Gece Yememeniz Gereken 7 Gıda

Gece Yememeniz Gereken 7 Gıda

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Bazı yiyecekler geceleri metabolik problemlere yol açabilir ve uykunuzu kaçırabilir. Onları yemeyi bırakmak istemiyorsanız, günün başka bir zamanında yemeniz sizin için çok daha iyi olacaktır. Sağlıklı bir akşam yemeği günün diğer öğünleri kadar önemlidir.

Birçok insan bu gerçeği göz ardı ederse de, günün bu saatinde yediğiniz yiyecekler, hem gece alacağınız uykunun hem de bedeninizin gelecek gün içinde ihtiyaç duyacağı fiziksel ve zihinsel enerjinin kalitesinde önemli bir rol oynar.

Vücudunuzun bu öğünden aldığı besinler, metabolizmanızın devam edebilmesine ve sindirime yardımcı olur.

Sorun şu ki, birçok insan gece yemeyi tercih ettikleri yiyecekler konusunda hata yapar ve bu yüzden bedenlerini aşırı yükler ve aslında gece boyunca yapması gereken şeyi engeller.

Sonuç olarak, bazı hormonların aktivitesinde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak daha büyük uyku bozuklukları ve metabolik sorunlar riski oluşur.

Ek olarak, çoğu zaman asit reflüsü gibi sorunlar ortaya çıkar ve ağrı, kişinin iyi uyuyabilmesini önler.

Bu yüzden, günün geç saatlerde hangi yiyeceklerin yenmemesi gerektiğini öğrenmek ve bunları yiyorsanız değiştirmek için hafif ve sağlıklı yemek alternatifleri bulmak çok önemlidir. Bunların ne olduğunu öğrenmeye hazır mısınız?

Kırmızı et

çiğ kırmızı et

Kırmızı et, sindirim sisteminizin daha fazla çalışmasını gerektiren protein ve yağlarla doludur. Ilımlı olarak tüketilse de, uykuda kesintileri önlemek için geceleri kırmızı et tüketmekten kaçınmak idealdir.

Öneriler

  • Tercihen öğle yemeğinde kırmızı et yiyin.
  • Kaliteli et bulmaya çalışın ve yüksek yağ içeriğine sahip kısımlardan uzak durun.

2. Brokoli

Bu yeşil sebze düşük kalorilidir ve vücudunuzu sağlıklı ve formda tutmanıza yardımcı olan temel besinlerle doludur. Bunu belirtmenin yanı sıra, gece yemeniz tavsiye edilmez, çünkü içindeki kükürt ve lif sindirimi biraz zorlaştırır. Bağırsaklarda gaz üretimini artırırlar ve geceleri mide sorunlarına neden olabilirler.

Öneriler

  • Brokolinizi öğle yemeğinde yiyin.
  • En iyi şekilde yararlanmak için çiğ ya da buğulanmış tüketin.

Peynir

peynir yemek

Peynir, ister tek başa isterse başka yiyeceklerle beraber, vücutta neden olduğu reaksiyonlar yüzünden geceleri yenmemelidir. Vücudunuz tarafından emildiği zaman, uyku düzenlemekle görevli hormonların üretimini azaltan tiramin adlı bir amino asit içerir. Ayrıca sindirim sorunlarına yol açabilen ya da baş ağrılarına neden olabilen hafif enflamatuar bir reaksiyonu tetikleyebilir.

Öneriler

  • Akşam yemeğinde herhangi bir biçimde peynir tüketmekten kaçının.
  • Tryptophan içeren süt ya da yoğurt gibi diğer süt ürünlerini tercih edin, böylece daha rahat uykuya dalabilirsiniz.

4. Sosis ve Şarküteri Etleri

Diyetinizde fazla işlenmemiş et olmamalıdır, çünkü bol miktarda yağ ve fazla yendiği zaman zararlı olan katkı maddeleri içerirler. Özellikle de sindirim sisteminiz için kötü olduğundan ve asit reflüsü gibi sorunlara neden olabileceğinden, geceleri yenilmemelidirler.

Öneriler

  • Sosis ve benzeri etleri yemek istiyorsanız kahvaltı ya da öğle yemeğinde tercih edin.
  • Sadece arada sırada ve kepekli ekmek ve sebze gibi sağlıklı yiyeceklerle birlikte yiyin.

5. Tatlılar

çikolata

Rafine şekerle yapılmış her çeşit tatlı ya da şekerleme, özellikle yatmadan önce tüketilirse, uykunuzu olumsuz etkileyebilir. Kan şekeri seviyenizi arttırırlar ve bir enerji kaynağı olarak kullanılmadıkları için metabolizmanızı yavaşlatırlar. Ayrıca beyninizde stresinizi artırabilecek ve kabuslara neden olabilecek bir etkiye sahiptirler.

Öneriler

  • Günlük şeker tüketiminizi sınırlayın ve geceleri şeker yemekten tamamen kaçının.

6. Acılı soslar

Acılı sosların tadı harikadır ve her türlü yemeğe hoş bir dokunuş katarlar. Fakat geceleri bunları yerseniz, karnınızdaki asitlerin üretimini değiştirebilir ve tahrişe ve ekşi bir mideye neden olabilirler. Bu, genelde çok fazla kalori içermelerinin yanı sıra, onları makul bir şekilde ve günün diğer zamanlarında yemeniz için iyi bir nedendir.

Öneriler

  • Acılı sos tüketiminizi sınırlayın.
  • Katkı maddeleri tüketmemek için acılı soslarınızı evde kendiniz hazırlayın.

7. Gazlı içecekler

kola

Gazlı içecekler içmek zamanla metabolizmanızı etkileyebilir. Kandaki glikozu arttırdığı ve uyku sorunlarına neden olduğu için geceleri içtiğinizde sorun daha da kötüleşir. İçeriklerindeki bileşikler midenizi tahriş eder ve iltihaplanma ve reflü gibi semptomları artırır.

Öneriler

  • Gazlı içecekler yerine su, çay ya da smoothie için.
  • Gazlı içecek tüketmek istiyorsanız, bunu sadece ara sıra ve gün içinde yapın.

Bu yiyecekleri sıklıkla tüketiyor musunuz? Artık geceleri size ne gibi zarar verebileceklerini biliyorsunuz, bu yüzden onlardan uzak durmaya çalışın. Bunun yerine, iyi, hafif ve sağlıklı bir akşam yemeği yiyin ve akşam yemeğini atlamayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nelson, R. J., Haim, A., Workman, J. L., Weil, Z. M., Walton, J. C., Morris, J. S., & Fonken, L. K. (2010). Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1008734107
  • Sparling, C. E., Fedak, M. A., & Thompson, D. (2007). Eat now, pay later? Evidence of deferred food-processing costs in diving seals. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0566
  • Nolan, L. J., & Geliebter, A. (2016). “Food addiction” is associated with night eating severity. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.12.025

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.