Sedef Hastalığı Semptomlarını Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilecek Yiyecekler

Bazı gıdaların sedef hastalığı semptomlarını hafifletebileceğini biliyor muydunuz? Bazı gıdalar da sedef hastalığı semptomlarını arttırabilir. Sedefiniz için tam olarak hangi gıdaları yemeniz ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Sedef Hastalığı Semptomlarını Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilecek Yiyecekler

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Sedef hastalığı tüm nüfusun yaklaşık %2’sini etkileyen bir cilt hastalığıdır. Bu durumun ana semptomu üzerinde beyazımsı pullar ya da plaklar olan tahriş olmuş ve kızarık cilttir. Bu yazımızda sağlıklı bir beslenme düzeni ile sedef hastalığı semptomlarını kontrol etmeye nasıl yardımcı olabileceğinize bir göz atacağız.

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek sedef hastalığını nihai bir şekilde iyileştirmeyecektir. Ancak, semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

Sedef hastalığı semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olabilecek, önerilen bazı yiyecekler ve bunları arttırabilecek, kaçınmanız gereken bazı yiyecekleri öğrenmek için okumaya devam edin.

Sedef Hastalığı ve Gıdalarla İlişkisi Nasıl Kontrol Edilir

Ellerinde sedef hastalığı semptomları olan bir kişi.
Beslenme düzeninizi değiştirmek sedef hastalığı semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olabilir.

2017 yılının Mayıs ayında Dermatolojik Terapi dergisinde yayınlanan bir çalışma Ulusa Sedef Hastalığı Vakfının 1200’den fazla üyesinin beslenme düzenlerini incelemiştir. Sonuçlar, bazı gıdalar semptomları azaltırken bazı gıdaların da sedef hastalığını yoğunlaştırdığını gözler önüne sermiştir.

Genel olarak, çalışmaya katılan insanların pek çoğu aşağıdaki beslenme düzenini takip etmekteydi:

  • Glutensiz,
  • Alkol tüketimi az ya da hiç,
  • Sebze ve D vitamini tüketiminde artış.

Aynı zamanda, katılımcıların büyük bir yüzdesi sedef hastalığını kontrol etmek için belirli diyetler takip ettiklerini ve pozitif sonuçlar aldıklarını öne sürmüşlerdir. Genel olarak, yardımcı olduğunu iddia ettikleri, en çok bahsedilen diyetlerden bazıları vegan beslenme, Paleo diyeti ve Akdeniz diyeti, vejetaryen beslenme, glutensiz beslenme, ve düşük karbonhidratlı/yüksek proteinli diyetlerdi.

Sedef Hastalığı: Kontrol Etmek İçin Önerilen Gıdalar

Aşağıda, JAMA Dermatoloji dergisinde yayınlanan besinsel önerilere dayanan bir yiyecek listesi ekledik:

1. Meyve ve Sebzeler

Bazı sebze ve meyveler.
Sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar ve beta-karoten sedef hastalığı semptomlarınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Öncelikle, aşağıdaki yiyecekler sedef hastalığını kontrol etmek için yapacağınız diyette size temel besinler sağlar – bunlardan bazıları A vitamini, antioksidanlar, çinko, selenyum ve magnezyumdur.

Aşağıda günlük beslenme düzeninize eklemeniz gereken bazı meyve ve sebzeleri bulabilirsiniz:

  • Havuç
  • Kırmızı biber
  • Balkabağı
  • Ispanak
  • Brokoli
  • Avokado
  • Kayısı
  • Mango
  • Ahududu
  • Yaban mersini
  • Böğürtlen

2. Sedef Hastalığı Kontrolü İçin Omega-3

Omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuvar özellikleri ile bilinirler. Genel olarak, bunlar, herhangi birinin beslenme düzenine eklemek için harika yiyeceklerdir.

Bu yağ asitleri bakımından zengin olan bazı yiyecekler şunları içerir:

  • Yağlı balıklar: somon, sardalya, ringa balığı ve uskumru
  • Deniz ürünleri
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar
  • Soya fasulyesi ve nohut gibi baklagiller

3. Tam Tahıllı Yiyecekler

Tam tahıllı gıdalar.
Bağırsakların düzgün bir şekilde çalışması için lif gereklidir.

Lif ve probiyotik yemek son derece önemlidir. Ne de olsa, eğer vücudunuzun besinleri düzgün bir şekilde emmesini istiyorsanız bağırsak sağlığınızı korumanız gereklidir.

Bundan dolayı, tam tahıllı gıdaları yemenizi ve normal un ile yapılan yiyecekleri daha az yemenizi öneririz. Tam tahıllı gıdaların lif içeriği daha yüksektir ve aynı zamanda harika birer mineral kaynağıdırlar.

Günlük beslenme düzeninize pirinç, buğday, yulaf, ekmek ve diğer benzer tam tahılları eklemeyi deneyin. Buna ek olarak, probiyotik tüketiminizi arttırmak için beslenme düzeninize kefir ve yoğurt da ekleyebilirsiniz.

4. D Vitamini Sedef Hastalığı Semptomlarını Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir

Bunlara ek olarak, bazı çalışmalar D vitamini almanın sedef hastalığı gibi enflamatuvar hastalıkları kontrol etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bundan dolayı, yağlı balıklar, yumurta ve ayçekirdeği gibi şeyler yemeyi de düşünün.

Sedef Hastalığı Semptomlarını Kontrol Etmek İçin Kaçınmanız Gereken Gıdalar

Başlamadan önce, aşağıda bahsettiğimiz yiyeceklerin büyük bir kısmından tamamen kaçınılmasına gerek olmadığını belirtmek önemlidir. Bu gıdaların bazıları söz konusu olduğunda önerilen sadece şey tüketiminizi azaltmak ya da tüketme konusunda daha bilinçli olmaktır.

Hadi bu yiyeceklere daha yakından bakalım.

1. Alkol

Biraya hayır diyen bir kişi.
Alkol tüketiminizi en aza indirmek sedef hastalığını kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Sedef hastalığından muzdarip olan insanlar için alkolden tamamen kaçınmayı destekleyen kesin veriler bulunmamaktadır.

Ancak, bazı araştırmalar sedef hastalığı tedavilerin alkol ile birleştiklerinde o kadar da etkili olmadıklarını öne sürmektedir. Bundan dolayı, genellikle makul ölçülerde alkol tüketmek tavsiye edilir.

Eğer ilaçlarınızdan herhangi biri metotreksat ya da asitretin içeriyorsa muhtemelen hiç alkol almamalısınız.

2. İşlenmiş Gıdalar ve Rafine Şekerler

Sedef hastalığı enflamatuvar bir hastalıktır. Bundan dolayı, sedef hastalığını kontrol etmek için margarin, hazır çorba, gazlı içecekler ya da soslar gibi besin değeri düşük olan işlenmiş yiyecekleri tüketmemeniz tavsiye edilir.

3. Kırmızı Et

Uzmanlar genellikle sedef hastalığı olan insanlara beslenme düzenlerinde daha az et yemelerini ve etin yağlı kısımlarından kaçınmalarını tavsiye ederler.

Çünkü bu tür etler sitokin sayısını arttırabilir, ki bunlar da sedef hastalığı semptomlarını şiddetlendirir.

4. Kahve ve Süt

Tıpkı kırmızı et gibi bu iki içecek de sitokin sayısını arttırır, sitokinler enflamasyonu düzenlemekten sorumlu olan hücresel proteinlerdir.

Bundan dolayı, en iyisi düzenli olarak kahve ve süt içmekten kaçınmak olacaktır.

5. Glutensiz Beslenmek Sedef Hastalığı Semptomlarının Kontrol Edilmesine Yardımcı Olabilir Mi?

Glutensiz beslenmeyi temsil eden bir görsel.
Glutensiz beslenmek sedef hastalığının semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Bazı çalışmalar sedef hastalığından muzdarip olan nüfusun büyük bir kısmının glutene karşı da alerjisi olabileceğini öne sürmektedir. Bazı çalışmalar bu ikilinin arasında bir korelasyon olduğunu öne sürmektedir, ancak bilimsel ve tıbbi alanlarda çelişkili görüşler bulunmaktadır.

Bazı uzmanlar önleyici bir adım olarak gluteni hastaların beslenme düzenlerinden çıkarmak isterken bazı araştırmalar çölyak hastalığının varlığı doğrulanmamışsa bunun ters etki yaratabileceğini öne sürmektedir.

Glutensiz bir diyetin size fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenmek için doktorunuza danışın.

6. Yağlar

Pro-enflamatuvar bir diyet, ya da doymuş ve trans yağların düzenli olarak tüketilmesini içeren bir diyet sedef hastalığı semptomlarını şiddetlendirebilir. Bundan dolayı daha az yağ tüketilmesi önerilir.

Sonuç Olarak

Beslenme düzeniniz sedef hastalığını tedavi edemez. Ancak, semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu durumu kontrol etmenize yardımcı olacak en iyi beslenme düzeni değişiklikleri ile ilgili doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza danışın.

Sonuç olarak, bahsettiğimiz beslenme düzeni değişiklikleri dengeli ve çeşitli bir beslenme için bir kılavuz niteliğindedir. Dengeli ve çeşitli bir beslenme sadece sedef hastalığı semptomlarını kontrol etmek için değil, genel anlamda sağlığınız ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için de size yardımcı olabilecek fiziksel egzersiz ve sağlıklı alışkanlıklar ile güçlendirilebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.