Oral Seks Öncesi ve Sonrası Hijyen
Oral seks öncesi ve sonrasında hijyene dikkat etmeniz çok önemlidir. Ancak, çoğu zaman insanlar bunu yeterince önemsemezler. Bu makalede, sadece oral seks hijyeni hakkında ipuçlarını değil aynı zamanda bunu yapmadığınızda karşılaşacağınız sonuçları da öğreneceksiniz.
Ağız yoluyla cinsel birliktelik söz konusu olduğunda, insanlar vajinal veya anal sekste dikkate aldıkları farklı önlemleri görmezden gelme eğilimindedirler. Oral seks esnasında prezervatif kullanmamak buna bir örnek olarak verilebilir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Tatmin Edici ve Güvenli Cinsel Yaşam İçin 5 Öneri
Oral Seks Öncesi ve Sonrası Hijyen İpuçları
Ergenlerde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilgili bilgi düzeyi ve riskli davranışlar makalesinin de işaret ettiği gibi, hijyen kurallarına uyulmadığı durumlarda oral seks, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle cinsel birliktelikte hijyen konusu ele alınmalıdır.
Oral seks öncesi ve sonrası hijyenin aynı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sağlıklı bir birliktelik için bunu en uygun şekilde yapmanın öneminin farkında olmak gerekmektedir. Bunun için daha çok dikkat etmeniz gereken bölümleri derinlemesine inceleyeceğiz.
Oral Seks Öncesi Hijyen
Oral seksten önce yapılması gereken temizlik ile başlayacağız. Genital bölgenizi özel bir sabun ile iyice yıkayın. Erkekler testisleri ve apış arasını (perine bölgesi) unutmamalı, kadınlar ise iç ve dış dudaklara odaklanmalıdır.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltmak için erkek sünneti makalesinde belirtildiği gibi, sünnetsiz erkekler sıklıkla smegma biriktirir. Bu, hoş olmayan kokulara neden olabilen beyaz bir akıntıdır.
Bu durumdan kaçınmanın yolu, penisin ucundaki deriyi çekerek penis başına bol miktarda su uygulamaktır. Daha sonra ise, nemli alanda mantar oluşumu önlemek için özel bölgenizi çok iyi kurulamalısınız.
Aynı şekilde, kadınların da anüs dahil genital bölgeyi iyice kurutmaları gerekmektedir. Bu vajinal kandidoz gibi genital florada oluşan mantar enfeksiyonlarından kaçınmanın bir yoludur.
Bu da ilginizi çekebilir: Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Oral Seks Sonrası Hijyen
Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi tekrar yıkamak istemeyebilirsiniz. Ancak bu son derece önemlidir. Bunu ne şekilde yapmalısınız ve bu neden bu kadar önemli? Bu soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.
- Özellikle kayganlaştırıcı, yağ ve prezervatif kullanımı bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Genital bölgenin temizlenmesi bakteri üremesini engeller.
- Cinsel ilişkiden sonra genital bölgeyi temizlemek sistit ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmaktadır. Ayrıca, bu bölgenin nemli kalması uygun değildir.
Eğer evinizin dışında seks yaptıysanız veya genital bölgenizi yıkama imkanınız olmadığı bir durumdaysanız, tek kullanımlık mendil kullanabilirsiniz. O yüzden, yanınızda daima bir tek kullanımlık mendil bulundurmanız önemlidir.
Ağız Temizliği
Oral seks öncesi ve sonrasında genital bölge hijyeninin yanı sıra, özellikle cinsel birliktelikten önce ağız temizliğine de özen göstermelisiniz. Bunun nedeni, ağzınızın büyük bir bakteri kaynağı olmasıdır.
Bununla birlikte, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemenin önemini vurgulamakta da fayda vardır. Prezervatif ve oral seks kondomu kullanımı bu hastalıkların bulaşmasını önlemektedir.
İnsanlar genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların cinsel organlardan ağız yoluyla yayılmadığına inanmaktadırlar. Ancak, ne var ki bu talihsiz bir yanılgıdır. Örneğin, insan papillom virüsü ağız kanserine yol açmaktadır. Bu nedenle yeterince korunmak son derece önemlidir.
Bu makalenin oral seks hijyeni konusunda dikkatli olmanız gerektiğini anlamanızı sağladığını umuyoruz. Aynı şekilde, bu tarz bir cinsel birliktelik esnasında korunmanın öneminin farkına varmanızı öneririz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir. Ancak endişelenmeden oral seksten zevk almak istiyorsanız korunma yöntemlerini göz önünde bulundurmalısınız. Oral seks yaparken bu yöntemleri dikkate alıyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arab, H., Almadani, L., Tahlak, M. & Haddad, E. (2011). The Middle East and Central Asia guidelines on female genital hygiene. BMJ Middle East, 19, 99-106. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/305032196_the_middle_east_and_central_Asia_guidelines_on_female_genital_hygine#:~:text=Pre%20and%20post%20coital%20cleansing,to%20avoid%20sensitivity%20and%20scarring.
- Harris, L. (2013) Does urinating after intercourse reduce the risk of urinary tract infections among women? Evidence-Based Practice, 16(5), 6. Disponible en: https://journals.lww.com/ebp/Abstract/2013/05000/Does_urinating_after_intercourse_reduce_the_risk.8.aspx
- Hawkins, D.A. (2001). Oral sex and HIV transmission. Sexually Transmitted Infections, 77(5), 307-308. Disponible en: https://sti.bmj.com/content/77/5/307
- Kumar, T., Puri, G., Aravinda, K., et al. (2015). Oral sex and oral health: An enigma in itself. Indian journal of sexually transmitted diseases and AIDS, 36(2), 129–132. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660550/
- Queirós, C. & Costa, J. (2019). Oral Transmission of Sexually Transmissable Infections: A Narrative Review. Acta medica portuguesa, 32(12), 776–781. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31851887/
- Saini, R., Saini, S. & Sharma, S. (2010). Oral sex, oral health and orogenital infections. Journal of global infectious diseases, 2(1), 57–62. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840968/
- Santa, R., Hueso, C., Martín, A., et al. (2020). Association between Sexual Habits and Sexually Transmitted Infections at a Specialised Centre in Granada (Spain). International journal of environmental research and public health, 17(18), 1-9. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7557876/
- Stock, M., Peterson, L., Houlihan, A. & Walsh, L. (2013). Influence of oral sex and oral cancer information on young adults’ oral sexual-risk cognitions and likelihood of HPV vaccination. Journal of sex research, 50(1), 95-102. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2011.642904