Kanserin Genetik Kökeni Nedir Biliyor Musunuz?

Kanserin genetik kökenlerine ilişkin bilgi birikimindeki bilimsel ilerlemeler, muhtemelen yeni tedavilerin ve erken teşhis yöntemlerinin geliştirilmesine yol açacaktır. Bu bilgilerin yanında sağlık eğitimi ve psikolojik destek de gereklidir.
Kanserin Genetik Kökeni Nedir Biliyor Musunuz?

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Bu hastalık aynı zamanda çevresel, sağlık ve yaşam tarzı faktörleri de dahil olmak üzere diğer birçok faktöre bağlı olsa da, kanserin genetik kökeni nedir öğrenmek önemlidir.

Kanserin genetik kökenine ilişkin bilgi birikimindeki bilimsel ilerlemeler, muhtemelen yeni tedavilerin ve erken teşhis yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacaktır. Bu, tedavileri hastalığa uyarlamayı kolaylaştıracaktır.

Genetik analiz yöntemlerinin ve çalışmalarının evrimi, uzmanlara, belirli bir kanser türünden muzdarip olma riskiyle tam olarak hangi genlerin ilişkili olduğunu bilmelerini sağlayan anahtarları vermiştir. En dikkate değer keşif, kalıtsal meme kanseri ile ilişkili BRCA1/BRCA2 geninin keşfi olmuştur.

Kanser nasıl gelişir?

Kanserle ilişkili hastalıklar grubu, hücre onarım mekanizmalarındaki farklı değişikliklerin rol oynadığı ortak bir kökene sahiptir. Birçok farklı genetik değişikliğin meydana gelmesi ve birikmesi, kanser hücrelerinin gelişimini destekleyebilir. Bu kötü huylu hücreler, hücre döngüsü kontrolünü etkileyerek kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Genetik bilgi, biyolojik DNA örneklerinin analizi ile elde edilir. Bununla birlikte, belirli bir genin DNA dizisindeki bir değişiklik, mutlaka kansere yakalanacağınız anlamına gelmez.

Hayatınızın herhangi bir aşamasında genetik test yaptırabilir ve sonuçlarınızı diğer akrabalarınızla karşılaştırabilirsiniz. Bu, aynı zamanda belirli bir kanser türünden muzdarip olma riskinizi değerlendirmenize de olanak tanır.

dna resmi

Kalıtsal kanserin özellikleri nelerdir?

Günümüzde uzmanlar kolon ve meme kanseri tarama programlarında ilerleme kaydetmiştir. Ancak, bu tarama programlarını yeterli değildir. İnsanları önleyici tedbirlerden haberdar etmek ve bilgilendirmek de çok önemlidir.

Kalıtsal kanserin özelliklerini doğru bir şekilde değerlendirmek için uzmanlar genellikle hastanın kendisi veya aile üyeleri ile ilgili belirli değişkenleri dikkate alır. Bu değişkenlerden bazıları test edilen kişide görülürse, tıp uzmanı maruz kaldığı kanserin genetik olduğuna inanabilir.

Hastayla ilgili değişkenler

  • Aynı organda veya farklı organlarda birkaç ana tümörün varlığı.
  • Ayrıca, bilateral primer tümörler.
  • Normal yaştan daha genç teşhis konması.
  • Son olarak, tümörler konjenital veya doğum kusurları veya kalıtsal bir öncü lezyon ile ilgilidir.

Hastanın ailesi ile ilgili değişkenler

  • Nadir tümörleri olan iki veya daha fazla birinci derece akraba.
  • Aynı tümör veya ilgili bir tümör ile birinci derece akraba.
  • Aynı bölgede tümör bulunan iki veya daha fazla birinci derece akraba.
  • Aynı bölgede tümörleri olan iki kuşakta üç veya daha fazla akraba.
  • Bilinen bir aile kanseri sendromu ile ilişkili tümörleri olan iki veya daha fazla birinci derece akraba.

Genetik danışmanlık nedir?

Genetik danışmanlığın amacı, hem hastalara hem de yakınlarına genetik çalışmanın sonuçları hakkında uygun bilgiler vermektir.

Süreç aşağıdaki aşamalardan oluşur:

  • İlk olarak, hem hastanın hem de yakınlarının tıbbi geçmişinin incelenmesi.
  • Genetik bilginin toplanması ve analizi.
  • Ardından sonuçlar hastaya bildirir.
  • Sağlık eğitimi.
  • Gerekirse karar verme desteği.
  • Son olarak, tıp uzmanı bir takip eklemelidir.

Genetik bir çalışma yaptırmak, sağlığınızı iyileştirmek ve herhangi bir hastalığı önlemek için somut önlemler alma seçeneği sunar. Ayrıca, genetik çalışmanın bir diğer büyük avantajı da kanserin erken evrelerde teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırmasıdır.

kan tahlili ve kanser

Kanserin genetik köken analizi

Kanserin genetik kökeni analiz edilmeye, bu hastalık açısından yüksek risk altındaki ailelerin incelenmesiyle başladı. Genel olarak, bu ailelerde çok sayıda kanser vakası vardı. Bu nedenle uzmanlar hastalıkla ilgili olabilecek genleri araştırmaya başladılar.

Uzmanlar bu analizlerde toplam aile üyesi sayısı, DNA örneği veren üye sayısı, hastalığın başlangıç yaşı veya ailedeki vaka sayısı gibi faktörleri dikkate alır. Uzmanların yapabileceği başka bir genetik analiz türü, genom çapında ilişkilendirme çalışmasıdır (GWAS).

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kanserle Savaşan Şifalı Bitkiler

Kanserin genetik kökeni üzerine sonuç

DNAlarında belirli bir varyantı miras alan insanlar, belirli bir kanser türünü geliştirmeye genetik bir yatkınlığa sahiptir. Günümüzde, kanser gelişmeden önce bu varyantları tespit etmek mümkün.

Kısacası, kanser riskini tanımlayabilmenin bilimsel sorumluluğu, genetik danışmanlık almaya karar verenlerin sürecine eşlik etmek için insan bağlılığını da gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cavenee, W., & White, R. (1995). Bases genéticas del cáncer. Investigación y Ciencia.

  • Binelfa, L. F., & García, J. C. S. (2005). Bases genéticas y moleculares del cáncer / 1a. parte Cancer: molecular and genetic basis. Gaceta Mexicana de Oncologia.

  • López, F., Álvarez, K., Wielandt, A., Pinto, E., & Kronberg, U. (2008). Bases genéticas del cáncer colorrectal hereditario. Condes.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.