Kanser için İmmünoterapi: Bilmeniz Gerekenler
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, kanser gibi bir hastalık karşısında hayatta kalmanın en önemli faktörlerinden biridir. Genel olarak, bu sistem, hücrelerin kansere yol açanlar gibi değişikliklere uğradığını tespit edebilir ve onları yok etme yeteneğine sahiptir. Peki, kanser için immünoterapi hakkında bilginiz var mı?
Öncelikle kanserin bir organı oluşturan hücrelerin davranış ve yapısının değişmesiyle ortaya çıktığını hatırlayalım. Bu değişiklikler meydana geldiğinde, vücut o hücreyi bulabilir ve bir dizi savunma sürecini başlatabilir.
Bu işlemler sayesinde hem o hücreyi hem de aynı hastalığa sahip diğer hücreleri yok edebilmektedir. Ancak kanser hücreleri yukarıda bahsedilen savunma sistemlerini atlatmayı başardığında kanser sorunu başlar. Daha sonra, bu onların aşırı büyümeye devam etmeleriyle sonuçlanır.
Neyse ki, son yıllarda kanser hastalığına nüfuz eden immünoloji konusundaki anlayışımız çarpıcı biçimde ilerledi. Bu gelişmeler sayesinde, kanser için immünoterapi gibi yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır.
Aşağıda, size bunun hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
İmmünoterapi nedir?
İmmünoterapi, hücrelerin kanserle savaşma kapasitelerini artıracak şekilde bağışıklık sistemini optimize etmek için kullanılan terapötik bir stratejidir. Esasen, kanserle savaşmak için iki mekanizma aracılığıyla çalışır:
- Bağışıklık sistemini uyararak veya güçlendirerek kanser hücrelerini bulma ve onlara saldırmada daha zeki ve agresif olmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemimizin kullandığı moleküllere benzer maddeler üretir. Böylece, sistemin işleyişini düzeltmeye veya iyileştirmeye yardımcı olur.
Kanser için immünoterapi yöntemleri
İmmünoterapinin birden fazla tedaviye atıfta bulunmak için kullanılan bir terim olduğunu anlamak önemlidir. Ancak bu tedavilerin her biri bağışıklık sisteminin farklı özelliklerinden yararlanarak çalışır.
Genel olarak, immünoterapi yöntemleri arasında şunları bulabiliriz:
Kanser aşıları
Her şeyden önce, aşılar vücuda sokulan maddelerdir. Temel olarak, bazı hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizde bir tepki başlatırlar.
Enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için aşıların sağlıklı insanlara verildiğini düşünmeye alışkınız. Bununla birlikte, bazı aşılar kanseri önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Onkolitik virüsler
Bu, kanser hücrelerini enfekte etmek ve öldürmek için genetiği değiştirilmiş virüsleri kullanan yeni bir tedavi şeklidir.
Ayrıca okuyun: Kanser Tedavilerinin Yan Etkileri Nelerdir?
Bağışıklık kontrol noktası blokaj inhibitörleri
Kanser, vücudumuzun onu yabancı bir varlık olarak tanımasına izin veren genetik mutasyonlar içerir. Bu da vücudun bu hücrelere saldırmasına yardımcı olur. Ancak, bazı durumlarda kanser, bizi savunmaktan sorumlu hücrelerin yanıtını bloke etme yeteneğine sahiptir.
Bağışıklık kontrol noktası blokaj inhibitörleri, kanser hücrelerine verilen yanıtı yeniden yapılandırarak çalışır. Bu sayede, vücudun kansere tepki verebilmesini ve ortadan kaldırmasını sağlar.
Kimerik antijen reseptörü (CAR) T-hücresi tedavisi
Bu modalitede tedavi, kanser hastasının T-hücrelerinin genetiği değiştirilmiş bir virüse maruz bırakılmasını içerir. Ardından, bu maruz kalma, T-hücrelerine kanser hücrelerini tespit etmeyi ve onlara saldırmayı öğretmeyi amaçlar.
Monoklonal antikorlar
Temel olarak, monoklonal antikorlar sentetik proteinlerdir. Bağışıklık sistemininkileri taklit ederler. Genel olarak, bu antikorlar, kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan proteinleri hedeflemek için tasarlanmıştır. Esasen, bu immünoterapi yöntemi, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olur.
İmmünoterapinin yan etkileri
Her tedavi yan etkileri beraberinde getirir. Bu nedenle, immünoterapi durumunda, bu yan etkiler, büyük ölçüde bağışıklık sisteminin saldırıya geçmeye tetiklenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Böylece başka bir deyişle, bağışıklık sistemi sağlıklı hücre ve organlara saldırır.
Genel olarak, bulabileceğimiz en yaygın yan etkiler arasında şunlar bulunur:
- Ağrı
- Enflamasyon
- Kızarıklık
- Kaşıntı
- Deri döküntüleri
- Ateş
- Titreme
- Baş dönmesi
- Zayıflık
- Kan basıncındaki değişiklikler
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
Ayrıca okuyun: Kanserin Genetik Kökeni Nedir Biliyor Musunuz?
Kanser immünoterapisi hakkında hatırlanması gerekenler
Sonuç olarak, immünoterapi, insan vücudunun kanser hücrelerini tespit etme ve onlara saldırma yeteneğini kullanmayı amaçlayan yenilikçi bir kanser tedavi stratejisidir. Farklı immünoterapi tedavi yöntemleri vardır. Bununla birlikte, hepsi vücudumuzun doğuştan gelen savunma sisteminin restorasyonunu ve geliştirilmesini teşvik ederek çalışır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dalotto-Moreno, T., Blidner, A. G., Girotti, M. R., Maller, S. M., & Rabinovich, G. A. (2018). INMUNOTERAPIA EN CÁNCER. PERSPECTIVAS ACTUALES, DESAFÍOS Y NUEVOS HORIZONTES. 13.
- Farkona, S., Diamandis, E. P., & Blasutig, I. M. (2016). Cancer immunotherapy: The beginning of the end of cancer? BMC Medicine, 14(1), 73. https://doi.org/10.1186/s12916-016-0623-5
- Malvicini, M., Puchulo, G., Matar, P., & Mazzolini, G. (2010). INMUNOTERAPIA DEL CANCER. IMPORTANCIA DE CONTROLAR LA INMUNOSUPRESION. 6.
- American cancer society. (s. f.). Immunotherapy. Recuperado 27 de febrero de 2020, de https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy.html