Sakroiliak Eklem Hipermobilitesi Nedir?

Bir doktorun hareketliliği incelemek ve sakroiliak eklem hipermobilitesini teşhis etmek için yapabileceği birçok test vardır.
Sakroiliak Eklem Hipermobilitesi Nedir?
Diego Pereira

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Diego Pereira.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Sakroiliak eklem bel omurgasının altında, omurganın alt kısmının yanında, koksiksin üstündedir. Omurganın alt kısmında üçgen bir kemik olan sakral kemiği pelvise (iliak krest) bağlayan bir yapıdır.

Hem sakroiliak eklem hipermobilitesi hem de onu etkileyen diğer durumlar genellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda daha sık görülür.

Sakroiliak eklem aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Öncelikle, küçüktür, çok güçlüdür ve bağlarla güçlendirilmiştir
  • Çok fazla hareket kabiliyeti yoktur
  • Tüm gücü üst vücuttan kalça ve bacaklara aktarır.
  • Son olarak da, bir darbe emici görevi görür.

Sakroiliak eklem anatomisi

sakroiliak eklem anatomisi

Pelvis, gövdenin tabanını kapsar, karnı destekler ve alt ekstremite ile gövde arasında birleştirici görevi görür. Böylece, üç kemik ve üç eklemden oluşan kapalı bir osteoartiküler halka oluşturur.

Üç kemik şunlardır:

  • İki eşit ve simetrik iliak kemik
  • Sakrad, tekil ve simetrik kemikler
  • 5 sakral omurun füzyonu ile oluşan vertebral blok.

İlkinde herhangi bir sıkıntı kaçınılmaz olarak ikinciyi etkileyeceğinden, pelvis omurganın sabit olmayan dengesinde çok önemlidir. Bu nedenle onu işlevsel bir birim olarak düşünebiliriz.

Sakroiliak eklemler, esnek olan omurga (yukarıda) ve aşağıdaki pelvisin stabilitesi arasındaki destektir. Ek olarak, bilim adamları sakrumu lomber omurların bir parçası ve iliak alt ekstremitelerin bir parçası olarak görmektedir.

Sakroiliak eklem ağrısının nedenleri

Bu bölgede neden ağrı oluştuğu henüz belli değildir. Bununla birlikte, bazıları eklemin normal hareketindeki bir değişikliğin sakroiliak ağrıdan sorumlu olabileceğine inanmaktadır.

Ağrının kaynağı şunlar olabilir:

  • Sakroiliak eklem hipermobilitesi: Bu, sırtın bu bölgesinde çok fazla hareket ve değişkenlik olduğunda olur. İnsanlar genellikle alt kısımda veya kalçada ağrı hisseder ve ağrı kasık bölgesine yayılabilir.
  • Sakroiliak eklem hipomobilitesi: Önceki durumun aksine, bu, bu alanın çok az hareketi veya fiksasyonu olduğunda meydana gelir. Böylece, insanlar genellikle bel veya kalça tarafında ağrı hisseder. Ayrıca, bu durumda ağrı bacaktan aşağı doğru yayılabilir.

Aslında, insanlar bu tür bir ağrıyı radikülopatinin neden olduğu siyatiğin bir benzeri olarak tanımlar.

Sakroiliak eklemin değerlendirilmesi

kalça ilüstrasyonu

Bu eklemin hareketliliğini incelemek ve hipermobilite veya diğer durumları teşhis etmek için birçok test vardır. Bu nedenle, testler farklı karmaşıklık seviyelerine sahip olabilir ve genellikle her fizyoterapist tarafından farklı şekilde uyarlanır.

Ayrıca, aynı test farklı sonuçlar verebilir. Bu tür testlerden önce anamnez ihtiyacının da önemli olduğunu unutmamalısınız, çünkü profesyonelin sizi bu tür muayeneye yönlendirmesine yardımcı olur.

En yaygın tanı testlerinden bazıları şunlardır:

  • Sakroiliak eklem hareketlilik testi: Oldukça genel olmasına rağmen, bir doktor eklemi değerlendirmek için bu ilk testi göz önünde bulundurmalıdır. Bunun nedeni, yapı içinde hareketlilik hakkında onlara bilgi sağlamasıdır.
  • Downing testi: Bu, farklı lezyonların ve sakrumdaki iliak kemiklerin toplam veya kısmi hareket eksikliği arasındaki farkın belirlenmesine hizmet eder. Aslında, bu test iki ayrı testten oluşur:
    • Uzama testi
    • Kısalma testi
  • Sakrumdan ventral kaymaya: Bu teknik, bir kişinin manevra sırasında yaşayabileceği eklem tıkanmasını ve diğer semptomları tespit edebilir.
  • Gillet kalça fleksiyon testi: Bu manevra ile, doktor iliumda bir fiksasyonu veya sakrumun fiksasyonunu teşhis edebilir.

Tedaviler

Bu alanda eklem problemlerini tedavi etmek için farklı fizyoterapötik teknikler vardır, örneğin:

Postüral bakım

Yukarıda belirtilen önlemlere ek olarak, bir kişinin buz, ısı uygulama ve dinlenme gibi başka yöntemleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca ağrıya karşı ilaçlar, destek, düzelticiler ve kontrollü fiziksel egzersiz de kullanabilirler.

Bununla birlikte, bu alanda rahatsızlık hissediyorsanız ve gözetim altında olmadan herhangi bir düzeltici işlem yapmıyorsanız doktora gitmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
  • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.