Kuru Şampuan: Faydaları ve Kullanımı
Kuru şampuan, saçları su olmadan temizleyen bir üründür. Geleneksel bir banyoya erişemediğinizde ya da herhangi bir nedenle bunu istemediğinizde saçınızı temizlemek için bu ürünü kullanabilirsiniz.
Kuru şampuanın içerisindeki bileşenler sebumu, kirleri ve bazen kafa derisinde oluşan kötü kokuyu ortadan kaldırır. Hatta bazı insanlar bu ürünün saçları şekillendirmeyi kolaylaştırdığını da iddia eder. Kuru şampuan kullanmak saçınızı sık yıkama ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir ve yine de temiz, parlak ve güçlü saçların keyfini çıkarabilmenizi sağlayabilir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Saç Dökülmesi Neden Olur?
Kuru Şampuan Kullanmanın Avantajları
Bu ürünün pek çok faydası vardır ve bu nedenle son yıllarda çok popüler hale gelmiştir. İlk faydası, ihtiyaç duyduğunuzda saçınızı hızlı bir şekilde temizlemesidir. Kuru şampuan kullanmanın diğer avantajları, bunu yapmak saçınızı aşırı kurutabileceği için saçınızı çok sık yıkamaktan kaçınmanıza yardımcı olmasıdır.
Saçın kendisi söz konusu olduğunda ise, saçın daha canlı ve daha hacimli görünmesini sağlar. Benzer şekilde, ölçülü kullanırsanız saç köklerine zarar vermeden ya da onları bozmadan şekillendirmeyi kolaylaştırarak saçı daha başa çıkılabilir hale getirir. Bunun nedeni kafa derisinde biriken fazla yağı emmesidir.
Kuru şampuanlar neredeyse her zaman çevre dostu malzemeler ile yapılır. Hatta bulması kolay malzemelerle kendi ev yapımı kuru şampuanınızı bile yapabilirsiniz. Hedefiniz buysa, istenen rengi vurgulayan, boyalı saçlar için üretilmiş özel formüller de vardır.
Kuru Şampuan Türleri
Size bu ürünü nasıl uygulayacağınıza dair bazı ipuçları vermeden önce, piyasada birçok farklı tür bulabileceğinizi söylememiz gerek. En yaygın olanları şunlardır:
- Pudralı. Talk pudrasına benzer. Fazla sebumu almak için köklere uygulamanız yeterlidir.
- Krem. Bunu tüm kafa derinize uygulamalısınız. Şekillendirmeyi de kolaylaştıran daha doğal bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ancak yağlı saçlar için iyi bir seçenek değildir.
- Aerosol. Köklere uygulanır. Sprey şişesi, eşit dağıtımı kolaylaştırır.
- Boyalı saçlar için. Herhangi bir kusur ya da eşitsizliği kapatmak için içinde bir miktar boya ile birlikte gelir.
- Çevre dostu. Hem saçınızı hem de çevreyi korumaya yardımcı olan doğal içeriklere sahiptir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Yağlı Saçlarla Mücadele Etmek için Kuru Şampuan
Önerilen Uygulama Yöntemi
Bu şampuan türünü uygulamak için uygun prosedür üç aşamadan oluşur: uygulama, sabitleme ve fırçalama. Tüm süreç 15 ila 25 dakika arasında sürer. İşte takip etmeniz gereken adımlar:
- Toz ya da aerosol kuru şampuan kullanacaksanız, sadece saç derisine ve çok yağlı ya da kirli görünen bölgelere uygulayın. Eğer krem kullanacaksanız, saç derinize uygulayın ve ardından saçınıza dağıtın.
- Aerosol kuru şampuanı saç derinize yaklaşık 15 cm uzaklıktaki bir mesafeden püskürtmelisiniz.
- Saçınızın daha dolgun görünmesini istiyorsanız köklere daha fazla ürün sürün.
- Ürünü uygularken parmaklarınızla saçınızı hareket ettirmek iyi bir fikirdir.
- Etiket aksini belirtmedikçe ürünün 5 ila 15 dakika boyunca etkisini göstermesine izin verin.
- Bu sürenin sonunda saç derinize nazikçe masaj yapın ve ardından kalıntıları gidermek için saçınızı tarayın. Bu son adımda soğuk ayarda saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.
Kuru şampuanı uygulamak için en uygun zaman yatmadan öncesidir. Bir yandan gece oluşabilecek terin daha iyi emilmesine yardımcı olur. Öte yandan ise, sabahları sadece her zamanki gibi saçınızı bir düzeltmeniz ve taramanız gerekecektir.
Normal Şampuanlamanın Yerini Alabilir Mi?
Kuru şampuanlar saçınızı yıkamanın yerini tutmaz. Evet, kiri gizlemeye ve saçınızın temiz ve güzel görünmesine yardımcı olurlar. Ancak iyi hijyen sağlamazlar.
Bu ürün geçici bir estetik çözüm sağlar ancak saçı temizlemez. Geleneksel saç yıkama bakterileri yok eder ve saç derisinin doğal pH’ını dengeler, bu yüzden yeri doldurulamaz. Bu ürünü normal saç yıkamalar arasında kullanmak en iyisidir.
Kuru Şampuan Kullanılması Ne Zaman Tavsiye Edilir
Aceleniz olduğunda ya da saçınızı düzeltmek için yeterli zamanınız olmadığında kuru şampuanın mükemmel bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda kullanışlı olan bir acil durum çözümüdür.
Örneğin, saçınızı normalde yaptığınız gibi temizlemenize olanak tanımayan uzun bir yolculuğunuz olduğunda mükemmeldir. Aynı şekilde, bir randevunuz varsa, spor salonuna gittikten sonra en iyi şekilde görünmelisiniz.
Bu şampuan türü, yağlı ya da kuru saça sahip olan insanlar için bir alternatiftir. Bunun nedeni, saçınızı çok sık yıkamak zorunda kalmadan kirli ve kötü bir görünüm almasını önlemenize olanak sağlamasıdır. Ayrıca, daha hacimli görünmesine yardımcı olur ve şekillendirmeyi kolaylaştırır.
Bu Saç Ürününün Ana Dezavantajları
Kuru şampuan söz konusu olduğunda her şey olumlu değildir. Her şeyden önce, kelimenin tam anlamıyla gerçek şampuan olmadığının farkında olmalısınız. Bu nedenle, saçınızı gerçekten temizlemez.
Aynı şekilde, bu ürünün, özellikle de aerosol formunda, saç köklerine zarar veren bileşenler içerebileceğini unutmamak önemlidir. Hatta bazıları alkol içerir.
Eğer bu ürünü çok sık kullanırsanız ya da uzun süre bir süre boyunca saçınızı geleneksel şekilde yıkamazsanız, saç kökleriniz tıkanabilir. Bu, folikülit adı verilen bir enfeksiyona yol açabilir. Ayrıca kepeğe ya da seboreik dermatit gibi bir iltihaplanmaya da neden olabilir.
Dikkatli Olun
Kullandığınız ürünün asbest içermediğinden emin olmalısınız. Bu, talk pudrası gibi pek çok toz ürünün içerdiği bir bileşendir. Asbeste uzun süreli maruz kalmak, bazı kanser türleri ile ilişkilendirilmiştir.
Saç kurutma makinesi ile birlikte bu tür ürünlerin kullanılmasının saç derisini kurutması yüzünden zararlı olduğuna dair kanıtlar vardır. Bu nedenle, herhangi bir sorundan kaçınmak için en iyisi kuru şampuanı ölçülü olarak kullanmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
- Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
- Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
- Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
- Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.