Pes Anserinus Tendonit: Semptomları ve Tedavisi
Pes anserinus tendonit pes anserinus adlı yapıyı oluşturan tendonların iltihaplanmasıdır. Bu yapı dizin iç kısmında, ve hemen altında bulunur. Koşucular, nüfusun bu durumdan en çok muzdarip olan grubudur.
Bir koşucu musunuz? Bu problem ile hiç uğraştınız mı?
Aşağıdaki yazımızda bunun nasıl oluştuğu, ve bu durumu tedavi etmek için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Eklem Ağrılarınız İçin Zencefil ve Zerdeçalı Deneyin
Pes Anserinus Tendonit Nedir?
Tendonit terimi tendonlardaki bir iltihaplanma anlamına gelir. Bu spesifik durumda, eklemin hemen altında kalan dizin içerisindeki anatomik yapıyı etkiler. Bu yapı aşağıdan gelen üç kasın birleşimini içerir ve bacağın bir kısmını oluşturur. Bu üç kas şunlardır:
- Semitendinous (yarı kiriş) uyluğun arka kısmının bir parçasıdır ve dizin bükülmesine ve uzatılmasına katkıda bulunur.
- Düz internal uyluğun iç kısmında bulunur. Dizi yakına getirmekten ve ekstremitenin esnetilmesinden sorumludur.
- Sartorius (terzi kası): Bu kasın adının nedeni kalçadan başlaması, dizden geçmesi ve tibiaya ulaşmasıdır. Kalça ekleminin hareketliliğine de katılır.
Özetlemek gerekirse, pes anserinus tendonit bu üç kasın tendonlarının ve bunların yerleştikleri bölgenin tahriş olması ve iltihaplanmasını içerir. Kısaca, bu bir diz eklemi hastalığıdır.
Pes Anserinus Tendonit Kimleri Etkiler?
Bu durum herkesi etkileyebilir ancak belirli gruplar daha fazla risk altındadır. Burada, alışkanlıkları ya da özellikleri onları bu durumu geliştirmeye daha yatkın hale getiren kişilerden bahsediyoruz.
Örneğin:
- Koşucular: Sık sık koşu yapan insanlar bu tür bir durumu geliştirmeye dair daha büyük bir eğilime sahiptir. Çünkü koşu eklemler üzerinde büyük bir etkiye sahip olan bir spordur. Bu eforlar kıkırdaklar ve tendonların yanı sıra, kasların kendilerini de tahriş eder.
- Fazla kilolu olan kişiler: Bu durumda, özellikle de alt uzuvlardaki eklemler sürekli olarak ekstra çaba sarf etmektedir. Her hareket kişinin fazla kilosunu eklemlerin üzerine aşırı derecede yükler ve destekleyici kasların iskelet noktalarına hasar verir. Bu; kişilerin dizlerini, ayak bileklerini ve kalçalarını etkiler.
- Anatomik problemleri olan kişiler. Burada düz ayak olan, pelvik malformasyonları olan ya da kemik çıkıntıları olan kişilerden bahsediyoruz. Bu problemlerin sonucu dizlerin normal hareketlerini yapamaması ya da aşırı yüklenmiş olmasıdır. Bunun sonucu ise tendonların aşınması ve yıpranmasıdır.
Dahası, bazı kötü alışkanlıklar da egzersiz bittiğinde kasların olması gerektiği gibi gevşemesini engelleyebilir. Buna örnekler bitirdiğinizde esneme hareketleri yapmamak ya da uygun olmayan ayakkabılar kullanmak olabilir. Devamlı gerginlik bu tür yaralanmaların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Eklemleri Etkilemeyen 5 Farklı Egzersiz
Pes Anserinus Tendonit Semptomları
En yaygın olan semptom ağrıdır. Bu tendonların azalmış bir alanda iltihaplanmasının sonucudur. Tendonlrın genişleyecek alanları olmadığından yaralanma dolayısıyla biriken sıvının gidecek hiçbir yeri yoktur. Bundan dolayı da rahatsız edici bir baskı yaratır.
Ağrının özellikleri de, şiddeti ve süresi de kişiden kişiye değişir. Dahası, ortaya çıktığı anlar da değişkenlik gösterir. Ancak, bireylerin en sık deneyimlediği şey sakinleştirilmesi zor olan sürekli bir ağrıdır. Hatta ağrı gece boyunca dahi devam edebilir.
Bazen, egzersiz yaparken ya da ısınırken ağrı azalabilir. Ancak, fiziksel aktivite bittiğinde ağrı geri gelir. Bu kas metabolizması ve hücrelerin içerisindeki kimyasal maddeleri dağıtma şekli ile ilgilidir.
Bunu Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Bu tür yaralanmaların doğru şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir, çünkü komplikasyonlar bu durumun kronikleşmesine neden olabilir. Elbette, yapmanız gereken ilk şey bu tendonit türünü onaylamak ya da elemek üzere bir uzmana görünmektir.
Sonrasında, tedavi farklı önlemlerin bir kombinasyonuna dayalı olacaktır:
- Dinlenmek: Eklemi ve etkilenen kasları dinlendirmek tahriş ve iltihabı gidermek açısından çok önemlidir. En iyisi, eğer mümkünse, dizinizin altına bir yastık koyarak bacağınızı havada tutmaktır, böylece bölge dinlenebilir.
- Soğuk ve iltihap önleyici ilaçlar: Enflamasyonu azaltmak söz konusu olduğunda buz ile masaj yapmak faydalıdır. Dahası, çok akut ağrı anlarında anti-enflamatuvar ilaçlar da alabilirsiniz.
- Fizyoterapi: Her vaka için en iyi tedaviye karar verecek kişi bir fizyoterapist olacaktır. Çoğu zaman bu tedavi farklı yaklaşımların bir kombinasyonundan oluşacaktır; bunların içerisinde masaj, kriyoterapi, ultrason tedavisi ve bandajlama da bulunacaktır.
Dizlerinizi İhmal Etmeyin
Pes anserinus tendonit herhangi bir kişiyi etkileyebilecek oldukça yaygın bir durumdur. Ancak, koşucular ve fazla kilolu insanlar bu durumu geliştirmeye daha yatkındır.
Egzersiz yapmak, esnemek ve gerekli ekipmanları kullanmak söz konusu olduğunda iyi alışkanlıklar sahibi olduğunuzdan emin olun. Bu durumu engellemek söz konusu olduğunda bu önlemler çok temeldir. Aynı zamanda, fazla kilolu insanlar bu risk faktörünü kontrol etmek için yaşam stillerini değiştirmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
- Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
- Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
- Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
- Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
- Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
- Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
- de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.