Regl Döneminde Pıhtılaşma: 5 Önemli Nokta
Regl döneminde pıhtılaşma görülmesi normal olsa da, başka hastalıkların habercisi olmadığından emin olmak için dikkatli olmanızı öneriyoruz.
Jinekologunuzla görüşmek iyi bir fikir olabilir. Ancak uzmanların bize söylediği gibi, her beden birbirinden farklıdır ve her kadın reglini kendi tarzında yaşayacaktır, bu nedenle kan pıhtılarının varlığı mutlaka endişe gerektiren bir şey değildir.
Size aşağıda tüm ayrıntıları vereceğiz.
Regl döneminde pıhtılaşma neden olur?
Regl döneminizde zaman zaman görebileceğiniz kan pıhtılarını daha iyi anlamak için aşağıdaki hususlara dikkat edin:
- Muhtemel bir hamileliğe vücudunuzu hazırlamak için rahmin duvarları kademeli olarak değişime eğilimlidir. Daha kalın bir hale gelir ve yeni doku ile kaplanırlar, böylece eğer gebe kalırsanız bir cenini destekleyebilirler.
- Gebelik gerçekleşmediğinde, rahminizin duvarlarında oluşan fazladan katmanlar kademeli olarak dökülür ve menstrüasyona neden olur.
- Birçok yara durumunda kanınız pıhtılaşmaya eğilimlidir. Çok fazla kan kaybetmenizi önlemek için vücudunuzun doğal savunması budur. Bununla birlikte, regl döneminiz boyunca, kanın vücuttan atılması için kanın daha serbestçe akması gerekir.
- Bu nedenle rahiminiz antikoagülan (kan sulandırıcı) üretir. Eğer regl döneminiz çok ağır ise, bu “doğal kan sulandırıcı madde” biter ve genellikle bazı kan pıhtılarını fark edersiniz.
- Genellikle bu kan pıhtıları 5 mm ile 2,54 cm arasında değişir ve çok ağır periyotları olan kadınlarda daha sık görülür. Daha hafif aybaşına sahip olanlar bu belirtileri hiç yaşamayabilir.
- Unutulmaması gereken bir diğer nokta, pıhtının daha sık uyku sırasında oluştuğu, bazen de daha kalın ve bazen de korkutucu bir kütleye neden olmasıdır.
Regl döneminde pıhtılaşma oluşumunun nedenleri
1. Demir eksikliği
Demir eksikliği bazen kadınlar için gerçek bir can sıkıntısı olabilir.
- Ağır bir regl dönemi, bu mineral seviyesinin düşmesine neden olur, ancak bunun bir başka yönü de, vücudunuzdaki demir ne kadar az ise, rahminizin bu “doğal antikoagülan”ı üretmesinin o kadar zor olacağıdır. Anemi, daha fazla kan pıhtısı oluşumunu tetikleyebilir.
- Bu nedenle demir seviyenizi periyodik olarak izlemelisiniz ve doktorunuz önerirse takviye almalısınız.
Bunu da keşfedin: Yorgunluk ve Baş Ağrısına 30 Demirli Gıda
2. Küçük hormonal dengesizlikler
Hem ergen kızlar hem de yakın zamanda doğum yapmış kadınlar için kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar oldukça yaygındır.
Bunun nedeni, menopozdan hemen önce de ortaya çıkabilen östrojen ve progesterondaki küçük dengesizliklerden kaynaklanmaktadır.
3. Düşük yapılması
Bu dikkate alınması gereken bir şeydir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve sarımtırak ya da grimsi bir pıhtının göründüğünü düşünüyorsanız, ne yazık ki bu düşük yaptığınızın sinyali olabilir.
Doktorunuza ya da jinekoloğunuza danışmaktan çekinmeyin.
4. Endometrioz
Endometriozis, milyonlarca kadının çektiği sessiz bir hastalıktır. Hatırlanması gereken bir şey şudur ki regl dönemleriniz son derece acı vericiyse ve hareket edemeyecek hale geliyorsanız, sizin de bu rahatsızlıktan muzdarip olmanız mümkündür.
- Endometriozis kadın üreme organlarını etkiler ve rahim ve diğer yakın organların etrafında çok yoğun lezyonların oluşumu ile kendini belli eder. Tüm bunlar, adet kanaması sırasında daha sık görülen ağrıya neden olur ve ayrıca bol miktarda kan pıhtısı görürsünüz.
5. Jinekolojik hastalıklar
Başlangıçta belirttiğimiz gibi, kan pıhtılarının varlığı birçok kadında yaygındır. Ancak, regl dönemleriniz acılıysa, bunu jinekoloğunuzla konuşmanız gerekir.
- Örneğin pelvik inflamatuar hastalık, pelvik bölgede derin karın ağrısı ile ilişkilidir ve aynı zamanda menstrüasyon sırasında kan pıhtılarının varlığı ile ilişkilidir.
- Bir tür bakteri nedeniyle oluşan bu hastalık, rahim ağzından rahme, fallop tüplerine ya da yumurtalıklara yayılmış bir enfeksiyon ile sonuçlanır.
- Ağrılı ve en sık rastlanan jinekolojik hastalıklardan biridir; bu nedenle, şüpheniz varsa veya rahatsızlık duyarsanız, bir profesyonelle görüşmeniz önemlidir.
Bunu da keşfedin: Sağ Karın Bölgesi Neden Ağrır?
Ayrıca, miyom ya da kistlerin varlığının regl döneminiz boyunca pıhtılaşma ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla regl döneminde pıhtılaşma normal olabilse bile, yıllık kontrolünüze gittiğinizde bahsetmenin bir zararı olmaz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/articles/las-mujeres-y-el-sueno
- Moreira, V.F., López San Román, A. (2009). Anemia ferropénica. Tratamiento. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082009000100010
- VV.AA. (2012).Obesidad y niveles séricos de estrógenos; importancia en el desarrollo precoz del cáncer de mama.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-161120120004000
- Bouquet de Durán, Romina Izzedin. (2012). Aborto espontáneo. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272012000100007
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000888.htm