Kombucha Çayı: Özellikleri ve Riskleri
Kombucha çayı, sağlığa pek çok yararı olması nedeniyle dünya çapında giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu içeceği üretmek için şekerli çayı fermente etmekten sorumlu olan mikroorganizmalara “kombucha mantarı” adı verilir. Pek çok faydasına rağmen, Kombucha çayının risklerini de bilmelisiniz.
Fermantasyon sürecinin başlangıcına farklı mikrop türleri katılır. Ancak zamanla sadece Kombucha’nın jelatinimsi karakteristiğini oluşturan türler hayatta kalır. Geri kalanı ise yüksek asitlik derecesi ve çayın içine salgılanan antibiyotik maddeler nedeniyle ölür.
Kombucha çayının tadı, fermantasyon süresine bağlıdır. Bu nedenle, daha az zaman fermente edilirse daha yumuşak ve tatlı olur, ve giderek daha yoğun ve asidik bir tat alır.
Besinsel Özellikleri
Kombucha çayı aşağıdaki besinsel faydalara sahiptir:
- Vücudumuzda meydana gelen önemli biyokimyasal süreçler için gerekli olan vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bunlara B ve C vitamini, demir, çinko, bakır ve manganez dahildir.
- İnsanların Kombucha çayı yapmak için kullandıkları siyah çay sayesinde değişken miktarda antioksidan içerir. Bunların varlıkları fermantasyon süresine bağlıdır.
- İçeceğe güçlü bir probiyotik etki veren yüksek miktarda mikroorganizmaya sahiptir.
Kombucha Çayının Faydaları
Bu içecek ile ilgili çalışmaların eksikliği, geleneksel olarak ona atfedilen faydaların doğru olduğunu teyit edemeyeceğimiz anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, içinde bulunan antioksidanlar ve mikroorganizmalar, sindirim fonksiyonlarında bir iyileşme ile ilişkili olabilir.
İnsanlar ayrıca kardiyovasküler sağlık, karaciğer fonksiyonları ve stres için faydalı özelliklere sahip olduğunu da iddia etmektedir.
Ayrıca, bu içeceğin genellikle yeşil veya siyah çaydan yapıldığını da unutmamalıyız. Bu nedenle, aşağıdakiler gibi faydalara da sahip olacaktır:
- Konsantrasyon problemlerine yardımcı olmak.
- İdrar söktürücü bir etki.
- Arındırıcı aksiyon.
- Uyarıcı etki.
- Sıkılaştırıcı özellikler.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kimchi Nasıl Yapılır: En Sağlıklı Fermente Gıda
Kombucha Çayının Yan Etkileri
Kontaminasyon Riski
Kombucha çayının en büyük riskleri, bir dizi özel hijyenik önlemi takip etmemeniz durumunda gerçekleşebilecek mikroorganizmalarla bulaşma ile ilgilidir.
Fermantasyon sırasında Kombucha çayı, sağlığınıza zararlı sayısız bakteri ve mayaya maruz kalabilir. Yeterince uzun süre mayalanmasına izin vermezseniz, içecek bu mikroorganizmaları yok etmek için yeterli asitliği ve alkolü elde etmeyecektir.
Karaciğere zarar veren toksinler üreten Aspergillus küfü ile kontamine olmuş örneklerin yanı sıra, Helicobacter pylori ya da Salmonella cinsi bakteriler tarafından kontaminasyon da sıklıkla tespit edilir. Bu nedenle, herhangi bir bağırsak ya da karaciğer rahatsızlığı olan kişilere bu içeceği önermiyoruz.
Bağışıklık sistemi baskılanmış ya da bağışıklık sisteminin işleyişinde eksiklikleri olan kişilerin de bunu tüketmesini önermiyoruz. Hamile kadınlar, emziren kadınlar, 5 yaşın altındaki çocuklar, HIV’li ya da herhangi bir enfeksiyondan muzdarip olan insanlar Kombucha içmekten kaçınmalıdır.
Aşırı Kombucha Çayı Tüketimi
Önceki gruplardan birine dahil olmasanız dahi, aşırı miktarda içilmesi sindirim rahatsızlıklarına neden olabileceğinden, ölçülü olarak içmelisiniz.
Alkol ve şeker içeriği yüksek bir içecek olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle, bu maddeler için önerilen maksimum seviyeleri aşmadığınızdan emin olmak için diyetinizin geri kalanını takip etmelisiniz.
Daha fazlasını okuyun: Aşırı Tuz veya Şeker Tüketimi: Hangisi Daha Kötü?
Endüstriyel Kombucha Çayı
Ayrıca endüstriyel olarak üretilmiş Kombucha çayı da satın alabilirsiniz. Bu durumda, içeceği sterilize ederler, ancak içecek probiyotik etkisini kaybeder, bu da besin değeri düşük bir içeceğe dönüşmesi ile sonuçlanır.
Özetle, bu içecek ölçülü olarak faydalı olabilir. Bununla birlikte, bu içeceği içmek çayın kendisinin neden olduklarının ötesinde herhangi bir kısa ya da uzun vadeli faydayı garanti etmez. Hatta bazı insanlar sadece siyah ya da yeşil çay içmenin daha sağlıklı olduğunu düşünmektedir. Bunun nedeni, bu çaylarda midenizi rahatsız edebilecek alkol ya da mikroorganizmaların bulunmamasıdır.
Gelecekte kombucha içerken bunu aklınızda bulundurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Qadir MI., Role of green tea flavonoids and other related contents in cancer prevention . Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2017. 27 (2): 163-171.
- Srinivasan R., Smolinske S., Greenbaum D., Probable gastrointestinal toxicity of kombucha tea. Journal of General Internal Medicine, 2002.
- Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Nutrients, 2017.