Kozmetik Ürün Etiketleri Nasıl Okunur ve Anlaşılır

Kozmetik ürün etiketleri, içerik maddeleri, son kullanma tarihi ve olası alerjenler gibi birçok yararlı bilgi içerir. Kozmetik ürün etiketleri neden okunmalı? Nelere dikkat etmelisiniz? Bu yazımızda daha fazlasını öğrenin!
Kozmetik Ürün Etiketleri Nasıl Okunur ve Anlaşılır

Tarafından yazılmıştır Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kozmetik ürün etiketleri bu tür ürünlerin önemli bir parçasıdır, bu nedenle kozmetik ürünler satın alırken bunlara dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni, içerikler, sunulan faydalar ve kullanım endikasyonları hakkında bilgi içermeleridir. Bunların tümü, bir tüketicinin bilgili olması için önemlidir, bu nedenle okumaya devam edin ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.

Cilt, kozmetik ürünlerde bulunan çeşitli maddeleri emebilen bir dokudur. Bunlar uzun vadede zararlı olan toksik kimyasallar olduğunda sorunlar ortaya çıkar.

Kozmetik ürünler nelerdir?

Etiketleri daha iyi anlamak için önce kozmetik ürün dendiğinde hangi ürünlerden bahsedildiğini inceleyelim. Bu anlamda vücudun yüzeysel bölgelerine vücudu korumak, temizlemek veya doğal vücut kokusunu gizlemek için uygulayacağımız maddelerden bahsediyoruz. Ancak ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Bu nedenle losyonlar, deodorantlar, parfümler ve makyaj ürünleri, bu ürün kategorisini oluşturan uzun listenin bir parçasıdır. Okumaya devam edin ve kozmetik ürün etiketlerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.

INCI nedir ve kozmetik ürün etiketleriyle ne ilgisi var?

INCI (Uluslararası Kozmetik Bileşen İsimlendirmesi), kozmetik ürünlerde kullanılan terminolojiyi düzenleyen bir sistemdir. Bu, ürünün içerisindeki malzemeleri belirtmek içindir.

Bazı ürünlerde, bileşenlerin bilimsel adları Latince ve türevlerin veya kimyasal bileşenlerin adları İngilizce olarak görünür. Aynı şekilde, bileşenleri, ürünün daha fazla miktarda içerdiği ilk bileşenler olacak şekilde düzenlerler.

çeşitli makyaj malzemeleri
Kozmetik ürünlerin düzenlenmesi ülkeden ülkeye değişiklik gösterir, ancak INCI uluslararası bir protokoldür.

Kozmetik ürün etiketleri hangi bilgileri içermelidir?

Kozmetik ürün etiketlerin,n okunması genellikle kolay değildir; ancak, yasal temelleri bilmeniz gerekir. Başlangıç olarak, bu etiketler bir içerik listesi içermeli ve bunları azalan konsantrasyon sırasına göre sunmalıdırlar.

Ayrıca bu liste, hassas kişilerde reaksiyon oluşturabilen alerjenler gibi maddeleri de içermelidir. Buna rağmen, %1’den daha az konsantrasyonda olanlar belirli bir sıraya göre listelenmeyebilir.

Yıldız işareti, kozmetik etiketlerinde anlaşılması gereken başka bir noktadır. İçeriğin kökenini belirtmek veya formülasyondaki alerjenleri belirtmek için oradadır.

FDA, şirket adı ve adresi, kullanım önlemleri, ürün işlevi, içeriğin ağırlığı veya hacmi, kullanım talimatları, son kullanma tarihi, raf ömrü ve parti numarası gibi bilgileri içerir.

Kozmetik ürün etiketlerindeki bileşenlerin listesi

Büyük faydalar sağlayan ve formülün bileşimi için gerekli olan birçok bileşen, küçük miktarlarda eklenir. Listenin başında olmasalar da onları tanıyabilmelisiniz. Koruyucular ve parfümler, %1’in altında, daha küçük miktarlarda bulunur.

İşte genel olarak sağlığı etkileyebilecek bazı ana bileşenlerden bazıları:.

  • 1,4-dioksan, köpük oluşturan ve toksik olan ürünlerde bulunur.
  • Benzofenon, rujlarda ve ojelerde onları ultraviyole ışınlarından korumak için kullanılan bir maddedir.
  • Bütillenmiş bileşikler endokrin üretimini bozar ve bazı organlar için toksiktir.
  • Kömür katranı bazen şampuanlarda, sabunlarda ve saç boyalarında bulunan bir kanserojendir.
  • Etanolamin bileşikleri (DEA) kozmetikte bulunan kimyasallardır ve kanserojen nitrozaminlerin oluşumuyla olası bağlantıları nedeniyle bazı ülkelerde şu anda yasaklanmıştır.
  • Formaldehit, çoğu şampuan ve sıvı bebek sabunlarında bulunan koruyucular tarafından salınan bir maddedir.
  • Triklosan deterjanlarda ve diş macunlarında bulunur.
  • Titanyum dioksit, gevşek makyaj tozlarında bulunan olası bir kanserojendir.
  • Nitrozaminler çok çeşitli kozmetik ürünlerinde ortaya çıkabilir.
  • Bazı ülkelerde yasaklanan ftalatlar, kokulu losyonlar ve sabunlar gibi ürünlerde bulunan maddelerdir.

Kozmetik ürün etiketleri ilgili diğer bilgiler

Kozmetik ürün etiketlerinde neye atıfta bulunduğunu anlayabilmeniz için bilmeniz gereken bazı yazılar vardır. İşte en alakalı olanlar.

Zulümsüz

Adından da anlaşılacağı gibi terim, şirketin ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmediğini ifade ediyor. Bu mesaj, bir kontrol organizasyonundan alınan bir sertifika ile bile onaylanabilir.

İlginizi çekebilir: Dermatolojide Düzeltici Makyaj

Hipoalerjenik

Bu etiket, formülün daha az alerjik reaksiyon üreten bir bileşime sahip olduğunu gösterir. Bununla birlikte, ürünün herhangi bir cilt sorununa neden olmayacağına dair bir kesinlik yoktur.

aynaya bakarak krem süren kadın
Cilt kimyasallara karşı hassastır, bu nedenle kozmetik ürün içeriklerine, özellikle de adını hiç duymadığınız ürünlere dikkat etmelisiniz.

Son kullanma tarihi

Bu, uygun depolamayı dikkate alarak ürünü kullanmanız gereken zaman aralığıdır. Aksi takdirde bozulma daha hızlı gerçekleşebilir.

Etiketler maksimum tüketim süresini belirtmelidir ve çoğu durumda bu tarih, “M” harfiyle birlikte bir rakam, yani kullanabileceğiniz ay sayısı ile birlikte bulunur.

Kozmetik ürün etiketleri hakkında bilgi

Kozmetik endüstrisi en hızlı büyüyen pazarlardan biridir ve bu, üreticilerin formüllerinde ve etiketlerinde daha fazla şeffaflık sergilemelerini gerektirmektedir. Buna karşılık, içerik maddeleri, daha bilinçli ve tükettiklerine daha fazla dikkat eden tüketiciler için önemli bir konu haline geldi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
  • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.