Patates Diyete Uygun Mu?

Patates, hakkında yazılmış efsaneler ve yapılan yalan haberlerle çevrili mükemmel bir besindir. Birçok besin değeri vardır ve diyetlerimize fayda sağlayabilirler, mesele onları nasıl pişireceğimizdir.
Patates Diyete Uygun Mu?

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Patateslerin günlük diyetimize kattığı faydaları öğrenmek ister misiniz? Önemli bir besin değeri sağlamadıkları doğru mu? Peki ya sık tüketildiklerinde gerçekten kilo alımına neden olurlar mı?

Bunlar bu besin hakkındaki şüphelerden sadece birkaçı. Bu yazımızda patatesler ve onların sağlığınıza nasıl fayda sağlayabilecekleri hakkında bilinenleri açıklayacağız.

Patates hakkındaki efsaneler

Prensip olarak, patates hakkındaki çeşitli efsaneleri bilmelisiniz. Bunlardan en yaygın olanı, çok fazla şeker barındırdığından kilo almanıza sebep olacağıdır.

Halbuki, patatesler, daha kolay emilen, kan şekerindeki ani oynamaları azaltan ve lif sağlayarak bağırsak geçişini iyileştiren karmaşık karbonhidratlar içerir.

Diyetinizde patates bulundurmanız sadece sağlıklı değil aynı zamanda mevcut diyetinize eklemeniz de kolaydır. Kilo vermeye çalışıyorsanız, doğru pişirilmiş bir patates size yardımcı olacaktır.

Patates hakkındaki gerçek

Patatesin besin değeri açısından pek çok faydası vardır.
Patatesle ilgili bir diğer efsane de, önemli besin değerlerine sahip olmamasıdır.

Patates, Solanaceae familyasına ait bir tür otsu bitkidir. Bu bitkinin kökü hakkında sayısız efsane vardır. Bunlardan biri de vücuda gerekli besinleri sağlamadığıdır.

Bununla birlikte, aşağıdaki yüzdeler, patatesin bir yetişkin için günlük önerilen besin değerini sağladığını göstermektedir. Her 100 gram (4 oz) patateste şu değerleri bulabilirsiniz:

  • Magnezyum (%6)
  • Kalsiyum (%1)
  • Fosfor (%8)
  • Demir (%14)
  • Potasyum (%9)
  • B1 Vitamini (%6), B2 (%2), B3 (%7), B6 ​​(%19)
  • C Vitamini (%33)

Hazırlık önemlidir

Patates sadece 15 gram (0.5 oz) karbonhidrat içerir. Bu, mercimek – 48 gram (2 oz), makarna – 70 gram (3 oz), nohut – 49 gram (2 oz), kahverengi pirinç – 81 gram (3,2 oz) gibi diğer gıdalarla karşılaştırıldığında çok düşük bir rakamdır. fasulye – 41 gram (1.8 oz) ve ekmek – 47 gram (2 oz) dır.

Bunu belirttikten sonra, patateslerin çok az karbonhidrat içermesine rağmen neden bu kadar yağlı olduğunu sormanız normaldir. Sorun bu yiyecekle ilgili değil, onu pişirme şeklinizde.

Patatesi pişirmek için sağlıksız bir yol seçersek, sadece ona kalori eklemiş oluruz. Sayılara dikkat edin: 100 gram (4 oz) çiğ patates 73 kalori barındırır, yağda pişirmek 100 kalori ekler ve buharda pişirilir veya haşlanırsa, sadece 75 kalori.

Bunun yerine, 100 gram (4 oz)  önceden kızartılmış, dondurulmuş patates 270 kalori içerirken, aynı miktarda ev yapımı patates kızartması 290 kalori ve bir torba patates kızartması 538 kalori içerir.

Kalorideki değişim neden bu kadar büyük? Pişirme yöntemleri patatesin besin değerlerini büyük ölçüde değiştirir. Patatesi kızartmak, patatesin içerdiği su oranını azaltabilir, yani yağı  daha fazla emer; yağ ne kadar çok emilirse, o kadar fazla kalori eklenmiş olur.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kızartma için En Sağlıklı Yağ Hangisidir?

Patatesi beslenmenize dahil etmenin sağlıklı yolları

Patatesi sağlıklı olarak tüketmek mümkün.
Doğru pişirilirse, patates beslenmenize büyük fayda sağlayabilir.

Sağlıklı bir diyette, patateslerin çok  faydası olabilir. Gördüğümüz gibi, sağlığımıza iyi gelen temel besinleri, lifleri ve karmaşık karbonhidratları sağlarlar. Bağırsak florasını, kan şekerini düzenlemesi ve vitamin alımını zenginleştirmesi patatesin faydalarından sadece birkaçıdır.

Bu nedenle, sağlıklı bir diyetle bu yiyeceği  de kullanmak şiddetle tavsiye edilir.

Kalori alımını artıran ve patatesin faydalarını azaltan kızartmadan kaçının.

Bu yemeğin tadını birçok şekilde çıkarabilirsiniz. İster ana yemek ister aperatif olsun, patatesler diyetimizin önemli bir parçasıdır. Her durumda, herhangi bir şüpheniz varsa, sağlığınıza fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda profesyonel bir beslenme uzmanına danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zhang Z., Venn BJ., Monro J., Mishra S., Subjective satiety following meals incroporating rice, pasta and potato. Nutrients, 2018.
  • Shah B., Thadani U., Trans fatty acids linked to myocardial infarction and stroke: what is the evidence? Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (5): 306-310.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.