilde kullanamaz.

İki durumda da, neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmek, beslenme gereksinimleriniz hakkında bilgi edinmek ve yapmanız gereken egzersiz miktarını öğrenmek için doktora gitmeniz çok önemlidir.

Kan şekeri seviyesinin yüksek olmasının belirtileri

Hiperglisemi, yeterince dikkatli olmamanız durumunda tespit edilmesi zor bir hastalıktır ancak her zaman bazı semptomlar gösterir. Yapılacak en iyi şey, her 6 ayda bir sağlık kontrolü yaptırmaktır.

Kan şekeri testleri çok ucuzdur. Çok az bir miktarda kanınız alınır. Hepsi bu! Aşağıda dikkat etmeniz gereken belirtilerden bahsedeceğiz:

1. Aşırı susuzluk hissi

bir bardak su

Bu, genellikle ağız kuruluğu hissi ile gelir ve sürekli su içme ihtiyacı hissedersiniz. İhtiyacınız kadar su içmek çok önemlidir çünkü vücut bu şekilde kan şekeri seviyelerini düzenlemeye çalışır.

Bununla birlikte, kan şekeri seviyenizi normalleştirene kadar bu sorunun devam edeceğini unutmamalısınız. Sorunu çözmeye yardımcı olmak için her gün biraz spor yapabilir ya da doktorunuza danışarak ilaç kullanabilirsiniz.

2. Ciltte yaralar

Kandaki aşırı şeker miktarı, ciltte yaralara, bacaklarda kahve renkli izlere, yüzün kızarmasına ve cilt kuruluğuna neden olabilir. Tırnaklarınız, avuç içleriniz ve ayak tabanlarınız da sararabilir.

Vücudunuzdaki herhangi bir yaranın morardığını ve iyileşmesinin normalden daha uzun sürdüğünü fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Bu belirtileri göz ardı etmeyin çünkü kan damarlarına zarar verebilirler.

3. Ruh halindeki ani değişimler

öfkeli kadın

Hiperglisemi, depresyon ve anksiyete gibi ruh halinizde pek çok değişikliğe neden olabilir. Bazı insanlar huysuzluğa meyilli hale gelir ya da her şeye öfkelenir. Eğer bu durum sizin alışkın olduğunuz bir şey değilse, kan şekerinin yükseldiğini gösteren semptomlardan bir tanesi olabilir.

Duyguların beyindeki kimyasal süreçlere bağlı olduğunu ve bu süreçlerin kan şekeri seviyelerinden etkilendiğini unutmayın.

4. Halsizlik ve uyuşukluk

Hücreler kan şekerini etkili bir şekilde ememediği için enerji seviyeleri azalır. Bu aşağıdaki durumlarla sonuçlanabilir:

  • Halsizlik
  • Aşırı yorgunluk
  • Uyku hali
  • Bayılma

Bu sorunu çözmek için, yüksek kaliteli vitamin ve mineraller almak amacıyla yeterince taze sebze tüketmeniz çok önemlidir. Sorun çok ciddi ise, doktorunuz size bazı takviyeler sağlayabilir.

5. Vücuttaki yaraların geç iyileşmesi

Hiperglisemi kanın pıhtılaşmasında ciddi değişikliklere neden olur. Bu da yaraların iyileşme hızıyla ilgili sorunlara yol açabilir. Bu değişiklik hematomların ortaya çıkmasına veya morarmalara neden olabilir.

Sizin için kanamayı durdurmak ve yaralarınızın iyileşmesi uzun bir zaman alıyorsa bu duruma dikkat etmeniz gerekiyor. Kan şekeri seviyeleri kontrol altına alındıktan sonra bu sorun ortadan kalkacaktır.

6. Görmede sorunlar

mavi göz

Retinadaki küçük damarlar, benekler ve göz sinirleri, hiperglisemi sonucu hasar görebilir. Bu hasarın neden olabileceği sorunlar arasında şunlar vardır:

  • Bulanık görüş
  • Görüş alanınızda karanlık noktalar olması
  • Gözlerin etrafında ağrı
  • Çevresel görüşün yanı sıra yakındaki nesnelere odaklanma zorluğu

Bir göz doktoruna düzenli olarak muayene olarak problemi tanımlayabilir ve kan şekeri seviyenizin aşırıya kaçmasına engel olabilirsiniz.

7. Cinsel hayatta sorunlar

Yüksek kan şekeri seviyelerinin neden olduğu sinirlerdeki ve kan damarlarındaki hasarlar hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel aktivitelerde sorunlara neden olabilir. Erkeklerde hiperglisemi aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

  • Cinsel ilişkiye girmek için erekte olamama ya da erekte halde kalamama
  • Boşalma sırasında semenin yanlış bir yerden akması

Kadında ise aşağıdaki sorunlara sebep olabilir:

  • Vajinal kuruluk
  • Libidonun azalması ya da ortadan kaybolması
  • Ağrılı cinsel ilişki

Bu belirtileri bir yere not ettiniz mi? Eğer öyleyse, en kısa sürede doktora danışmaktan çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
  • Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.