Septoplasti Nedir ve Ne Sebeple Yapılmak Zorunda Kalır
Septoplasti, nazal geçişleri onararak, nefes almanın kolaylaştırıldığı cerrahi bir prosedürdür. Bu operasyon genellikle burun kemiğinde deviasyon, sürekli tekrarlayan rinit ve ya sinüs problemleri olan hastalarda yapılmaktadır.
Septoplasti, ayrıca septal rekonstrüksiyon olarak bilinmektedir. Bunun bir estetik prosedür olmadığına açıklık getirmek önemlidir. Burun şeklinde değişiliğe neden olmasına rağmen, müdahalenin sebebi görünüşü düzeltmek değil, sağlık problemlerinden kaçınmaktadır.
Daha fazlasını okuyun: Çocuklarda En Yaygın Görülen 9 Alerji
Septoplasti nedir?
Septoplasti, deviasyon görülen burun kemiğini düzeltme amaçlı cerrahi prosedürdür. Burun kemiği burunun ortasında olmalıdır. Eğer doğru şekilde konumlanmamışsa, bir burun deliği daha darlaşır ve risk oluşturur. Bu durum, normal hava akışını önler ve nefes alma problemlerine yol açar.
Deviasyon görülen burun kemiği septal dismorfi olarak da bilinir. Konjenital yani doğuştan veya sonradan gelişen bir şekilde oluşan bir değişikliktir. İlk durumda rahimde basınç, doğum travması, ve ya kafa yüz (kranyofasiyel) anomaliler sonucu olabilir. ikinci durumda ise, travma veya dengeli büyümede değişiklikler sonucudur.
Nazal deviasyon, tıkanıklığa, predominant oral nefes almaya, uyku apnesi meyilli olmaya ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Alerji veya dar nazal yollar sonucu bir probleme dönüşür.
Müdahale neleri içerir?
Bir çok durumda, septoplasti genel anestezi içerir. Ayakta tedavi içeren bir operasyon olup, sonrasında hastanede yatış gerekmemektedir.
Operasyona alınacak hasta sırt üstü şekilde sedyeye uzanır. Baş bedenden yaklaşık olarak 30 derece daha yukarıda olmalıdır.
Prosedür, burun mukozasına vazokonstriktif (damar büzücü) ve anestetik ilaç infiltrasyonlar ile başlar. Bu maddeler kıkırdak ve kemiğin doğru şekilde kesilmesine izin verir. Sonra, cerrahlar burunun iç tabakası olan mukozayı kaldırır. Bu yolla, yeniden şekillendirilecek dokuya açığa çıkarmış olurlar.
Bazen, kemik ve kıkırdak dokudan ufak parçaların alınması gerekebilir. Sonraki adım, mukozanın tekrar yerine konması ve dikiş ile kesinin kapatılmasıdır. Cerrahlar burundaki tamponları 48 saat daha yerinde bırakırlar, böylelikle kan oturması veya kanama görülmemesi sağlanır.
Septoplasti ve Rinoplasti arasındaki farklar
Genel şartlarda, rinoplasti her çeşit burun ameliyatına denir. Ancak, septoplasti ve rinoplasti aynı şeyler değildir. Septoplasti şekil bozukluğu olan burun kemerini ve nazal duvarları düzeltmeyi amaçlamaktadır. Diğer yandan rinoplasti ise, burunun genel şeklini düzeltmeyi amaçlar.
Rinoplasti, burun dış yapısının değiştirerek estetik görünümü iyileştiren bir operasyondur. Bazı durumlarda burunun fonksiyonunu da düzeltilmesine yardımcı olsa da, operasyonun özel amacı bu değildir. Sonuç olarak, temel fark septoplasti medikal bir temele dayanmakta olup, rinoplasti ise, estetik bir temele dayanmaktadır.
Ayrıca bu yazı da ilginizi çekebilir: Konka Hipotrofisi: Nedenleri ve Semptomları
Ameliyat öncesi ve sonrası: Nelere dikkat etmeliyiz?
Septoplasti olmak için, kendinizi nasıl hazırlamalısınız ve ne tür riskler siz konusu öğrenmek için doktorunuzla görüşmelisiniz. Görüşme esnasında veya öncesinde medikal geçmişinizi hazırda bulundurmalı ve doktorunuzu medikal geçmişiniz ile alakalı soracağı her türlü soruyu yanıtlayabilmelisiniz.
Doktorunuz, burnunuzun dışından ve içindeki deride fiziksel bir değerlendirme yapacaktır. Uzmanınız yapılacak operasyon hakkında referans olması için fotoğraflar çekebilir.
Operasyon öncesi, ibuprofen veya aspirin gibi herhangi bir ilaç almamanız en iyisi olacaktır. Bu ilaçlar kanamayı arttırabilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, doktorunuz operasyon öncesinde sigara içmeyi bırakmanızı isteyecektir. Bir gün öncesinde, fazla yemek yememeli, alkollü içecekler tüketmemelisiniz.
Operasyon sonrası aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
- Başınız hafifçe daha yukarıda kalacak şekilde dinlenin.
- Burnunuzu birkaç hafta boyunca darbelerden sakının
- Kıyafetlerinizi önden açılır şekilde tercih edin, başınızdan geçirerek giyilen kıyafetlerden kaçının.
- Aerobik gibi yorucu aktiviteler yapmayın.
- Çok sıcak olan yiyeceklerden ve alkolden uzak durun.
- İlk aylarda sigara içmeyin.
Septoplasti sonrası iyileşme süreci
Septoplasti operasyonu sonrası ilk gün, yüzde hafif şişlik, baş ağrısı ve nazal tıkanıklık hissedilmesi normaldir. Bu rahatsızlık genellikle iyileşme sürecinde hafif derecededir ve oral analjezik (ağrı kesici) alınarak kolaylıkla kontrol edilebilir. Kongesyon (Tıkanıklık) bir haftadan sonra yok olma eğilimindedir.
Genel olarak, doktorunuz operasyondan sonraki gün boyunca dinlenmenizi söyleyecektir. Şişkinliği azaltmaya yardımcı olmak için burnunuzu ıslatmadan yüzünüze soğuk kompres uygulayın. İlk 24 saat içinde banyo veya dış almamalısınız. Taburcu olduktan sonra bölgeyi temizlemek için doktorunuzun anlatacağı yönlendirmeleri uygulamalısınız.
Eğer, nefes almada güçlük çekiyorsanız, durmayan yoğun burun kanamanız varsa, doktorunuzu aramalı ve hastaneye gitmelisiniz. Aynı şekilde, eğer ağrı kesici ile geçmeyen ağrınız varsa, yüksek ateş ve titreme, çevreyi tanımama veya boyun tutulması varsa doktorunuzu aramalı ve hastaneye gitmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Contreras, V., Carrasco-Labra, A., Andrews, N., Brignardello-Petersen, R., & Pantoja, R. (2012). Estudio transversal de la desviación del tabique nasal en las fisuras unilaterales operadas. Cir Pediatr, 25(2), 75-7.
- Awuapara Flores, S. (2018). Evaluación tomográfica del septum nasal y profundidad del arco palatino posterior en los diferentes patrones faciales verticales de pacientes del Servicio de Ortodoncia de la Clínica Docente UPCH en el periodo 2009 al 2016.
- Arias-Gallo, J., González-Otero, T., Pingarrón-Martín, L., & Palacios-Weiss, E. (2018). Septoplastia extracorpórea para la correción nasal en casos complejos. Resultados en 16 pacientes. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 40(1), 7-14.
- Gómez, Justino Rodríguez-Alarcón, et al. “La patología neonatal asociada al proceso del parto.” Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría (2002): 161.
- Soria, J. H., et al. “Tratamiento de la desviación nasal inaparente.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 36.3 (2010): 223-230.
- Canto Vidal, Bernardo. “Rinoplastia primaria y secundaria.” MediSur 10.5 (2012): 375-379.
- Arias, Jessica Karina Borja, et al. “Tratamiento antiplaquetario prequirúrgico y postquirúrgico.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 906-918.
- Tellez-Galicia, Dania Miriam, and Jaime Vera-Domínguez. “Septoplastia y rinoseptoplastia con anestesia local tumescente vs. anestesia general.” Revista de Sanidad Militar 66.1 (2012): 29-33.