Soğuk Algınlığı için Bal
Balın soğuk algınlığını iyileştirmek için eşsiz ve etkili bir besin olduğu kabul edilmektedir. Çiçeklerin nektarına ve arıların kovanda en çok yedikleri şekerli maddelere bağlı olarak farklı bal türleri vardır.
Hadi bir bakalım!
Ayrıca bakınız: Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Temel Farklar
Soğuk algınlığı için balın inanılmaz gücü
Terapötik ve tıbbi özellikler
- Antibakteriyel güçler: Bunun nedeni inhibinlerin katkısı, yüksek ozmolaritesi, düşük pH’ı, uçucu maddelerin varlığı ve düşük su aktivite değeridir (Ulloa ve diğerleri, 2010). Ayrıca bal, antibakteriyel etkiye bağlı olan glikoz oksidaz gibi enzimlere sahiptir.
- Antioksidan güç: Bu, balın soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemi sorunlarını önlemeye yardımcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca katarakt ve kardiyovasküler problem riskini önlememize yardımcı olur.
- Anti-inflamatuar özellikler: Bunun nedeni, serbest radikaller üzerindeki etkisidir.
- Analjezik güçler: Bal, özel analjezik kapasiteleri nedeniyle ağrıyı azaltmaya bile yardımcı olur. Bu nedenle bazen yüzeysel yaraların iyileşmesinde bile kullanılmaktadır (Schencke ve ark., 2016). Aslında, alveolit hastaları ile yapılan bir çalışmada ağrıda önemli bir azalma gözlemlenmiştir.
Gördüğünüz gibi bal, soğuk algınlığını önlemek ve tedavi etmek için yararlanabileceğimiz bir tedavi olma potansiyeline sahiptir. Soğuk algınlığı ve nezle tedavisi için en uygun bal türleri şunlardır:
- Çiçek balı: Bu en ticari versiyondur. Birkaç çiçeğin nektarından eşit miktarlarda oluşur.
- Okaliptüs balı: Arılar tarafından okaliptüs çiçeklerinin nektarını işlerken üretilir. Rengi koyu ve aroması güçlüdür.
Ayrıca bakınız: Neden Soğuk Algınlığı Geçiririz?
Bir çare olarak bal
Soğuk algınlığı tedavisinde bal kullanmanın birkaç yolu vardır:
- Sıcak sütte seyreltilmiş: Bu harika bir içecektir. Süt ürünleri mukus miktarını yoğunlaştırabileceğinden, fazla mukusun olmadığı soğuk algınlığında önerilir.
- Sıcak suda seyreltilmiş: Bu karışımla gargara yapabilirsiniz. Vücudunuza C vitamini sağlamak istiyorsanız limon suyu ile karıştırın. Bu vitamin bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir.
- Bir kaşık bal: Doğrudan tüketin.
Ayrıca bal, boğaz ağrısı, farenjit ve bademcik iltihabı gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Genel olarak, iltihabı veya ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve nezle olduğumuzda rahatsızlığa neden olabilecek bakterilerle savaşır.
Seçtiğimiz doğal ilaçlara rağmen, soğuk algınlığına ateş ve baş ağrısı gibi başka semptomlar da eşlik edebilir. Gerekirse, bir uzmana danışmalı ve her zaman kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Armando Ulloa, J., Mondragon Cortez, P. M., Rodriguez Rodriguez, R., Resendiz Vazquez, J. A., & Rosas Ulloa, P. (2010). La miel de abeja y su importancia.
- Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., Pérez-Álvarez, J.A. 2008. Functional
properties of honey, propolis and royal jelly. Journal of Food Science. 73(9): 117-124. - SCHENCKE, C.; VÁSQUEZ, B.; SANDOVAL, C. & DEL SOL, M. El rol de la miel en los procesos morfofisiológicos de reparación de heridas. Int. J. Morphol., 34(1):385-395, 2016.
- Rivero Varona Teresa, Sebastián Maldonado Marisol, Díaz Pérez Marlene, Cuan Corrales Miriam, Martín Reyes Odalys. Uso terapéutico de la miel en el tratamiento de las alveolitis. AMC [Internet]. 1999 Ago [citado 2018 Nov 10] ; 3( 4 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02551999000400015&lng=es.