Kas Kasılmasını Önlemek ve Tedavisi
Kas kasılmasını önlemek çok önemli bir konudur. Burada bahsettiğimiz, kasların uzun süreli olarak istemsizce kasılmasıdır. Hatta oldukça yaygın görülür ve en sağlıklı olanların bile yaşadığı bir durumdur. Asıl problem, bu kasılma vücudun belirli bir bölgesinde şiddetli ağrıya sebep olarak hareketinizi kısıtlamaya başladığında ortaya çıkar.
Genelde sırtınızı etkileyen bir durum olsa da, aslında vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Normalde egzersizle ilişkilendirilmesine rağmen sadece aktif insanları etkilemez. Hatta hareketsiz bir yaşamı olanlarda ya da çok nadiren egzersiz yapanlarda kasılmaya yatkınlık vardır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kas kasılmaları sinir bozucu bir sorundur. Bu yüzden, bugünkü yazımızda kas kasılmasını önlemek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.
Kas kasılması
Bu kasılmalar sürekliliği olan istemsiz kasılmalardır ve genelde egzersizin düzgün bir şekilde yapılmaması sebebiyle oluşur. Ayrıca kaslarınızı harekete hazırlamadan önce fazla efor sarfetmekle de olur. Bir başka sebebi de uzun süreler boyunca yanlış bir duruşta kalmaktır. Bir de esnekliği az olan kişilerde sık rastlanır.
Kas kasılması gerginlik ve strese bağlı meydana gelebilir. Günümüzde en yaygın olarak boyun ve trapez kasının olduğu bölgeyi etkiler. Bunun sebebi, hem stres hem de bilgisayar ya da televizyon karşısında kötü bir pozisyonda oturmaktır.
Kas kasılmasının sebep olduğu ağrı kanın normal akışının bozulmasının bir sonucudur. Bu şekilde bazı bölgelerde enflamasyon olur ve atık maddeler birikir. Bu çeşit bir ağrı kas liflerinin egzersiz sonrası gevşeyememesinden kaynaklanır.
İlginizi çekebilir: Duruşunuzu Düzeltmeye Yardımcı Olacak Dört Esneme Egzersizi
Kas kasılmasını önlemek
Kas kasılmasına sebep olan faktörlerden aslında çok kolay bir şekilde kaçınabilirsiniz. Bunları önlemek için işte birkaç ipucu:
Esneme ve ısınma egzersizleri yapın
Bu egzersizler kas liflerinin fazla efor sarfetmesini önler. Egzersizden önce ve sonra mutlaka esneme hareketleri yapmanız önerilir.
Düzenli olarak egzersiz yapın
Günlük olarak aşırıya kaçmadan egzersiz yapıyor ve egzersizin yoğunluğunu kademeli olarak arttırıyorsanız kasılmaların önüne geçersiniz. Kısa yürüyüşlerle başlayıp daha sonra mesafeyi ve adımlarınızın hızını zamanla arttırabilirsiniz. Ayrıca güçlenmek istiyorsanız hafif ağırlıklarla çalışmak üzere bir rutin oluşturabilirsiniz.
Doğru bir duruş benimseyin
Yukarıda bahsettiğimiz gibi modern çağdaki kas kasılmalarının sebebi birçok kez yanlış bir duruştan kaynaklanır. Zamanımızın çoğunu bilgisayar ve televizyon başında harcarken oturduğumuzdaki duruşa pek dikkat etmeyiz. Bu yüzden, duruşunuza dikkat etmeniz ve kendinizi mümkün olduğunca düzeltmeniz çok önemlidir.
Ofiste çalışıyorsanız ve zamanınızın çoğu aynı pozisyonda geçiyorsa kısa molalar vermeniz iyi olur. Ayağa kalkın ve biraz hareket edin. Bu, kaslarınızda biriken gerginliği rahatlatmanın en iyi yollarından biridir.
Kas kasılmasını önlemek: stresi azaltın
Bugünlerde telaşlı hayat tarzlarımız olduğu için sıkça stres ve anksiyete yaşarız. Ne yazık ki stres genelde kas kasılmalarıyla kendini gösterir. Bu sebeple, daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için kasılmaları azaltmaya ve gevşetmeye çalışmalısınız.
Bunun için yoga yapabilirsiniz. Anksiyetenizi kontrol altına almanıza yardımcı olmanın yanı sıra kaslarınıza da çok iyi gelecektir. Bunun sebebi, yoganın esnekliği arttırması ve aynı zamanda bedeninizi rahatlatmasıdır. Yoga, kas kasılmalarını önlemek için en etkili egzersizlerden biridir. Aynı şekilde başka rahatlama yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Örneğin; farkındalık egzersizleri, aromaterapi ve meditasyon harika seçeneklerdir. Bunlar anksiyetenizi azaltmakla birlikte kendinize ve çevrenize karşı daha nazik olmanıza yardımcı olur.
Hoşunuza gidebilir: Boyun Kasları İçin Gerginliği Azaltan 3 Yoga Duruşu
Diğer ipuçları
Ani sıcaklık değişimlerinden kaçınmaya çalışın. Özellikle soğuk bir ortamda egzersiz yapacaksanız öncesinde mutlaka ısınma egzersizi yapın. Yaptığınız egzersizlerin doğru tekniğini öğrenmek de bir o kadar önemlidir. Egzersiz hareketlerini yanlış bir şekilde yapmak sakatlanmalarla ve kas kasılmasıyla sonuçlanabilir.
Sonuç
Bu problemden kaçınmanın en iyi yolu aşırıya kaçmadan günlük bir egzersiz rutini uygulamaktır. Egzersizin yoğunluğunu kademeli olarak arttırmalısınız. Ayrıca egzersiz tekniklerini kontrollü uygulamak da çok önemlidir. Yapacağınız aktivite öncesinde ve yaptıktan sonra esnemeyi unutmayın.
Bu önlemlere rağmen kas kasılması yaşarsanız, sorunu çözmenizde size yardımcı olması için mutlaka bir fizyoterapiste danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- José Fernando Jiménez Díaz (2006). Lesiones musculares en el deporte (España). https://www.redalyc.org/pdf/710/71000304.pdf
- Mohamed El Bakkali El Gazuani (2015). Fisiología del calentamiento previo al ejercicio físico y su importancia en la prevención de lesiones musculares. Revisión narrativa (España). http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/1761/1/TFG%20EL%20BAKKALI%20EL%20GAZUANI_MOHAMED.pdf