Sevdiklerinizde Depresyon Nasıl Tespit Edilir
Depresyon maruzu insanlar duygularını çok iyi gizleyebilir ve bazı durumlarda bir cephe oluşturabilirler. Başkalarının, gerçek duygularını bilmelerine izin vermezler. Bu nedenle depresyonun nasıl tespit edileceğini bilmek çok önemlidir.
Bu makalede, sevdiklerimizde depresyonu tespit etmemize yardımcı olacak bazı ipuçları sunacağız.
Tipik depresyon belirtileri
Üzüntü ve depresyon arasındaki farkı nasıl bilebiliriz? Depresyondaki bazı insanlar kolaylıkla tanımlanabilir, çünkü onlar üzgün, ilgisiz ya da “kasvetli” olma eğilimindeyken, bu duyguyu kendileri için yaptıkları bir maskeyle gizleyebilecek başka insanlar da vardır.
Onlar dostça ve dışa dönük olabilirler, ancak nihayetinde depresyon onları hayattan zevk almaktan alıkoyar. Bu durum hakkında sizi uyarabilecek aşağıdaki işaretlere dikkat edin:
1. Mutlu olma konusunda yalan söyleyebilirler
Gülümseyen bir kişinin fotoğrafına bakarsanız, gülümsemenin doğal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Nasıl mı? Gözlerine bakarak. Eğer gözler yarı kapalıysa, bunun gerçek bir gülümseme olduğu muhtemeldir. Öte yandan, gülümseme yalnızca ağızda ise, yalan söylüyor olma ihtimali var.
Depresyonda olduğunu hissettiğiniz kişiyle bir sonraki konuşmanızda bu konuya dikkat edin.
2. Bir şeyler yapmak konusunda motivasyon eksikleri vardır
Mesela, önceden müzik dinlemeyi, müzeleri ziyaret etmeyi, seyahat etmeyi ya da sadece arkadaşlarla dışarı çıkmayı seviyor ve şimdi evde kalmak için mazeretler arıyorlar ise, bu muhtemelen “gizli” bir depresyon belirtisi olabilir.
Partilere, yemeklere ya da etkinliklere yapılan davetiyeleri reddeden sosyal bir kişi belki de iyi bir dönem geçirmiyor olabilir. Eğer bu durum devam ederse, belki de onlara yardım edebilir ve profesyonel yardım almalarına neden olabilirsiniz.
Bununla birlikte, herkesin dışa dönük, girişken bir insan olmadığını aklınızda tutun. Bu yüzden depresyonun bir risk olup olmadığını belirlemek için sevilen birini iyi tanımak önemlidir.
3. Anormal yeme alışkanlıkları
Yemekle duygular arasında güçlü bir bağ vardır. Depresyonda ya da üzgün olduğumuz zamanlarda, sık sık normalde ihtiyaç duyduğumuzdan fazlasını yeriz. Bazı insanlar anksiyete ataklarını sabahın erken saatlerinde yaşarlar ve buzdolabında buldukları her şeyi yerler.
Birilerinin her zaman yemek yiyebildiğini ve belki de tabaklarına koydukları yemek miktarını fark etmediklerini, çabucak kilo alıp almadıklarını görürseniz, gıda yoluyla depresyondan kaçmaya çalışıyor olabilirler.
4. Kötümser yorumlar yaparlar
Şakalar ya da anlık yorumlardan başka, sevdiğiniz kişilerin söylediği alışılmış şeylere dikkat edin. Depresyon, olayları farklı bir şekilde görmemizi sağlar ve her durumda ‘bardak yarı yarıya boş’ şeklinde görme eğilimimiz olur.
Ayrıca okuyunuz: Olumsuz İnsanlar ve Onlardan Korunma Yöntemleri
Sadece kötü bir gün geçirmek bizi biraz kötümser yapabilir, ancak bu durum depresyondaki insanlarda sıklıkla bulunur. Sevdiğiniz biri sürekli olarak kötü bir şeyin olmasını bekliyorlarsa ya da hiçbir şeyin beklendiği gibi sonuçlanmayacağına inanıyorsa, bunun nedeni psikolojik olarak iyi bir noktada olmamasıdır.
5. Her zaman en kötüsünü beklemek
Kötümser olmakla birlikte, depresyona sahip bir kişi “kaderci” de olabilir. Bu durum, her zaman kaza, problem ya da acil durumları düşündükleri anlamına gelir. Örneğin, eğer seyahat ederlerse, uçak kazaları hakkında bir yorum yapabilirler ya da henüz tanıştıkları birinin onlara yalan söylediğini belirtebilirler.
Bunun nedeni, sadece mutlulukla bağlantı kuramamaktan kaynaklanır. Bir şey hakkında çok mutlu oldukları zaman, kötü sonuçlar doğuracağını düşünürler.
6. Ruh halinin sürekli değişken olması
Birkaç dakika içinde gözyaşlarından kahkahalara, öfkeden sevince ya da coşkudan öfkeye geçiş yapabilirler. Bu, bir “bukalemun” olma ve duruma uyum sağlama yeteneği değil, içten içe kontrol edilemeyen bir aksaklıktır.
Değişken duygular depresyondaki insanlarda sık görülür ve her zaman kötü bir ruh hali içinde olabilir ya da göz açıp kapayıncaya kadar ruh hallerini değiştirebilirler.
Ayrıca daha düşmanca ya da sinir bozucu görünebilirler ve bu durumdan çevrelerini ya da onları kuşatan insanları suçlayabilirler çünkü kendileri için hiç bir zaman sorumluluk üstlenmezler.
7. Yeterli uyku uyumamak
Uykusuzluk hastalığı, kabuslar ve diğer uyku bozuklukları depresyondaki insanlar arasında çok yaygındır. Bütün bir hafta sonunu uykuda ve bunu takip eden birkaç günü gözlerini kırpmadan geçirebilirler.
Bazen gece herhangi bir anda uyanırlar ve uykuya geri dönemezler ya da gün ortasında bir uyumaya ihtiyaç duyarlar.
8. Konsantre olamazlar
Depresyon, diğer şeylerin yanı sıra, başka düşünceye yer bırakmayan olumsuz düşüncelerle karakterize edilir. Zihin her türlü düşünceyle dolduğu zaman konsantre olamaz, dikkat edemez ya da bilgiyi hatırlayamaz.
Bu da, ya iş yerinde, ya çalışmalarda ya da sadece gündelik hayatta verimliliğin ya da performansın düşmesine neden olur.
Belki onlarla konuşurken sizi dinlemediklerini, konuşmanın izini kaybedip daha önce söylediğiniz bir şey hakkında soru sorduklarını ya da belki de, bir işi yapmak için normalden çok daha fazla zamana ihtiyaç duydukları fark edersiniz.
Depresyonun diğer uyarı işaretleri şunlardır:
- Olan her şey için kendini suçlu hissetmek.
- Alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin artan tüketimi.
- Ölüm hakkında sık sık konuşmak.
- Kişisel bakım ya da ev temizliği konusunu ihmal etmek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Young, I. T., Iglewicz, A., Glorioso, D., Lanouette, N., Seay, K., Ilapakurti, M., & Zisook, S. (2012). Suicide bereavement and complicated grief. Dialogues in Clinical Neuroscience. https://doi.org/10.1007/s11920-013-0406-z
- Inagaki, T. K., & Eisenberger, N. I. (2012). Neural correlates of giving support to a loved one. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3182359335
- Boelen, P. A., Reijntjes, A., & Smid, G. E. (2015). Concurrent and prospective associations of intolerance of uncertainty with symptoms of prolonged grief, posttraumatic stress, and depression after bereavement. Journal of Anxiety Disorders. https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2016.03.004