Sindirim Düzenleyici On Sağlıklı Gıda
Yediğiniz yiyecekler sindirim sisteminizin sağlığını düzenler. Eğer şeker, düşük kaliteli yağlar ve işlenmiş unlar bakımından zengin bir beslenme düzeniniz varsa mide problemleri yaşama ihtimaliniz yüksektir. Bu problemleri engellemek için sindirim düzenleyici on gıdayı sizinle paylaşmaya karar verdik.
Birçok insan aşırı yiyecek ve içecek tüketimi dolayısıyla hazımsızlık çeker. Bu asla sona ermeyen bir problemdir. Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezine göre Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl 3.3 milyondan fazla insan sindirim sistemi hastalıkları dolayısıyla hastaneye kaldırılmaktadır.
Sindirim Bozukluğuna Ne Yol Açabilir?
Çok fazla ya da çok hızlı yemek, yağlı yiyecekler yemek ya da stresli zamanlarda yemek hazımsızlığa yol açabilir. Sigara içmek, çok fazla alkol almak, bazı ilaçları almak, aşırı yorgunluk ve sürekli stres de hazımsızlığa yol açabilir.
Ağır Sindirim Nasıl Engellenir
- Yemek yerken dikkat etmeniz önemlidir. Ayrıca yiyecekleri yavaşça çiğneyip tükürük salgılamak da önemlidir çünkü bu yutmanıza yardımcı olur.
- Eğer çok hızlı yerseniz, ya da başka bir şey yaparken yerseniz, veya çok yorgun ya da stresliyken yerseniz bu sindirim sisteminizi negatif yönde etkileyebilir ve midenizde rahatsızlığa sebep olabilir.
- Duygudurumunuz maddelerin özümsenmesini direkt olarak etkiler. Tiksinti ya da anksiyete sindirim enzimlerinizin çalışmasını yavaşlatır. Bundan dolayı zihinsel sağlığınıza dikkat etmek de önemlidir.
- Ne zaman yediğinizin de farkında olmalısınız. Öğle ya da akşam yemeklerinizi geç yemek ağırlık, şişkinlik, mide yanması ya da reflüye neden olabilir. Öğünlerinizin arasında dört saatlik aralıklar bırakın ve akşam yemeğinizi uyumadan en az iki saat önce yiyin.
- Açlığınız yatmadan hemen önce mi ortaya çıkıyor? Eğer durumunuz bu ise yağsız yoğurt, bir bardak yağsız süt ya da küçük bir porsiyon peynir gibi hafif bir protein tercih edin.
Bu yazımızı da okumalısınız: Gece Yememeniz Gereken 7 Gıda
Sindirim Düzenleyici Gıdalar
1. Fermente Edilmiş Lahana ya da Sauerkraut (Lahana Turşusu)
Sauerkraut gibi prebiyotik gıdalar bağırsağınızdaki bakteri florasını yeniden harekete geçirip sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Aynı şey prebiyotiklerin kendileri için de geçerlidir. Bu gıdaları tüketmek sindirimde bir rol oynayan mide asitlerinin üretilmesini teşvik eder. Prebiyotikler bağırsaklara yararı olan, bağırsak florasını dengeleyen ve sindirim trafiğinizin sağlıklı kalmasına yardım eden bakteriler içerir.
2. Elma Sirkesi
Elma sirkesinin refahınızı arttırmasının iyi bir sebebi vardır. Vücudun HCL (hidroklorik asit) üretmesine yardımcı olur, ki bu da yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan iyicil bir asittir.
Bu asit ayrıca kilo kaybına destek olur ve reflü ve huzursuz bağırsak sendromunun iyileşmesine de yardımcı olur çünkü içinde yararlı prebiyotikler ve aminoasitler bulunur.
3. Mango
Mangoların bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin hayatta kalmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Oklahoma Eyalet Üniversitesinde son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre beslenme düzeninize günde bir mango eklemek bağırsak sağlığınızı iyileştirmesinin yanında vücudunuzun yağ oranını azaltır ve kan şekerinizi kontrol altına alır. Bu meyvenin harika bir besinsel değeri vardır. Bu açıdan, bazı araştırmacılara göre mangolarda sağlığınıza çeşitli yararları olabilecek birçok besin ve diğer biyoaktif bileşenler bulunmaktadır.
4. Kefir
Kefir sindirim sağlığınızı iyileştirebilecek bir diğer prebiyotik gıdadır. Hatta bağışıklık sisteminizin güçlenmesine bile yardımcı olabilir. Bu gıda daha ekşi, sıvı bir yoğurt gibidir. Kefirin bağırsaklarınız için bu kadar harika bir gıda olmasını sağlayan şey en az on canlı ve aktif bakteri ailesi içermesidir, buna karşın çoğu yoğurt genellikle sadece üç bakteri ailesi içerir.
5. Sindirim Düzenleyici Olarak Zeytinyağı
Zeytinyağı sindirime yardımcı olmak için antik çağlardan beri önerilmektedir. Gastrik reflüden korunmanıza yardım eder, ki bu da mide yanmasına sebep olabilen bir şeydir. Ayrıca midenizdeki şeylerin onikiparmak bağırsağına yavaşça ve aşamalı bir şekilde salınmasını sağlar, bu da tokluk hissini arttırır.
6. Enginar
Enginar siyanarin içerir, ki bu da safra oluşumunu teşvik eden asidik bir maddedir ve karaciğer fonksiyonlarına yardımcı olup safra taşı oluşumunu engeller. Enginar doğal bir diüretiktir, akşamdan kalmışlık semptomlarını rahatlatır ve hatırı sayılır miktarda lif içerir.
7. Elma
Kabuğu soyulmamış elmalar sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardım eder.
Bu meyve besinsel lif içerir. Bundan dolayı kabızlığın engellenmesi ve kolesterolün kontrol edilmesine faydalıdır. Üstelik sindirime yardımcı olup bağırsaktaki fermentasyonu engelleyen çözünebilir bir lif olan pektin de içerir. Ayrıca kabızlığın azalmasına yardımcı olabilir ve kötü kolesterolün kontrol altında kalmasını sağlayabilir.
8. Yoğurt
Yoğurttaki prebiyotikler yoğurdun sindirime yardımcı olmak açısından en iyi gıdalardan biri olmasını sağlar. Prebiyotik gıdalardaki bakteri ve mayalar gibi canlı mikroorganizmalara verilen addır. Bağışıklık sistemini destekler ve bağırsak florasının sağlığını korumaya yardım ederler. Bağırsak hareketlerinin sorunsuz gerçekleşmeye devam etmesini sağlamak açısından yararlıdırlar.
9. Ananas
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi ananasın sindirimi zor olan proteinlerin yıkımına yardımcı bir enzim olan bromelayin içerdiğini belirtir. Ananas ayrıca bağırsak sağlığı ile ilgili problemlerle, şişkinlikle ve ülserle savaşmak için de tavsiye edilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Lif Dolu Gıdalar Kilo Vermenize Yardımcı Olur
10. Sindirim Düzenleyici Olarak Zencefil
Bu aromatik kök bitki sindiriminizi teşvik etmek için harikadır. Pankreasınızdaki enzimlerin salınımını destekler ve daha rahat bir şekilde ve mide yanması yaşamadan yutkunmanızı sağlar. Ayrıca antibakteriyeldir. Bağırsak floranızdaki değişimleri engeller, ishali azaltır ve bağırsak hareketlerinizi iyileştirir. İnfüzyon olarak tüketildiğinde ise dispepsi (yavaş ve zahmetli bir sindirim) yaşamanızı engeller
Son Bir Not
Son olarak, herkesin farklı bir toleransı olduğunu hatırlayın, bundan dolayı yukarıda bahsettiğimiz gıdaları yavaş ve dikkatli bir şekilde denemeniz hangisinin işinize yarayıp hangisinin yaramadığını analiz etmek açısından daha iyi olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
- Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
- Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.