Kilo Kaybıyla Oluşan Cilt Sarkması Nasıl Yok Edilir
Sıkı bir cilt ile bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibi görünen bir vücut muhtemelen elde etmesi en zor olan şeylerden biridir ve sonuçları görmek için kendinizi buna adamanız gerekmektedir. Cilt sarkması genellikle ani kilo kaybından sonra görülür.
Çünkü deriye sıkılık ve gerginliği veren kolajen ve elastin liflerin parçalanması sonucu cilt ve kaslar gerginliğini yitirir. Bu problemin en temel sebeplerinden biri ani kilo kaybı sağlayan, vücuda ve cilde adapte olmak için zaman vermeyen sıkı diyetlerdir.
Bu sebeple, uzmanlar egzersizi de içeren bir plan ile beraber yavaş yavaş kilo vermeyi öneriyor. Eğer aynı anda kilo vermek ve gergin olmak için geç kaldıysanız, cilt sarkması için uygulayabileceğiniz bazı yollar vardır.
Cilt Sarkması: Diyetinizi değiştirin
Bu öneri cilt sarkması ile savaşmak için ve kilodaki ani değişiklikleri önlemek için bir numaralı yöntemdir. Sağlıklı bir beslenme düzeniniz yoksa, görünüşünüzü değiştirmek için yaptığınız herhangi bir çaba boşa gidecektir.
Çünkü en iyi sonuçları almak için doğru beslenmeniz gerekir. Yağın birikimine sebep olan yiyecekleri hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir.
Sağlıklı yiyecekler, yağ ve şeker bakımından düşük gıdalar tüketmek sağlığınızı genel olarak daha iyi bir noktaya getirecektir ve cilt sarkması ile baş etmenize yardımcı olacaktır.
Şunu da okumanızı öneriyoruz: Günde 600 Kalori Yakmak İçin 6 Yöntem
Bölgesel egzersizler yapın
Ani kilo verdiğiniz zaman, karın kasları, kalça, bacaklar ve hatta kollarda sarkık cilt çok rahatça görülebilir bir hale gelir. Bunu azaltmanın en etkili yollarından biri, problemli bölgelerin dahil edildiği bölgesel egzersizler yapmaktır.
- Karın kasları: Klasik mekik çekme hareketi en yaygınıdır, fakat karın kaslarını sıkan diğer hareketler de işinizi görecektir.
- Bacaklar ve kalça: Genellikle iki bölge aynı egzersizle aynı anda çalışabilir.
- Kollar: Ağırlık kaldırma ve diğer güç egzersizleri en etkili olanlardır.
- Yüz ve boyun: Bu bölgeler de vücudunuzun diğer yerleri kadar önemlidir ve yüz egzersizleri ile çalıştırılabilirler.
Genel egzersizler yapın
Sağlıklı bir kiloya sahip olmak ve cilt sarkması ile baş edebilmek için, her gün 30 dakika yürümek, koşu, bisiklete binmek veya köpeğinizi gezmeye çıkarmak gibi genel egzersiz rutinleri edinmeniz gerekir. Bu hareketlilik fiziksel efor gerektirir ve metabolizmanızı hızlandırarak vücudunuzun çalışan yerlerindeki yağ birikmesini önleyecektir.
UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçının
Güneş ve solaryum makineleri cildi zararlı UV ışınlarına maruz bırakır, bu da cildin elastikiyetini ve kolajenini kaybetmesine yol açar. En iyisi kendinizi bu alışkanlıklardan uzak tutmak ve güneş kremi, şapka ve cildi güneşten cildi koruyan kıyafetler tercih etmektir.
Daha fazla su tüketin
Her gün bol miktarda su içmek cildin su dengesini sağlamak için en iyi yollardan birisidir ve ayrıca kilo kaybı ile gelen değişikliklere adapte olmasını sağlamak için cildin elastikiyetini artırır. Kadınlar günde 2 litre su içmelidir, erkekler ise 3 litreye kadar çıkabilirler.
Cildinizi nemlendirin
Nemlendirici kremler kullanmak sarkık bir cilt ile savaşmak ve cildin sıkılığını kısa zamanda arttırmak için iyi bir yoldur. Koenzim Q10, kolajen, retinol veya elastin içeren ürünleri seçmenizi öneriyoruz; çünkü bunlar cildi gerginleştiriyor ve kırışıklığı engelliyor.
Daha fazla protein tüketin
Yüksek protein içerikli yiyecekler karbonhidratla beraber tüketildiğinde fiziksel performansı ve vücudun yağ yakma kabiliyetini arttırmaya yardımcı olur. Protein açısından en iyi yiyecekler şunlardır:
- Lüfer
- Tavuk
- Mercimek
- Soya
- Beyaz leblebi
- Yumurta
Düzenli olarak cildinizi ölü hücrelerden arındırın
Cildi ölü hücrelerden arındırmanın bir amacı da cildin görünümünü güzelleştirmek ve koyu renkli lekeleri önlemektir. Fakat, aynı zamanda bu tedavi cildin görüntüsünü güzelleştiren kan akışını desteklemek gibi önemli bir rol de oynamaktadır. İyi bir eksfoliant için:
- Biraz kaba tuz ile 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını karıştırın ve cildinize nazikçe dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Teixeira, P. J., Carraça, E. V., Markland, D., Silva, M. N., & Ryan, R. M. (2012). Exercise, physical activity, and self-determination theory: a systematic review. International journal of behavioral nutrition and physical activity, 9(1), 78. https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/1479-5868-9-78
- Atherton, P. J., & Smith, K. (2012). Muscle protein synthesis in response to nutrition and exercise. The Journal of physiology, 590(5), 1049-1057. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3381813/
- Atilio Aldo Almagiá Flores; Pablo José Lizana Arce. (2012). Principios de anatomía. Aparato locomotor. Descripción muscular miembro inferior. Pontificia Universidad Católica de Valparaíso. http://www.anatomiahumana.ucv.cl/kine1/Modulos2012/Descripcion%20Musculos%20Apendiculares%20Miembro%20Inferior%202012.pdf