Mutsuz Bir İlişkinin 7 İşareti
Bir ilişki içinde olmak insanı tamamlanmış hissettirir. Günlük hayatta herhangi bir sorunla karşılaştığınızda bile kendinizi daha motive hissedersiniz. Özellikle bu durum aşk kıvılcımına ve onun tutkusuna sahip olduğunuz ilk aylarda daha çok geçerlidir. Fakat mutsuz ilişkinin de bazı işaretleri vardır.
Ancak zaman bize karşı işliyor, eğer iki taraf da monoton ilişki rutinine girmişse aslında birlikteliğin dışında bir şey yaşadığınızı fark etmeyebilirsiniz. İşte bu yüzden günümüzde birçok çift nedenini anlayamadan ilişkilerini sonlandırıyor.
Mutlu olmadığınız bir ilişkiye devam etmeniz bir hata, ve eğer yeteri kadar dikkatli olmazsanız bu durum sizi hem dolu dolu yaşayabileceğiniz bir hayattan alıkoyar hem de sizi mutlu edebilecek aşkı bulmanızı engeller.
Aşk bittiğinde ya da bir çift olarak mutlu olduğunuzu hissetmediğiniz zamanlarda kendini belli eden bazı tutum ve hisler vardır. Bu tarz mutsuz bir ilişkinin belirtilerini anlayabilmeniz oldukça önemli. Bu belirtileri anlayabilmek ilişkinizi bitirebilmenize ya da aşkınızı yeniden alevlendirmenize yardımcı olur.
Mutsuz bir İlişkinin Önemli Belirtileri
1. Artık fiziksel ya da duygusal bir bağa sahip değilseniz
Eskisi gibi iletişim kurmakta zorluk yaşıyor musunuz? Partnerinize karşı tutkunuzu kaybetmiş hissediyor musunuz? İlgiden yoksun musunuz? Eğer bu belirtiler kendini göstermeye başlamışsa demek oluyor ki ilişki artık yorgun ve zayıflamış bir halde.
Hatta en yakın olduğunuz anlarda bile yaşadığınız bu fiziksel ve duygusal bağ kaybı artık bir çift olarak mutlu olmadığınızın bir işareti.
Şunu da okumanızı öneriyoruz:
2. Geçmişi şimdiki zamanla kıyaslıyorsanız
Çoğu çift, ilişkinin ilk hafta ya da aylarının en heyecanlı dönem olduğunda hemfikirdir. Bu dönemlerde yüksek seviyede tutkunun ve karşındakinin kalbini kazanma gayretinin verdiği ilk heyecanlar ön plandadır.
Ancak bu sonsuza kadar böyle kalacakmış gibi davranamazsınız, çünkü eninde sonunda tek kaçış yolunun değişiklik yapmaya karar vermenizden geçtiği o güvenli alana ulaşırsınız.
Diğer taraftan, kendinizi partnerinizin ilk zamanlardaki haline dönmesini dilerken bulmanız mutsuz bir ilişkinin birçok sinyalinden biri olarak sayılır ve sevdiğiniz kişiden daha çok ilgi görme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
3. Partnerinizin değişeceğini umuyorsanız
Sevdiğiniz kişinin sizin beklediğiniz yönde değişeceğine inanmak çoğu ilişkinin bitmesine neden olan bir hatadır.
Eğer zamanında sevdiğiniz kişiye kendisi olduğu için aşık olduysanız, peki şimdi neden değişmesini istiyorsunuz? Eğer durum böyleyse, ikinizin de başka biriyle birlikte daha mutlu olması muhtemel.
4. İletişim yoksa
Partnerinize olan güven duygunuzu kaybetmeniz mutsuz bir ilişkinin en büyük işaretlerinden birisidir ve hatta ilişkinin idam hükmü olarak da sayılabilir. İletişim mutlu ve sağlıklı bir ilişkinin anahtarı, eğer iletişimi kaybettiyseniz bu durum sayısız probleme yol açabilir.
Artık duygularınızı paylaşırken kendinizi rahat hissetmiyor musunuz? Birbirinizle zaman geçirip yine de zar zor mu konuşuyorsunuz? Ya da partnerinizi sıkıcı mı buluyorsunuz? Bu sorulardan herhangi birine vereceğiniz evet cevabı mutsuz olduğunuzun en net işareti.
5. Yaptıkları ve söyledikleri her şey sizi rahatsız eder
Niyetinin iyi olması fark etmeksizin partnerinizin yaptıkları sizi rahatsız ediyor ve kendinizi ona kızmış bir halde buluyorsunuz.
Bu durum ilişkinin kötü bir şekilde sonlanmasına neden olabilir. Eğer oldukları halden bu derece hoşlanmıyorsanız bir adım geri atıp, hayatınızda partnerinizden ne istediğinizi bir kez daha düşünün.
6. Birbirinizden kaçınıyorsanız
Partneriniz sizi arıyor, sizinle bir yerlere gitmek istiyor ya da sizinle birlikte olabilmek için bahaneler buluyor. Ancak siz de ondan kaçınmak için bahaneler arıyorsunuz.
Birlikte zaman geçirmeye olan ilginizi kaybetmişseniz ya da başka aktivitelere kendinizi daha meyilli hissediyorsanız; mesela arkadaşlarınızla zaman geçirmek, televizyon seyretmek veya sadece kendi başınıza kalmak gibi, bu mutsuz bir ilişkinin içinde olduğunuzun işareti olabilir.
Şunu da okumanızı öneriyoruz:
7. Bir şeyleri düzeltmek için çaba harcamıyorsanız
Eğer ilişkiniz gerileme dönemine girmişse ve ikiniz de mutsuzsanız, iki seçeneğiniz var: hayatınızın bu dönemini kapatın, ya da canlandırmak için savaşın ve bir keresinde sahip olduğunuz o birlikteliği yeniden keşfedin.
Eğer savaşmak için yeterince çabayı ortaya koymadığınızı hissediyorsanız, bu ilişkiyi bitirmeniz için bir işaret.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barajas, M., & Cruz, C. (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e investigación en Psicología, 22(3), 342-352. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29255775008
- O’Malley, R., Glenny, R., Poppleton, S., & Timulak, L. (2023). A qualitative meta-analysis exploring client-reported outcomes of couple therapy. Psychotherapy, 60(4), 417–430. https://psycnet.apa.org/fulltext/2024-21973-001.html
- Quintana, A., Rodríguez-Mateo, H., & Henríquez, I. (2015). Modelo de inestabilidad familiar en la ruptura de pareja. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 91-102. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349851784009.pdf
- Urbano, A., Martínez, R., & Iglesias, M. (2021). Revisión de la investigación sobre relaciones de pareja en países hispanohablantes (2000-2018). Interdisciplinaria, 38(3), 24-48. https://www.redalyc.org/journal/180/18067032002/movil/