Nörosirkülatuar Asteni: Bilmeniz Gerekenler

Nörosirkülatuar asteni bu durumdan muzdarip olan hastaların hayatlarını aksatır ve günlük görevleri yapmalarını zorlaştırır. Bu konudaki her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!
Nörosirkülatuar Asteni: Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Nörosirkülatuar asteni yorgunluk için kullanılan tıbbi terimdir. “A”nın bir şeyin olmaması ve “sthenos”un kuvvet anlamına geldiği Yunanca kelimeden gelir. Genelleşmiş ve uzun süreli bir zayıflık ile karakterizedir. Bunu normal yorgunluktan ayıran şey, asteninin efordan sonra ortaya çıkmaması ve dinlenme ile geçmemesidir.

Bu nedenle, enerji ve motivasyon eksikliği, bitkinlik ya da yorgunluk hissi ile karakterizedir. Asteni hafıza kaybına ya da konsantrasyonda azalmaya da neden olabilir.

Uyuşukluk ile eş anlamlı olmadığına dikkat etmek de önemlidir. Uyuşukluk ve apati, bir çabadan sonra gerçekleşebilir ya da dinlenme eksikliğinin bir sonucu olabilir. İyi bir gece uykusu aldıktan sonra yorgunluk geçmediğinde, bu durum tıbbi olarak değerlendirilmelidir.

Asteni Türleri

Asteni vakalarının %50’sinde gerçek bir kas zayıflığı yoktur. Başka bir deyişle, bu bireyin algıladığı bir semptomdur. Bu nedenle vakaların yarısı psikojeniktir ya da algısaldır. Altta yatan depresyon, anksiyete ya da kronik stres durumu genellikle bu duruma neden olur. Ancak semptomlar çok gerçektir. Bir insan için hayatı çok zorlaştırabilirler.

Bu durumdan muzdarip olan herkes, rutinlerini takip etmek için daha büyük bir çaba sarf etmek zorunda kalacaktır. Sonuç olarak iş, okul ve ev işleri karmaşıklaşır. Sonunda, kişilerin motivasyonları önemli ölçüde azalır.

Asteni organik olduğunda çok sayıda patolojinin belirtisi olabilir. Sebepleri arasında şunlar olabilir:

  • Öncelikle, kardiyovasküler nedenler. Bu yazımızda onlara odaklanacağız.
  • Enfeksiyonlar. Hepatit ya da tüberküloz gibi herhangi bir enfeksiyon buna neden olabilir.
  • Nörolojik nedenler. Parkinson hastalığı ya da miyopatiler gibi durumlar.
  • Kanser. Hem kötü huylu tümörler hem de tedavileri (kemoterapi ve radyoterapi) asteniye neden olabilir.
  • Endokrin bozuklukları ya da metabolik bozukluklar. Hipotiroidizm, diyabet, yetersiz beslenme vb.
  • Hematolojik nedenler. Anemi ya da lösemili kişilerde yaygındır.
  • Son olarak, toksin alımı da buna yol açabilir. Alkol tüketimi ve hatta bazı ilaçlar genellikle asteniye neden olur.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yorgun Uyanmanızın Nedenleri

Nörosirkülatuar Asteni

Kardiyovasküler sistemi gösteren bir illüstrasyon.

Kalp yetmezliği olan hastalarda asteni yaygındır. Kalp yetmezliği olan hastalarda kalp yeterince kan pompalamaz. Bu nedenle kaslar ihtiyaç duydukları tüm enerjiyi alamazlar.

Bu insanlar için herhangi bir çaba sarf etmek zordur. Hatta bu, yürümek gibi basit bir görev bile olabilir. Bu durumlarda yanma hissi yaşarlar. Etkilenen kısım daralamaz. Ayrıca, yüksek tansiyon ya da serebrovasküler bir bozukluk da nörosirkülatuar asteni gelişimine neden olabilir.

Kalp yetmezliği (ya da yetersizliği) durumunda, hastanın aktif kalması önemlidir. Bu nedenle, bu karmaşık olmasına rağmen, hasta fiziksel egzersiz yapmalıdır. Uzmanlar yürümeyi, yüzmeyi ve hatta bisiklete binmeyi tavsiye etmektedirler. Egzersiz sırasında semptomlar kötüleşirse, kişi basitçe durabilir. Ancak, iyileştikten sonra faaliyete devam etmeleri gerekir.

Hatta, günümüzde Kardiyak Rehabilitasyon Üniteleri dahi bulabilirsiniz. Kalp yetmezliği (ya da yetersizliği) olan hastaların giderek daha fazla çaba göstermesine yardımcı olurlar. Böylece, hastanın fiziksel fitliğini ve sağlığını korumaya çalışırlar.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Gün Boyu Kronik Yorgunluğa Sebep Olan 6 Şey

Nörosirkülatuar Asteni

Bu, spesifik bir asteni türüdür. Aslında, kardiyovasküler semptomların baskın olduğu psikojenik bir hastalıktır. Genellikle kadınlarda ve çok fazla stres altında olan kişilerde görülür. Sonuç olarak, bir otonom sinir sistemi dengesizliği ortaya çıkar. Bu nedenle çarpıntı, taşikardi, nefes darlığı ve baş dönmesi görülebilir. Prekordiyal ağrı da ortaya çıkabilir.

Nörosirkülatuar asteninin kökeni psikojeniktir. Bu nedenle semptomlar ağırlıklı olarak kardiyovasküler olmakla birlikte kalp hastalıkları gelişmez. Stres ya da anksiyete ortadan kalktığında semptomlar azalır.

Teşhis

Asteni tanısı koymak için en önemli şey, kapsamlı bir klinik öykü almak için doktorunuzu görmektir. Doktorunuz semptomlarınızı ve bunların tam olarak ne zaman ortaya çıktıklarını bilmelidir.

İdrar analizi yapmakta olan bir laboratuvar teknisyeni.

İlk olarak, doktorun kan ve idrar testleri istemesi en iyisidir. MRI ya da ultrason gibi görüntüleme teknikleri de yardımcı olabilir. Benzer şekilde, tıp uzmanları genellikle elektrokardiyogram kullanır. Tüm bu testler, varsa altta yatan nedeni bulmaya yardımcı olacaktır.

Sonuç Olarak

Eğer sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, bu bir patolojinin belirtisi olabileceği için doktorunuza görünmelisiniz. Doktor, olası nedenleri elemenize yardımcı olacaktır ve size yardım edecek bir tedavi belirleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.