Şişmiş Lenf Bezleri İçin Ne Yapabilirsiniz?

Şişmiş Lenf Bezleri İçin Ne Yapabilirsiniz?

Son Güncelleme: 13 Eylül, 2018

Şişmiş lenf bezleri oldukça yaygın görülür. Eğer bu durumu yaşıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey sakin olmaktır. Yaşanan şişlik durumlarının %80’inde sebep genellikle basit bir enfeksiyon olabilmektedir. Hatta bazen vücudunuz sadece biraz zayıf hissedebilir, bu da doku sıvısı (lenf) üretilmesine ve böyle bir reaksiyon oluşmasına sebep olabilmektedir.

Eğer lenf bezlerinizde şişkinlik problemi yaşıyorsanız yapmanız gereken en önemli iki şey; sakin olmak ve doktorunuzla görüşmek üzere bir randevu almaktır.

Lenf bezlerinin şişmesi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bu makalede, lenf bezlerinin şişmesinin nedenlerini ve semptomlarını açıklayacağız.

1. Lenf Bezlerinin Görevleri Nelerdir?

şişmiş lenf bezleri

Lenfatik (lenf) sisteminizi, tıpkı damarlarınız gibi vücudunuzun tamamında çalışma gösteren karmaşık bir ağ olarak düşünün. Bu ağ, lenfositlerden oluşmaktadırlar ve vücudunuz ile bağışıklık sisteminizi korumakla görevlidirler.

Bunun anlamı ise toksin, hastalığa yol açan maddeler, mikroplar ve diğer tüm zararlı maddelerden kurtulmaktır.

Lenf bezleri, fasulye şeklinde olan organlarımızdır ve boyun, köprücük kemiği, koltuk altı, iç organlar ve kasıklarımıza dağılmış olarak bulunmaktadırlar. Genellikle ölçüleri bir santimetre olur ve eğer herhangi bir şişkinlik problemi yaşamıyorsak, çoğunlukla orada olduklarını dahi hissetmeyiz.

2. Lenf Bezleri Neden Şişerler?

şişmiş lenf bezleri

Ağır bir grip geçirdikten sonra, boynunuzun bir tarafında şişmiş bir lenf bezi farkedebilirsiniz. Bu lenf bezlerinin şişmesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Veya duşta iken, koltuk altınızda küçük bir yumru elinize gelebilir.

Her iki durumda da yapmanız gereken ilk şey sakin olmak ve bu durumun oldukça yaygın görülen bir durum olduğunun farkında olmaktır. Sonrasında ise panik yapmayı gerektirecek bir durum olmasa da, doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Bu 6 Doğal Tarifle Lenfatik Sisteminizi Temizleyin

Şimdi, lenf bezlerinizin şişmesine sebep oluşturabilecek durumlara birlikte göz atalım:

  • Vücudunuzun doğal savunmasını veya bağışıklık sisteminizi zayıflatacak bir soğuk algınlığı veya grip durumu geçirmiş olmanız.
  • İnanmakta zorlanabilirsiniz belki; ama bir diş enfeksiyonu da boynunuzdaki lenf bezlerinden birinin şişmesine sebep olabilir. Dolayısı ile ağız hijyeninize özen göstermelisiniz.
  • Eğer ciddi bir kulak enfeksiyonu yaşıyorsanız, bu durum lenf bezlerinizin şişmesine sebep olabilir.
  • Ağız ülseri göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer enfeksiyon çeşididir.
  • Tüberküloz ve bademcik iltihabı, şişmiş lenf bezleri sorununa sebep olabilen durumlardandır.
  • Romatizmal artrit gibi bağışıklık problemleri de bu soruna sebep olabilir.
  • Bazı ilaçların yan etkilerine dikkat etmelisiniz; çünkü bunlar da vücudunuzdaki lenf bezlerinin şişmesine sebep olabilmektedirler.
  • Lösemi göz önünde bulundurulması gereken bir diğer sebeptir.
  • Hodgkin hastalığı veya Hodgkin olmayan lenfoma sonucu lenf bezleri şişebilir. Bunlar oldukça sık görülen kanser türleridir; ancak bilmekte fayda var ki, iyileşme oranları oldukça yüksektir.

3. Şişmiş Lenf Bezlerinin Belirtileri

Koltukaltlarınızı-beyazlatın

Genellikle oluşan yumruları fark etmek oldukça kolaydır; ancak sakinliğinizi koruyabilmeniz için, diğer belirtileri de bilmenizde fayda vardır. Ve eğer vücudunuzda bunlardan birine rastlarsanız doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.

  • Eğer boynunuzda, köprücük kemiğinizde, koltuk altı veya kasığınızda bir yumru fark ederseniz, bu şişmiş lenf bezleri ile ilgili olabilir. Yine de altını çizmek isteriz ki; eğer bu yumru köprücük kemiğinizdeyse, bu daha ciddi bir şey de olabilir. Dolayısı ile en kısa sürede doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.
  • Bu durum, Hodgkin hastalığının bir belirtisi olabilir ve eğer hızlıca tedavi edilebilirse, iyileşme çoğunlukla mümkün olabilmektedir.
  • Şişmiş bir lenf bezine bazen ateş de eşlik edebilir. Ayrıca gece terlemeleri de yaşayabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda şişmiş lenf bezleri acı verici olabilmektedir. Burada ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki; ”eğer acıtmıyorsa, kötü bir şeydir; eğer acıtıyorsa, sadece enfeksiyondur” inanışı tamamen yanlış bir inanıştır. Dolayısı ile yapabileceğiniz en doğru hareket bir uzmana görünerek teşhis ettirmektir.

4. Lenf Bezlerinin Şişmesini Engelleyebilir Misiniz?

zencefil-limon-nane

Bu sitede sürekli belirttiğimiz gibi, bazı hastalıklara karşı korunmanın kesin bir yolu yoktur. Lenfatik sisteminizi korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, bağışıklık sisteminize dikkat etmektir. Bunu aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak yapabilirsiniz.

  • C vitamini tüketiminizi arttırın: Bunu hem taze portakal, limon ve greyfurt gibi meyve suları, hem de çilek, kivi, papaya gibi lezzetli meyvelerden yapılan salatalar tüketerek başarabilirsiniz. Kulağa lezzetli geliyor!
  • E vitaminine evet deyin: Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri ve yulaf, buğday, arpa ve bira mayası gibi tam tahıllı yiyecekleri tüketmeye özel ilgi göstermelisiniz. Ayrıca, daha fazla kuruyemiş tüketmeyi de deneyebilirsiniz.
  • Vücudunuzdaki demir, selenyum ve çinko miktarını arttırın: Yağsız et, bakliyat, kabak, somon, zeytinyağı… Tüm bu besinler, vücudunuzun güçlü olabilmesi için ihtiyacı olan minerallerle doludur.
  • Stres seviyenizi düşük tutmaya özen gösterin: Vücudunuz, kortizol ve adrenalin gibi hormonların istilasına uğradığında, bu toksinler bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesine engel olur. Bu da genel olarak sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olan bir durumdur.
  • Stres seviyenizi düşük tutmak, vücudunuzun hastalıklarla savaşabilmesinde oldukça etkilidir. Dolayısı ile duygularınızı kontrol edebilmeye her zaman önem verin. Sağlığınız bunu hak ediyor.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.