Kulak Çınlamasını Azaltmanın 7 Doğal Yolu
Tinitus ya da kulak çınlaması, kulakta kirin iltihabın ya da yaraların birikmesi sonucu oluşan rahatsız edici bir durumdur. Bir ya da her iki kulakta da duyulan belli belirsiz bir sestir. Çoğunlukla baş ağrısına, duyma ya da konsantrasyon problemlerine sebep olur.
Uzun süreli olabilir ya da küçük rahatsızlıklara sebebiyet vererek zaman zaman kendini gösterebilir. Ciddi bir problem olmadığı gibi arada sırada kulaklarınızın çınlaması normal olsa da komplikasyonların oluşmasını engellemek için tedavi edilmesi tavsiye edilir.
Neyse ki, çınlama problemini azaltmak için %100 doğal yöntemler bulunmaktadır. Neler olduklarını keşfedin!
1. Susam yağı
Susam yağı, antiinflamatuar özellikleri sayesinde kulaklardaki rahatsızlığı giderir ve çınlamayı azaltır. Susam yağını doğrudan kulaklara uygulamak, kulak yollarını açar ve fazla kirin dışarı çıkmasını kolaylaştırır.
Nasıl uygulanır?
- Öncelikle, az miktarda susam yağını ısıtın ve her iki kulağa 5 damla damlatın.
- Kullanmadan önce yağın sıcaklığını kontrol edin çünkü çok sıcak olmaması gerekiyor.
- Yağın kulağın iç kısımlarına ulaşması için başınızı sağa sola yatırın ve her iki pozisyonda 2 ya da 3 dakika bekleyin.
- Ardından, temiz bir mendille kulağınızı temizleyin.
Bu yazımızı da okuyun: Kulak Çınlaması: Diyetle Nasıl Azalır?
2. Elma sirkesi
Elma sirkesinde bulunan organik asitler, duyma problemlerine ya da çınlamaya sebep olan iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Doğal bir alkali olan elma sirkesi, virüs ve bakterilerin etkisini yok eder, kirden tıkanan kulakların açılmasına yardımcı olur.
Nasıl uygulanır?
- Bir yemek kaşığı elma sirkesini, bir bardak ılık suda seyreltin ve aç karna için.
- Ürünü eşit miktarda su ile karıştırın ve çınlayan kulağınıza 3 ila 5 damla damlatın.
3. Hindistan cevizi yağı
Antimikrobiyel ve antiinflamatuar özellikleri olduğu bilinen hindistan cevizi yağı , kulak çınlamasını ve kulak iltihabını azaltmak için alternatif bir tedavidir. Virüs ve bakterilerin bulunduğu ortamı değiştirerek, kulak kanallarında üremelerini engeller.
Nasıl uygulanır?
- Bir miktar Hindistan cevizi yağını ısıtın ve çınlayan kulağınıza 3 ila 5 damla damlatın.
- Yağın kulağın iç kısımlarına ulaşmasını sağlamak için kafanızı yan yatırın. 3 dakikanın sonunda nemli bir mendille kulağınızı temizleyin.
4. Hidrojen peroksit
Hidrojen peroksidin antimiktobiyel özellikleri, iltihabın ya da aşırı kir oluşumunun sebep olduğu kulaktaki çınlamanın azalmasını sağlar. Hidrojen peroksit, çınlamanın gerçekleştiği kulaktaki rahatsızlığı yatıştırır ve kulağın rahatlaması için kan bölgedeki kan dolaşımını hızlandırır.
Nasıl uygulanır?
- Çınlayan kulağınıza 3 ila 4 damla hidrojen peroksit damlatın ve etkisini göstermesi için 5 dakika bekletin.
- Aynı yöntemi her 6 saat bir tekrarlayın.
Bu yazımızı da okuyun: İyi Kulak Hijyeni için Öneriler
5. Zeytinyağı
Zeytinyağı, antioksidan özelliği ve yağ asitleri sayesinde kulak çınlaması probleminin doğal çözümlerinden biridir. Zeytinyağı tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirirken, doğrudan kulağa uygulamak iltihap ve kulak çınlaması problemlerini azaltır.
Nasıl uygulanır?
- Bir miktar saf sızma zeytinyağını çok sıcak olmayacak şekilde ısıtın ve çınlayan kulağınıza 3 damla damlatın.
- Etkisini göstermesi için kafanızı yan tutarak 3 dakika bekletin.
6. Ananas
Günde bir kaç dilim ananas yemek, kulak çınlaması ve kulak iltihabı problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Ananasta bulunan bromelayin enzimi, iltihabı ortadan kaldırmak için kan dolaşımını hızlandırır, virüs ve bakterilerin etkisini azaltır.
Nasıl uygulanır?
- Çınlama problemini yaşadığınız dönemlerde günde 3 dilim ananas yiyin.
7. Greyfurt
Düşük kalorili, antioksidan ve doğal lifler açısından zengin bir meyve olan greyfurt, kulak çınlamasını azaltan başka bir meyvedir. Antiinflamatuar olan greyfurt suyu, iltihabın ve rahatsızlığın giderilmesi için kan akışının hızlanmasına yardımcı olur.
Nasıl uygulanır?
- Kulaklarınız çınlıyorsa, günde 2 ya da 3 bardak greyfurt suyu için.
Kulaklarınızın çınlaması sizi rahatsız ediyorsa, yukarıdaki yöntemlerden birini deneyin ve etkilerinden yararlanın. Kulaklarınızdaki çınlama devamlılığını koruyorsa bir rahatasızlık ya da ciddi bir enfeksiyon ihtimaline karşı bir doktora başvurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
- Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
- Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
- Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
- De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).