Siyah Çayın Bilmeniz Gereken 6 Harika Faydası

Siyah çayın, içebileceğiniz en sağlıklı içeceklerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Diğer malzemeler ile birleştirildiği zaman, bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Siyah Çayın Bilmeniz Gereken 6 Harika Faydası

Tarafından yazılmıştır Elena Martínez Blasco

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Siyah çay, birçok kültürde oldukça revaçta olan çok eski bir şifalı içecektir. Yoğun aroması ve kara rengi birçok faydalı özelliği içinde barındırır. Harika bir antioksidan olup, uyarıcı ve idrar söktürücü yanı da vardır.

Bu yazıda, diğer şifalı bitkiler ile siyah çayın 6 farklı şeklini göreceksiniz. Bu bitkileri birbirine karıştırarak, orta şiddetteki farklı rahatsızlıkları tedavi etmek için gerekli olan iyileştirici yararı elde etmiş olacaksınız.

Bir deneyin deriz!

Siyah Çayın Faydaları

1. Limonlu Antioksidan Siyah Çay

bir bardak çay

Siyah çay, flavonoidleri sayesinde harika bir antioksidan olarak ön plana çıkmaktadır. Bu sayede, serbest radikallerin neden olduğu yaşlanma ile mücadele eder.

Limonlu siyah çay  ise, hem lezzeti hem de şifalı yararı sebebi ile en çok tercih edilen içecek şekillerinden biridir. Limonlar, içerdikleri C vitamini sayesinde hücreler oksidasyonu geciktirir. Ek olarak, çayı biraz daha tatlandırmak istiyorsanız, şeker otu da kullanabilirsiniz. Bu sayede antioksidan sayısı artar.

2. Sindirime Yararlı Naneli Siyah Çay

Yemek sonrası siyah çay içmek sindirime faydalı olur. Kanı durduran ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde, ishal ve diğer benzeri rahatsızlıkları önlemede iyi bir tercihtir.

Ek olarak çayı, birçok Arap ülkesinde olduğu gibi taze nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Lezzetli olmasının yanı sıra bu çay, sindirime yardımcı özellikleri de güçlendirir.

Yine de, siyah çay demir emilimini engellediği için eğer anemi hastalığınız varsa bu çayı içmemenizi öneririz. Bu bağlamda, yemek yerken de içmekten sakının.

3. Şeker Otlu Hipoglisemik Çay

İnsülin direnci, insanların düşündüğünden daha sık görülen bir durumdur. Emareleri arasında, bel bölgesinde yağ birikimi, yorgunluk, uykusuzluk ve saç kaybı vardır.

Bu rahatsızlığı iyileştirmek için, diyabeti önlemesinin yanı sıra, kan şekeri seviyesini düşüren besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinlerden biri siyah çaydır ve harika hipoglisemik özellikleri vardır.

Yine de, hastalığı daha kötü bir şekle sokacağı için, şeker ile tatlandırmaktan kaçının. Bu çayı tatlandırmanın en güzel yolu, kan şekerini düşüren şeker otudur.

4. Tarçınlı ve Ballı Uyarıcı Çay

çay ve tarçın

Siyah çay uyarıcı bir içecektir ve bu yönden kahveye benzer. Bu nedenle, bu çayı içtiğiniz zaman, vücudunuz ve beyniniz sizi ayakta ve zinde tutmak adına aktif hale gelir. Ek olarak, düşük kan basıncını dengelemek için de kullanabilirsiniz.

Yine de, kafeinin hızlı ama kısa süreli bir etkisi vardır. Bu nedenle, Seylan tarçını ve balı ile siyah çayı öneriyoruz. Bu malzemeler de, sinir sisteminizi etkilemeden uyarıcı etkiye sahiptir. Size enerji verir ve zihinsel ve fiziksel yorgunluğu alır.

5. Hindistan Cevizi Sütü ve Zerdeçallı Çay

Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız da siyah çay içebilirsiniz. Yine de, bu çayı zerdeçal ve Hindistan cevizi sütü gibi iki etkili şifalı malzeme ile beraber tüketmenizi tavsiye ederiz.

Bu çayın vereceği sonuç, metabolizmayı harekete geçirmek, sizi ısıtmak ve tüm enfeksiyonlar ile mücadele etmek olur. Ek olarak, ister sıcak ister soğuk için çok lezzetlidir.

Öncelikle zerdeçal ile hazırlamanızı öneririz. Birkaç dakika sonra Hindistan cevizi sütünü ekleyebilir ve ister bal ister şeker otu ile tatlandırabilirsiniz.

6. Anasonlu İdrar Söktürücü Çay

Size göstereceğimiz son çay şekli, sıvı tutulumu, şişkinlik, ağırlık, iltihap ve ödem gibi farklı rahatsızlıklardan mustarip olanlar içindir.

Bu çayı anason ile karıştırmak, hem lezzetli bir aroma verir hem de idrar söktürücü bir özellik sağlar. Bu sayede, daha çok idrar üretimi ve sıvı atılımı sağlanmış olur.

Bu çayı içmek için en etkili zaman, kahvaltı öncesi ya da öğünler arasıdır. Günde iki ya da üç bardak içebilirsiniz. Ayrıca, içtikten birkaç saat sonra da farkı siz de hissedeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nagao, T., Komine, Y., Soga, S., Meguro, S., Hase, T., Tanaka, Y., & Tokimitsu, I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/81/1/122 [pii]
  • Imran, A., Butt, M. S., Arshad, M. S., Arshad, M. U., Saeed, F., Sohaib, M., & Munir, R. (2018). Exploring the potential of black tea based flavonoids against hyperlipidemia related disorders. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/s12944-018-0688-6
  • Davies, M. J., Judd, J. T., Baer, D. J., Clevidence, B. A., Paul, D. R., Edwards, A. J., … Chen, S. C. (2003). Black Tea Consumption Reduces Total and LDL Cholesterol in Mildly Hypercholesterolemic Adults. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/133.10.3298S
  • Cardona, F., Andrés-Lacueva, C., Tulipani, S., Tinahones, F. J., & Queipo-Ortuño, M. I. (2013). Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health. Journal of Nutritional Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2013.05.001
  • Wang, D., Chen, C., Wang, Y., Liu, J., & Lin, R. (2014). Effect of black tea consumption on blood cholesterol: A meta-analysis of 15 randomized controlled trials. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0107711

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.