Kompulsif Tırnak Yeme ve Ağız Sağlığı

Tırnaklarınızı sık sık ısırırsanız, bunun vücudunuz için sonuçları olduğunu bilmelisiniz. Burada, kompulsif tırnak yemenin sağlığınızı nasıl etkilediğini anlatacağız.
Kompulsif Tırnak Yeme ve Ağız Sağlığı

Son Güncelleme: 02 Eylül, 2021

Kompulsif tırnak yeme veya onikofaji, ellerinizde estetik sorunlara neden olmaktan daha fazlasını yapar. Ayrıca ağız sağlığınız için sonuçlara yol açar.

Parmakları ağza sokma alışkanlığı genellikle bilinçsiz bir eylemdir. Çoğu zaman, duygusal bir çatışmanın göstergesidir veya taklit edilen bir davranıştır. Çocukluk ve ergenlik döneminde daha sık görülen bu sorun her yaştan insanı etkileyebilir. Bununla birlikte, bazı insanlarda yetişkinliğe kadar devam eder.

Bu alışkanlık zararsız gibi görünse de ağza zarar verebilir.

Nasıl olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Onikofaji nedir?

Onikofaji, tırnak yeme alışkanlığına verilen isimdir. Kişinin ellerini ağzına soktuğu ve parmak uçlarındaki bölgeyi ısırdığı kompulsif ve bilinçsiz bir davranıştır.

Terim özel olarak tırnakları ifade etse de, aynı zamanda çevreleyen yumuşak dokuları, yani tırnakları çevreleyen deriyi kemirmeyi de ifade eder.

Bozukluğa atıfta bulunmanın başka bir yolu da trikotilomani adıdır. Gerçekte, bu kelime, tırnakları çekmeyi ve hatta onları yutmayı içeren, biraz daha şiddetli bir rahatsızlığı ifade eder. Obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon veya vücut dismorfik bozukluğu gibi psikiyatrik durumlarla ilgisi vardır.

Onikofajinin kökeni stresle ilişkilendirilmiştir. Bir kişi yeterince çözemediği tekrarlayan kaygı durumlarıyla karşı karşıya kaldığında, jest ve eylem stres giderici olarak işlev görür.

Hastanın psikolojik gelişiminin sözlü aşamalarındaki ısrarı ile ilgili bir hipotez de vardır. Bu, tırnaklar da dahil olmak üzere bir şeyleri ağza götürme eğilimini açıklar.

Tırnaklarını ısıran bir çocuk.
Onikofaji çocuklarda ve ergenlerde yaygındır. Bununla birlikte, alışkanlık yetişkinliğe kadar devam edebilir.

Onikofajinin neden olduğu genel sağlık sorunları

Onikofajinin ağız sağlığı için daha sonra analiz edeceğimiz belirli sonuçları vardır.

Ama önce, bu zorlayıcı uygulama olduğunda diğer vücut sistemlerinde neler olduğuna bir göz atacağız. Bu, kendi belirti ve semptomları olan mevcut olabilecek ilişkili psikiyatrik durumların ötesindedir.

Sindirim düzeyinde, ısırma sırasında çıkan tırnak parçalarının yutulması, midenin yiyecekleri nasıl işlediğini değiştirebilir. Mide asidi üretiminin artması ve üst karın bölgesinde hazımsızlık veya başka bir deyişle belirsiz rahatsızlık olması mümkündür.

Sindirim kanalında inmeye devam edersek, ince bağırsakta sonuçlarını göreceğiz. Orada tırnak parçaları, yerleşecek ve her türe göre semptom üretecek parazitlerin girişini kolaylaştırabilir.

Onikomikoz başka bir sonuçtur. Bu tırnakların mantar enfeksiyonudur. Zedelendiklerinden ve ağızla sürekli temas halinde olduklarından, çevrelerindeki nem artacak ve mantarlar yerleşmek için uygun bir ortama sahip olacaktır.

Tırnak mikozunun tedavisinin zor olduğunu ve cilalarla uzun süreli tedavi ve sürekli ilaç kullanımı gerektirdiğini belirtmekte fayda var. Bu yüzden erken teşhis edilmesi gereken bir hastalıktır.

Onikomikoz, tırnakların mantar enfeksiyonu olduğu gibi; parmakların sert kısmını çevreleyen yumuşak dokular enfekte olduğunda buna paronişi veya pannikülit denir. Bölgeyi tekrar tekrar ısırma eylemi, mikroorganizmaların deri altı hücresel dokuya girmesine yardımcı olur.

Kompulsif tırnak yemenin ağız sağlığı üzerindeki sonuçları

Sindirim sistemi, tırnakların kendisi ve parmak derisi en çok etkilenen bölgeler olmakla birlikte, kompulsif tırnak yeme ağız sağlığı açısından da yadsınamaz sonuçlara yol açmaktadır. Hem dişler hem de ağız boşluğunun diğer yapıları hassastır.

Unutmayalım ki eller her zaman yabancı maddeler ve patojenlerle temas halindedir. Bu ekstremiteleri günlük olarak çevremizdeki dünyayla etkileşim kurmak için kullanırız.

Tırnaklarımızı ısırdığımızda ağzımıza aldığımız virüslere, bakterilere, parazitlere ve kire ellerimizle dokunuruz. Ama hepsi bu değil. Diş minesini aşındırabilen ve hatta diş etlerini alevlendirebilen diş elemanlarının yüzeylerinde de mekanik stres vardır.

Onikofajinin ağız sağlığı üzerindeki, alışkanlığı azaltarak önlenebilecek bazı sonuçlarına daha yakından bakalım.

1. Kompulsif tırnak yeme dişleri zamanından önce aşındırır

Onikofajinin ağız sağlığı üzerindeki sonuçlarından biri diş minesinin aşınmasıdır. Bu, tırnakların dişlere sürtünmesi ve dişlerin birbirine sürtünmesi nedeniyle olur.

Sonuç olarak, ısırırken tırnak kesilir ve kırılır; daha sonra, üst kemerin dişleri, mekanik streslerini alt kemerinkilerle takip eder. Bu, tekrarlanan mikrotravmaya yol açar.

Mikrotravma mikro kırıklar olacak ve aşırı durumlarda diş yüzeyinde gerçek kırılmalarla sonuçlanacaktır. Böyle bir kırılma olmasa da, sürekli ve erken aşınma olacaktır.

Üst orta kesici dişler, konumları ve alışkanlığa maruz kalmaları nedeniyle en çok etkilenenlerdir. Bu, genellikle bruksizm (diş sıkma ve gıcırdatma) olduğu için stres ve kaygı nedeniyle onikofajiden muzdarip kişilerde daha belirgindir.

2. Kompulsif tırnak yeme, çürük riskinizi artırır

Çürükler, ağızda yaygın bir hastalıktır. Bunların varlığı, diyetteki karbonhidratların fermantasyonundan sorumlu olan bakteri kolonizasyonu ile sonuçlanan kötü hijyen ve ağız bakımı ile açıklanmaktadır.

Bu metabolizma, dişi demineralize eden asitler üretir. Peki, bu durumda onikofajinin sonucu ne olur? Parmaklarda ve tırnaklarda bulunan bakterilerin ağız boşluğunun kolonizasyonunu arttırdığı ortaya çıkmıştır.

Ne kadar çok bakteri varsa, fermantasyon o kadar fazla olur ve daha fazla asit dişin sert dokularını demineralize edebilir. Sonuç olarak, çürük riski artar.

3. Halitoz

Halitoz, ağız kokusunun teknik adıdır. Sebepleri çeşitlidir, ancak en sık olanı kötü ağız hijyeni ve bakteri kolonizasyonu ile ilgilidir. Bu nedenle, diş çürümesinde olduğu gibi, onikofajinin ağız sağlığı için sonuçlarından biri ağız içinde kötü kokudur.

Daha önce de söylediğimiz gibi bu kompülsif uygulama, genel hijyenin etkilendiği önemli psikiyatrik bozuklukların bir parçası olabilir. Örneğin depresif bir kişi, görünümüne özen göstermeme eğiliminde olacaktır ve dişlerini gerektiği kadar sık fırçalamayabilir.

Onikofaji ile dişlerden ağza taşınan bakteriler, halitozis substratına katkıda bulunur. Eller, mikroorganizmaların girişini kolaylaştıran çoklu dış ajanlarla temas halindedir.

4. Kompulsif tırnak yeme ağızda enfeksiyonlara yol açabilir

Ağız, sağlıklı mikroorganizmalardan oluşan bir floraya sahiptir. Bu nedenle, bazı bakteriler normalde ağız boşluğunda yaşar ve hastalığa neden olmaz.

Ellerle ve bilinmeyen patojenlerle sürekli temas bu dengeyi değiştirir. Bakterilerin bu girişinin bir sonucu olarak çürüklerin ortaya çıktığından daha önce bahsetmiştik, ancak bakterilerin ve ayrıca virüsler ve mantarların neden olduğu başka enfeksiyonlar da mümkündür. Örneğin, herpes labialis, virüsle doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.

Daha önce bahsettiğimiz ağız kokusu her zaman izole bir işaret değildir. Bazen, aşırı bakteri üremesinin neden olduğu devam eden bir enfeksiyonun ifadesidir. Ağız sağlığında onikofajinin ciddi bir sonucu olarak burada periodontal hastalıktan bahsetmekte fayda var.

Aynı zamanda, bazı ağız yaraları veya aftöz ülserler, mikroorganizmaların kolonizasyonu ile ilgilidir. Bunlar, yaklaşık bir hafta içinde düzelen çok acı verici ve kendi kendini sınırlayan ülserasyonlardır.

5. Temporomandibular bozukluklar

Temporomandibular eklem, çiğnemenin sürekli mekanik stresi işlevini değiştirebildiğinden, onikofajinin etkilerine maruz kalabilir. Bu, yiyecekleri çiğnerken ağrı ve anormal çene hareketleri getirecektir.

Genelleştirilmiş strese bağlı bruksizmi de eklersek eklem fonksiyon bozukluğu riski artar. Bazı hastalarda yapıların birbirine yakınlığı nedeniyle bozukluğun bir belirtisi olarak kulak ağrısı başlar.

Kötü alışkanlıkların temporomandibular bozukluklara neden olduğuna dair kanıtlar vardır, bu nedenle onikofajiyi ağız sağlığı için bu sonuçla ilişkilendirmek garip değildir. Sorun şu ki, tekrarlayan tırnak yeme eylemini ortadan kaldırmak sadece zor değil; bu eklemdeki bir işlev bozukluğunu düzeltmek de zordur.

Acı içinde çenesini tutan bir adam.
Çene ekleminin işlev bozuklukları, konumu nedeniyle otalji ile karıştırılması kolay bir ağrı üretir.

Onikofajinin ağız sağlığı üzerindeki sonuçlarından nasıl kaçınılır?

Kompulsif tırnak yemenin ağız sağlığı üzerindeki sonuçlarından kaçınmak istiyorsak, kötü alışkanlığı azaltmak için bazı önlemler almalıyız. Bunlar, psikolojik tedaviden ısırma arzusunun reddedilmesine yol açan doğal ilaçlara kadar değişebilir.

Yaşam kalitesini etkileyen veya bahsettiğimiz gibi fiziksel rahatsızlıklara neden olan kötü şöhretli bir değişiklik olduğunda, o zaman bir profesyonel ile psikolojik tedavi almak iyi bir fikirdir. Psikolog, yaklaşım için eğitimlerine göre çeşitli teknikler kullanacaktır.

Onikofajinin altında yatan anksiyete, depresyon veya stres durumu da tedavi edilecektir. Her vaka özel olsa da ve yöntemler duruma göre bireyselleştirilecektir.

Aynı zamanda hasta, tırnak yeme isteğini azaltmak için evde teknikler uygulayabilir. Meditasyon, yoga, derin nefes alma veya stresi kontrol etmeyi amaçlayan herhangi bir metodoloji tedaviye destek olur.

Piyasada tırnağa hoş olmayan bir tat veren ojeler temin edebilir ve satın alabilirsiniz. Bu, onları ısırma alışkanlığını caydırmak için yapılır. Aynı işleve sahip takma tırnaklar da vardır.

Diş hekimliğine gelince, ilk tavsiye bir konsültasyon yapmaktır. Ağız sağlığı uzmanı, halihazırda mevcut bir hasar olup olmadığını doğrulayabilecek ve bunu ele alabilecek ve ayrıca alışkanlığı engellemenin yollarını önerebilecektir. Gerekirse, durumu bir psikologa yönlendirirler.

Kompulsif tırnak yemenin sağlık açısından sonuçları vardır

Onikofaji, sonuçları tam olarak anlaşılmadığında küçük bir sorun gibi görünmektedir. Ancak dişler, sindirim sistemi ve cilt üzerindeki nihai etkisi hafife alınmamalıdır.

Siz veya sevdiğiniz biri düzenli olarak tırnağını ısırıyorsa, bir konsültasyonla başlamanızı öneririz. Bir diş hekimi, bir psikolog veya bir doktorla olabilir. Uygun tedavi ile çözülebilecek bir stres veya kaygı geçmişi olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Haneke, Eckart. “Trastornos de autoagresión hacia las uñas.” Dermatol Rev Mex 57.4 (2013): 225-234.
  • Macneal P, Milroy C. Paronychia Drainage. 2020 Nov 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32644572.
  • Ghanizadeh A. Nail biting; etiology, consequences and management. Iran J Med Sci. 2011 Jun;36(2):73-9. PMID: 23358880; PMCID: PMC3556753.
  • Atsü SS, Güner S, Palulu N, Bulut AC, Kürkçüoğlu I. Oral parafunctions, personality traits, anxiety and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in the adolescents. Afr Health Sci. 2019 Mar;19(1):1801-1810. doi: 10.4314/ahs.v19i1.57. PMID: 31149011; PMCID: PMC6531963.
  • Guaman Iza, Blanca Omayra. Prevalencia de caries en niños con problema de onicofagia. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
  • Ojeda Léonard, C., A. Espinoza Rojo, and J. Biotti Picand. “Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.1 (2014): 37-42.
  • Marouane O, Ghorbel M, Nahdi M, Necibi A, Douki N. New Approach to Managing Onychophagia. Case Rep Dent. 2016;2016:5475462. doi: 10.1155/2016/5475462. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27994890; PMCID: PMC5141299.
  • Singal A, Daulatabad D. Nail tic disorders: Manifestations, pathogenesis and management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2017 Jan-Feb;83(1):19-26. doi: 10.4103/0378-6323.184202. PMID: 27320768.
  • Sachan A, Chaturvedi TP. Onychophagia (Nail biting), anxiety, and malocclusion. Indian J Dent Res. 2012 Sep-Oct;23(5):680-2. doi: 10.4103/0970-9290.107399. PMID: 23422619.
  • Chinnasamy A, Ramalingam K, Chopra P, Gopinath V, Bishnoi GP, Chawla G. Chronic nail biting, orthodontic treatment and Enterobacteriaceae in the oral cavity. J Clin Exp Dent. 2019 Dec 1;11(12):e1157-e1162. doi: 10.4317/jced.56059. PMID: 31824597; PMCID: PMC6894907.
  • Baghchechi M, Pelletier JL, Jacob SE. Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. Int J Womens Dermatol. 2020 Sep 17. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.09.008. Epub ahead of print. PMID: 32964094; PMCID: PMC7497389.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.