Odinofaji ve Disfaji Arasındaki Farklar
Odinofaji ve disfaji, gıda alımı ile ilgili bir dizi sorunu ifade eder. Ancak, bu iki kavram arasında bugünkü yazımızda tartışacağımız birkaç farklılık vardır.
Birçok insan bu iki terimi karıştırıyor buna rağmen, aslında bu terimler farklı durumlara işaret ederler. Bu durumlar hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra, birbirleriyle ilişkili olmalarına rağmen, odinofaji ve disfajinin ne kadar farklı iki sorun olduğunu anlayacaksınız.
Odinofaji nedir?
İlk olarak, odinofaji kavramını tartışacağız. Gastroözofageal reflü hastalığı üzerine yapılan bir çalışmada da doğru olarak belirtildiği üzere, yutkunma sonucu ortaya çıkan ağrıya (katı gıdalar, sıvılar veya tükürük yutarken oluşur) işaret eder. Bazı özellikleri:
- Hafif ağrı. Bazı durumlarda artabilir, ancak genellikle oldukça hafiftir.
- Kronikleşme. Bazı durumlarda, yutma sırasında ağrı kronikleşir, bu da tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalığı gösterebilir.
- Senkron kasılmalar. Bölgedeki kaslar kasılarak ağrıya neden olur.
Nedenleri
Odinofaji genellikle farenjit, bademcik iltihabı veya boğaz bölgesini etkileyebilecek diğer enfeksiyonlar gibi hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, odinofajiniye sebep olan rahatsızlık düzeldiğinde odinofaji de kaybolur.
Ancak bu, yutkunurken oluşan boğaz ağrısının kronikleştiği diğer durumlarda olmaz. Bu durum büyük bir sorunun işareti olabilir. Örneğin, ülser.
Bununla birlikte, tüm bunlar için boşuna endişelenmeden önce, yukarıda bahsettiğimiz semptomlardan herhangi birine sahipseniz, olası bir sorunu ortadan kaldırmak için doktorunuza görünmelisiniz. Böylece, sorunu çözmek için uygun bir tedaviye hemen başlayabilirsiniz.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Boğaz Enfeksiyonuna İyi Gelen Dört Reçete
Disfaji nedir?
Artık odinofaji hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, disfajiyi ele alacağız. Disfaji durumunda hem katı hem de sıvı yiyecekleri yutmakta güçlük çekilir.
Aslında, gıdalar boğazdan geçmeden önce yolculuklarını durdururlar, çünkü boğazdan geçemezler. Bazen, disfajisi olan hastalar, çiğneekte zorlandıkları için yiyeceklerini “top” veya “bolus” olarak adlandırılan şekli oluşturacak şekilde ağızlarında tutarlar.
Disfajinin bazı belirtileri odinofajinin belirtileri ile ortaktır:
- Ağrılı yutma (odinofaji). Yiyeceklerin veya sıvıların normal yolculuklarını yapamamalarının nedeni budur.
- Globus hissi. Bu, boğazı daraltan, boğaz kaslarının sert ve sıkı olması hissi ile karakterize bir anksiyete belirtisidir.
- Boğuk ses. Bunun nedeni bölgedeki kasların kasılmasıdır.
- Regürjitasyon. Yutmama, yiyeceğin ağıza dönmesine neden olur. Böylece boğazdan geçemez.
- Öğürme. Yutma güçlüğü ve disfajinin neden olduğu regürjitasyon nedeniyle.
Nedenleri
Disfajinin bazı nedenleri akhalazi (yemek borusunu etkileyen nadir bir hastalık), özofajit (bir gıda alerjisi ile ilişkili olabilir) veya bölgede tümörlerin varlığıdır.
Ayrıca, bu belirtilerle doktorunuza gittiğinizde doktorunuzun yapacağı ilk şey, disfajiye yabancı cisimlerin neden olup olmadığını kontrol etmektir. Bazı durumlarda, bu hoş olmayan sorunun nedeni bir yiyecek olabilir.
Odinofaji ve disfaji nasıl önlenir
Artık odinofaji ve disfaji arasındaki farkları gördüğünüze göre, biri diğerinin belirtisi olsa da, oluşumlarını nasıl önleyeceğinizi bilmeniz önemlidir.
Bunun için uzmanlar, yutması zor olan aşırı büyük yiyecek parçalarını yutmaktan kaçınmanızı ve yiyecekleri iyi çiğnemenizi tavsiye ediyorlar. Mümkün olduğunca sağlıklı kalmak ve farenjit veya bu duruma neden olabilecek diğer enfeksiyonlardan kaçınmak için de iyi alışkanlıklara sahip olmanız gerekiyor.
Son olarak, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmenin önemli olduğunu unutmamalısınız. Bir ülser, gastroözofageal reflü veya kanserin erken tespiti, odinofaji ve disfajiden uzun süre muzdarip olmadığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Camarero González, E. (2009). Consecuencias y tratamiento de la disfagia. Nutrición Hospitalaria, 2(2).
- Cedrón Cheng, Hugo, Tagle Arróspide, Martín, & Scavino Levy, Yolanda. (2008). Odinofagia como presentación inicial de esofagitis eosinofílica. Revista de Gastroenterología del Perú, 28(3), 270-273. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292008000300010&lng=es&tlng=es.
- FICA C., ALBERTO. (2003). Síndrome de mononucleosis infecciosa en pacientes adolescentes y adultos. Revista chilena de infectología, 20(4), 235-242. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182003000400003
- Suárez-Escudero, J. C., Rueda Vallejo, Z. V., & Orozco, A. F. (2018). Disfagia y neurología:¿ una unión indefectible?. Acta Neurológica Colombiana, 34(1), 92-100.
- Anales Sis San Navarra vol.26 no.2 Pamplona may./ago. 2003. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008
- Rev. amer. med. respiratoria vol.12 no.3 CABA set. 2012. Evaluación y tratamiento de las alteraciones de la deglución. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-236X2012000300004
- MedlinePlus. Deglución dolorosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003116.htm
- Manual Merck. Dificultad para tragar. https://www.merckmanuals.com/es-pr/hogar/trastornos-gastrointestinales/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-digestivos/dificultad-para-tragar