Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu
Orgazm sonrası hastalık sendromu son zamanlarda keşfedilmiş olan, nadir ve sadece erkekleri ekleyen bir bozukluktur. Boşalma sonrasında grip benzeri semptomlar görülmesine yol açar.
Uluslararası Cinsel Tıp Derneğine göre orgazm sonrası hastalık sendromunun (post-orgasmic disease syndrome – POIS) ne kadar yaygın olduğuna dair herhangi bir rapor yoktur. Bunun nedeni, ilk vakaların sadece birkaç yıl önce bildirilmeye başlanmış olmasıdır.
Ancak, uzmanlar pek çok erkeğin bilmeseler de bu sendromdan muzdarip olabileceğini tahmin etmektedir, çünkü çok az insan bu bozukluğun varlığının farkındadır. Hatta, bu hastalık ilk defa 200’de Hollanda’daki Lahey Leyenburg Hastanesinde Psikiyatri ve Nöroseksoloji Bölümü direktörü Marcel Wandinger tarafından keşfedilmiştir.
Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu Semptomları
Bu hastalık sağlık açısından büyük bir tehlike yaratmamasına rağmen hastanın ve partnerinin duygusal dengesi açısından çok problematiktir. Bunun nedeni hastalığın muzdarip olan kişilerin cinsel isteklerini azaltmasıdır, çünkü kişiler orgazmı hoş bir şey olarak görmekten ziyade bir rahatsızlığın başlangıcı olarak değerlendirirler.
POIS belirtileri ejakülasyon sonrasında hemen hissedilmeye de başlayabilir, saatler sonra da ortaya çıkabilir. Semptomlar, üç ila yedi gün arasında devam edebilir.
Uzmanlar bir arada var olan iki farklı semptom türü tespit etmişlerdir, ancak vakaya bağlı olarak bazıları diğerlerinden fazla görülebilir:
Fiziksel Semptomlar
- Öncelikle, fiziksel bitkinlik
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı
- Boğazın tahriş olması ve öksürük
- Gözlerde kaşınma ve bulanık görme
- Kas ağrıları
- Ter
- Son olarak, ishal (bazı durumlarda)
Psikolojik Semptomlar
- Zihinsel bitkinlik
- Odaklanmada güçlükler
- Bir şeyleri hatırlamakta güçlükler
- Konuşma problemleri
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Cinsel Yolla Bulaşan 11 Hastalık Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Orgazm Sonrası Hastalık Sendromuna Ne Neden Olur?
Uzmanlar orgazm sonrası hastalık sendromu oluşumuna neyin sebep olduğunu hala bilmemektedir. Ancak, çeşitli teoriler test edilmektedir. Bir yandan, bunun genetik ya da bulaşıcı bir hastalık olduğuna dair hiçbir belirti yoktur. Çalışmalar, kimyasal dengesizlikler ya da bağışıklık sistemi problemleri dolayısıyla ortaya çıkan hormonal problemlere ya da nöropsikolojik sorunlara işaret etmektedir.
Uzmanlar bu hastalık ile erken boşalma arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmeye çalışmışlardır. Ancak, analizi yapılan vakaların sadece %25’i cinsel ilişkinin ya da mastürbasyonun başlamasından sonraki bir dakikadan kısa bir sürede boşalma durumu bildirmiştir.
Kimyasal Dengesizlikler ve Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu
Bu teori, orgazm sonrası salgılanan oksitosine verilen anormal bir tepkiyi değerlendirmektedir. Ayrıca, diğer çalışmalar da düşük testosteron seviyeleri ile POIS arasında bir ilişki kurmaya çalışmıştır. Bunun nedeni, fiziksel bitkinlik ve konsantre olma zorluğu gibi bazı semptomların yaygın olmasıdır.
Nöropsikolojik Problemler
Orgazmdan hemen sonra prolaktin seviyeler artar ve uzun bir süre boyunca yükselmiş şekilde kalır. Bundan dolayı, yeni bir teori prolaktinin dopaminerjik nöronları değiştirebileceğini değerlendirmektedir, bu da yetersiz dopamin üretimine neden olacaktır. Genel olarak, bu teori dopamin eksikliğinin POIS’e benzer psikolojik semptomlara neden olması gerçeğine dayanmaktadır.
Bağışıklık Sistemi Problemleri
Ayrıca, daha yeni bir teori vücudun semen ürettiğinde bir otoimmün reaksiyonu tetikleyebileceğini düşünmektedir. Dr. Marcel Wendinger tarafından 45 erkek üzerinde yapılan çalışmalar bu olasılığa dair kanıtlar göstermiştir.
Bu yazımızı da keşfedin: Yaz Aylarında Cinsel İstekte Artış Olmasının Sebepleri
Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu Tedavisi
Şimdiye kadar, semptomları hafifletmek için antihistaminler, SSRI antidepresanlar, ve anksiyolitikler kullanılmıştır, ancak bunlar kesin çözümler değildir.
Dr. Waldinger hiposensitizasyon terapisi ile deneyler yapmıştır. Bu terapi, hastaları kendi semenleri ile aşılamaktan oluşur. Terapi, bir semen alerjisine karşı bir bağışıklık sistemi reaksiyonu provoke etmeye çalışan bir aşı gibi çalışır.
Hiposensitizasyon semptomlarda kademeli bir iyileşme sağlamıştır. Ancak, yeterince test edilmemiştir ve yapılan testler de yeterince kanıt sağlamamıştır.
Tıp uzmanları bazı semptomları hafifletmeyi başarmış olan diğer tedaviler de denemişlerdir. Ayrıca, Saw palmetto ve B3 vitamini bazlı tedaviler gibi bazı doğal tedaviler de bulunmaktadır. Prostat azalması ve ejakülasyonu önlemek için bazı tekniklerin uygulanması gibi daha aşırı yöntemler de kullanılmıştır.
Destek Grupları
Destek grupları, deneyim alışverişi yapmayı ve bu durumu inceleyen profesyoneller ile bağlantı kurmayı da kolaylaştırır. Eğer siz ya da tanıdığınız biri bu hastalıktan muzdarip olma riskine sahipseniz bu gruplar destek bulmak ve yardım almak için harika yerlerdir. Bu konu ile ilgili kişilerin kaydolabileceği bir forum ve takip edebilecekleri bir Facebook sayfası vardır.
Durum ne olursa olsun, doktorunuza ya da size yardımcı olabilecek bir uzmana danışmak en iyisi olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Post-Orgasmic Illness Syndrome: A Review. Sexual Medicine Reviews. Hoang Minh Tue Nguyen, BA, Areeg Bala, MD, Andrew T. Gabrielson, BA, and Wayne J. G. Hellstrom, MD, FACS
- Endocrine response to masturbation-induced orgasm in healthy men following a 3-week sexual abstinence. M.S. Exton, T.H. Krüger, N. Bursch, P. Haake, W. Knapp, M. Schedlowski, and U. Hartmann. World Journal of Urology, vol. 19, Nov. 2001, pp. 377-382.
- Specificity of the neuroendocrine response to orgasm during sexual arousal in men. T.H. Kruger, P. Haake, D. Chereath, W. Knapp, O.E. Janssen, M.S. Exton, M. Schedlowski, and U. Hartmann. J Endocrinol, vol. 177, 2003, pp. 57-64.
- Subjective Experiences During Dopamine Depletion,” Am J Psychiatry, vol. 162, 2005, pp. 1755
- Clinical Characteristics and Evidence for Immunogenic Pathogenesis. Dr. Marcel Waldinger. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241453
- Hyposensitization therapy with autologous semen in two Dutch caucasian males: beneficial effects in Postorgasmic Illness Syndrome (POIS; Part 2). Waldinger MD, Meinardi MM, Schweitzer DH. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241454