Meyve Aromalı İçecekler - Bilmeniz Gereken Her Şey
Günümüzde piyasada çok çeşitli yeni “meyve aromalı” içecek bulunmaktadır. Çünkü herkes sıvı alımının öneminin farkındadır ve elbette gıda endüstrisi de payını almak istemektedir.
Neyle sıvı alımı yaparız?
Yazlar gittikçe ısınırken, uzmanların yüksek sıcaklıklarla ilgili uyarıları gittikçe daha tanıdık hale gelmektedir. Kendimizi güneşten korumamızı, günün en sıcak saatlerinde egzersiz yapmamamızı, serin kalmamızı ve sıvı almamızı tavsiye ediyorlar.
Hepimiz biliyoruz ki, günde sağlık yetkilileri tarafından belirlenen yaklaşık bir litre su içmeliyiz. Bir dehidrasyon durumu ciddi metabolik ve fonksiyonel bozukluklara yol açabilir.
Bunun için en iyi seçenek şüphesiz sudur. Ancak birçok insan için, pek çok kişi tatsız ve çok iştah açıcı olmayan bu sıvıdan uygun miktarları içmek her zaman kolay değildir.
Bu nedenle alkolsüz içecekler, meyve suları ve enerji içecekleri gibi diğer içecek türlerinden büyük miktarlarda tüketilmektedir. Gıda Tüketimi Raporuna göre, 2017 yılında insanlar yılda ortalama 49 litre alkolsüz 1 milyon litreden fazla alkolsüz içecek tüketiyorlardı.
Sorun, çoğunun içerdiği büyük miktarda ilave şekerdir. Birçok uzman, içeceklerin yüksek rafine şeker içermesi ve sağlığımız için oluşturdukları tehlikeler nedeniyle onlara karşı uyarıda bulunuyor. Bu nedenle, bu içeceklerin tüketimini azaltmaya özellikle dikkat etmeliyiz.
Daha fazla okuyun: Sıvı Tüketimi Konusunda Yapılan 5 Yaygın Hata
Meyve aromalı içeceklerin gücü
Meyveler gibi doğal malzemelerle hazırlanan meyve aromalı içecekler sıvı alımı için idealdir. Böylece, yüksek şekerli alkolsüz içeceklerin tüketiminden kaçınmak için idealdirler.
Meyve aromalı su hakkında konuştuğumuzda ya demlenmiş suyu ya da meyveler, sebzeler ve baharatlarla harmanlanmış suyu kastediyoruz. Bu durumda, sade su kadar sağlıklı bir içecekten bahsedeceğiz.
Aromalı su, daha lezzetli, eğlenceli bir şekilde sıvı alımı için çok iyi bir seçenek olabilir. Sadece bununla da kalmaz, aynı zamanda şekerli alkolsüz içecek tüketimimizi azaltmanın bir yoludur. Çünkü sağlığımıza zararlı olmayan ve lezzetli olan diğer nemlendirici içecekleri tercih etmiş oluruz.
Zayıf noktalara dikkat edin
Aromalı su, sağlık bilincine sahip ve refah için doğru beslenmenin önemini bilen insanlar arasında piyasada kendine bir yer buldu.
Su ve meyve çok sağlıklı bir kombinasyondur. Ancak, piyasadaki tüm meyve aromalı içecekler göründükleri gibi değildir ve seçtiğiniz içeceklere dikkat etmelisiniz.
Şeker içeriği
Bazı ticari aromalı içeceklerin etiketlerini analiz ederseniz, bileşenlerinin çoğunda şeker veya diğer tatlandırıcıların bulunduğunu fark edeceksiniz.
Bu nedenle, bazıları maden suyundan ziyade alkolsüz içecek gibidir. Bunun nedeni, içinde bardak başına iki ila üç çay kaşığına eşdeğer şeker içermesidir. Bazıları, DSÖ tarafından tek bir kutuda belirlenen sınırı bile aşabilir.
Gördüğünüz gibi, daha sağlıklı bir içecek aldığınıza inansanız da, aslında, diyetinize çok fazla şeker ekliyorsunuz.
Okumaya devam edin: En Çok Kilo Aldıran İçecekler Hangileridir?
Uzun bir bileşen listesi
Su ve meyve veya sebzelerin bir içecek için ideal bileşenler olduğunu zaten biliyorsunuz. Ancak bileşenlerin listesi ticari içeceklerde çok uzun olabilir. Yukarıda bahsedilen şeker ve tatlandırıcıların yanı sıra, bu içecekler konsantre meyve suları, yapay aromalar, asitleştiriciler, koruyucular ve hatta boyalar içerir.
Bu, maden suyu kadar sağlıklı olması gereken bir içecek için kabul edilebilir olandan oldukça uzaktır.
Bitkiler, vitaminler ve mineraller
Suda aradığımız, bizi nemlendiren ve kayıp mineralleri yenileyen bir içecektir. Bazı çok özel koşullar dışında, su bize yiyecek yoluyla elde edebileceğimiz diğer besin maddelerini sağlamamalıdır.
Gördüğünüz gibi, bu ürünlerin etiketlerini dikkatlice okumalıyız. Enerji verme, detoks ve dengeleme ile ilgili verdikleri mesajlara aldanmayalım. Unutmayın, bir içeceğin işlevi sizi nemlendirmek olmalıdır.
Bitkilerin tıbbi özelliklerinden yararlanmak için size kişiselleştirilmiş tavsiyeler verebilecekleri uzman merkezlere gitmelisiniz.
Ev yapımı meyve aromalı içecekler
Evde yaptığınız meyve aromalı içecekler sağlıklıdır ve yaz aylarında serinlemek için idealdir. Ancak, yalnızca meyve, sebze ve baharat gibi malzemeler kullandığınızdan emin olun.
Evde kendi aromalı içeceklerinizi yaparsanız, kullandığınız malzemelerin kalitesinden de siz sorumlu olacaksınız.
Yenilikçi olun ve birçok malzemeyi deneyin. Yani, yeni baharatlar deneyin ve evde sahip olduğunuz meyve ve sebzelerden yararlanın.
Yıl boyunca tadını çıkarabileceğiniz sağlıklı ve ferahlatıcı içecekler için bu 3 temel kurala uyun. Arkadaşlarınıza ve misafirlerinize sunabileceğiniz çok sayıda harika içeceğe sahip olacaksınız!
1. Ana malzeme olarak su
İçeceklerinizin ana maddesi su olmalıdır. Bununla birlikte, isterseniz maden suyunu da tercih edebilirsiniz. Maden suyunu işlemin sonunda ekleyin. Hazırladıktan sonra, içmeden önce en az 12 saat bekletin, böylece daha lezzetli olurlar. Tazeliğini koruması için servis yapmadan önce içine buz küpleri ekleyebilirsiniz.
2. İstediğiniz meyveyi kullanın
Misket limonu, limon, portakal, ananas, mango, çilek veya istediğiniz herhangi bir meyveyi kullanabilirsiniz. Meyveyi doğrayın ve geniş bir kavanoza koyun. Parçalar ne kadar küçükse o kadar iyidir. Daha fazla meyve suyu ve aroma çıkarmak için çilek, ahududu veya yaban mersini gibi en sulu meyveleri ezin. Bazı ilginç kombinasyonlar için salatalık, havuç ve kereviz de kullanabilirsiniz.
3. Meyve aromalı içeceklerinize baharat ve taze otlar ekleyin
Son olarak, baharatlar ve taze otlar meyve ile son derece uyumludur ve ekstra tazelik ve lezzet katar. Nane, fesleğen, adaçayı, maydanoz gibi taze otları kesin ve doğrudan meyvelerle karıştırın. Tarçın, kakule, karanfil veya zencefil gibi baharatlar söz konusu ise, bir infüzyon yapın ve hala ılıkken meyveye ekleyin.
Meyve aromalı bir içeceğe hazır mısınız? Gördüğünüz gibi, en iyi kaliteyi sağlamak için bileşenler üzerinde kontrolünüzü koruduğunuz sürece sıvı alımınız için iyi bir yoludur. İlerisi için de, çok fazla şeker ve katkı maddesi içerdikleri için ticari içeceklerden uzak durun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
- España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x